De ce găgăuzii nu se integrează în societatea moldovenească

DISINFO.MD, 3 mai 2024 13:10

Editorial de Anatol Țăranu  În data de 23 decembrie 1994 Parlamentul de la Chișinău adoptă statutul juridic special al raioanelor populate preponderent de găgăuzi, care a venit să reglementeze constituirea și funcționarea autonomiei găgăuze (Gagauz-Yeri) în componența Republicii Moldova. Atunci se prezuma că prin această lege organică va fi pus punct conflictului între liderii politici […] Articolul De ce găgăuzii nu se integrează în societatea moldovenească apare prima dată în Disinfo.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de DISINFO.MD

Mai mult de 2 zile în urmă
07:30
Forţele armate ucrainene vor crea noi unităţi formate exclusiv din foşti deţinuţi de drept comun, care vor semna contracte pentru a se alătura forţelor armate care vor fi trimise să lupte pe front, a anunţat marţi ministrul ucrainean al justiţiei Denis Maliuska. Maliuska a explicat că decizia de a nu amesteca deţinuţii de drept comun […] Articolul Ucraina va forma unităţi exclusiv din deţinuţi, separate de armată apare prima dată în Disinfo.
07:00
În contextul în care tensiunile dintre Rusia şi statele occidentale susţinătoare ale Ucrainei sunt tot mai accentuate, un șef al serviciilor de informații FSB a acuzat țările NATO că se pregătesc să atace nuclear teritoriul rusesc. „Se elaborează scenarii pentru desfășurarea de ostilități împotriva Federației Ruse, inclusiv lovituri nucleare pe teritoriul nostru”, a spus generalul Vladimir […] Articolul Moscova susține că NATO se pregăteşte să atace nuclear teritoriul rusesc apare prima dată în Disinfo.
06:30
Vladimir Putin ar trebui să invadeze trei orașe importante din țările baltice, a îndemnat un general rus, relatează The Sun. Maiorul NikolaI Plotnikov, fost comandant de tancuri, a afirmat la televiziunea publică că s-ar cuveni ca președintele rus să remedieze o „greșeală istorică” astfel încât Rusia să revină la gloria sovietică. Astfel, în opinia lui, […] Articolul Putin ar trebui să invadeze trei orașe importante din țările baltice, spune un general rus apare prima dată în Disinfo.
06:00
Mai mute țările occidentale sunt din ce în ce mai hotărâte ca armatele lor să opereze direct pe teritoriul Ucrainei, iar unii membri NATO doresc să închidă spațiul aerian din vestul Ucrainei de rachetele rusești, scrie cotidianul german Bild. Unele țări NATO sunt pregătite să își extindă sprijinul pentru Ucraina și să acționeze direct pe […] Articolul Discuții la NATO despre închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei apare prima dată în Disinfo.
05:30
Vladimir Putin a ameninţat marţi, 28 mai, Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus, transmit agenţiile AFP şi EFE. „Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se […] Articolul Declarații nervoase ale lui Putin, după ce șeful NATO a spus că Ucraina ar trebui să folosească armele primite pentru a ataca teritoriul Rusiei apare prima dată în Disinfo.
05:00
În timpul vizitei sale în Uzbekistan, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a spus că, având în vedere faptul că mandatul de cinci ani al președintelui Zelenski s-a încheiat, iar noi alegeri nu au avut loc, funcția ar trebui preluată de președintele parlamentului de la Kiev, Ruslan Ștefanciuk, scrie „Meduza”. Dictatorul de la Kremlin s-a referit […] Articolul Putin știe cine ar trebui să-l înlocuiască pe Zelenski. Dictatorul de la Kremlin, ”expert” în constituția Ucrainei apare prima dată în Disinfo.
04:30
Trupele ruse au salutat, în general, arestările, dar analiștii, citați de publicația independentă rusă Novaia Gazeta Europe, spun că unitățile ai căror comandanți au fost încarcerați își vor vedea cu siguranță operațiunile perturbate. Epurările continuă în armata rusă. Au fost anunțate arestările lui Vadim Șamarin, adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate, și Vladimir […] Articolul Care sunt efectele epurărilor FSB asupra eficienței armatei ruse apare prima dată în Disinfo.
04:00
Oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat că Congresul blocului Victorie care este anti- aderării Republicii Moldova la UE va avea loc în data de 9 iunie la Moscova. Unii experți de la Chișinău afirmă că pentru desfășurarea acestuia, Kremlinul va cheltui cel puțin patru milioane de euro. Oligarhul fugar care se ascunde de justiția moldovenească […] Articolul Blocul Victorie/Pobeda al prorusului Șor organizeaza Congresul la Moscova. Ce spun experții apare prima dată în Disinfo.
28 mai 2024
10:00
Cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că sacrifică un număr foarte mare de soldați ruși în războiul împotriva Ucrainei. ”Există date care spun că 24.000 de soldați ruși mor sau sunt grav răniți în fiecare lună”, a spus Scholz la un dialog cu cetățenii. ”Totul pentru megalomania imperialistă a președintelui […] Articolul Cancelarul german spune că Rusia pierde până la 24.000 de soldați pe lună în Ucraina apare prima dată în Disinfo.
09:00
Editorial de Ioana Dumitrescu Xi Jinping a vizitat Europa pentru a proiecta imaginea unei Chine puternice și a anunța investiții în Serbia și Ungaria, ambele pro-ruse. Ulterior, Xi l-a primit pe Putin la Beijing și i-a promis ajutorul Chinei, care împărtășește cu Rusia viziunea unei lumi „multipolare”. Vizita pare însă, cel puțin deocamdată, să fi […] Articolul Xi și Putin vor o nouă ordine mondială. Ungaria și Serbia sunt gata să-i sprijine apare prima dată în Disinfo.
08:30
Marea Neagră e plină de mine gata să explodeze, e bruiată permanent de ruși, navigația a devenit mai periculoasă ca oricând iar coasta nordică se află sub asaltul trupelor ruse. Care sunt soluțiile și ce riscuri există? Zeci de experți – între care și un fost șef al CIA, ofițeri de rang înalt, diplomați și […] Articolul Când poate fi eliberată Marea Neagră de sub dominația rusă? apare prima dată în Disinfo.
08:00
Mai mulți miniștri de Externe ai statelor europene și-au exprimat luni frustrarea în legătură cu blocarea sistematică de către Ungaria a ajutorului european pentru Ucraina, ajutor de care Kievul are spune că are nevoie urgentă. Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat că este inadmisibil ca o singură țară să blocheze prin veto acest ajutor […] Articolul Furie la Bruxelles, pe veto-ul Ungariei care blochează ajutorul pentru Ucraina apare prima dată în Disinfo.
07:30
Începerea prematură a operațiunilor ofensive rusești a subminat succesul Rusiei în nordul regiunii Harkov, potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului. Conform datelor analizate, experții notează că forțele ruse și-au lansat operațiunea ofensivă în nordul regiunii Harkov cu forțe limitate și nu au deplasat încă rezerve semnificative acolo, ceea ce a dus la o încetinire a […] Articolul Ofensiva rușilor în nordul regiunii Harkov a fost lansă prematur și a eșuat. Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei apare prima dată în Disinfo.
07:00
Timp de două luni, ofițerii SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) au monitorizat îndeaproape acțiunile a doi colonei din sistem care au fost recrutați de serviciile speciale ruse. Aceștia plănuiau să-l omoare pe Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, în timpul unui atac cu rachete al Rusiei asupra Kievului, relatează sursa The Times. Serviciile de informații […] Articolul Complot dejucat ce viza uciderea lui Zelenski și Budanov. Colonei ucraineni racolați de serviciile speciale ale Rusiei apare prima dată în Disinfo.
06:30
Spania va trimite Ucrainei rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot și tancuri Leopard 2A4 ca parte a pachetului de ajutor anunțat anterior. Acest lucru se afirmă în publicația cotidianului El Pais, citată de Reuters. Surse au declarat publicației că pachetul va include o duzină de rachete Patriot, 19 tancuri Leopard 2A4 de fabricație germană, precum […] Articolul Spania va trimite Ucrainei un pachet de ajutor cu rachete Patriot și tancuri Leopard apare prima dată în Disinfo.
06:00
NATO cade în „extaz războinic” şi deja se află în confruntare directă cu Rusia, a estimat luni Kremlinul, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar. „NATO creşte gradul escaladării. NATO se joacă cu […] Articolul Rusia acuză NATO de „extaz războinic”: „Este deja direct implicată în conflict” apare prima dată în Disinfo.
05:30
Rusia va construi o centrală nucleară în Uzbekistan, acesta fiind primul astfel de proiect din Asia Centrală post-sovietică, a declarat luni președintele uzbec Shavkat Mirziyoyev, la întâlnirea avută cu președintele rus Vladimir Putin, care se află în vizită în această țară. Acordul nuclear, dacă va fi implementat, va demonstra capacitatea Rusiei de a exporta nu […] Articolul Rusia va construi o centrală nucleară în Uzbekistan. Va fi primul astfel de proiect din Asia Centrală post-sovietică apare prima dată în Disinfo.
05:00
Polonia va limita deplasările diplomaţilor ruşi pe teritoriul său, restricţii motivate de guvernul de la Varşovia prin „războiul hibrid” desfăşurat de Rusia contra UE, relatează agenţiile internaţionale de presă. „Anunţ o decizie a Poloniei referitoare la implicarea statului rus în războiul hibrid împotriva UE, inclusiv împotriva Poloniei. Va fi vorba despre restricţii de circulaţie pentru […] Articolul Polonia introduce restricții de deplasare diplomaţilor ruşi pe teritoriul său apare prima dată în Disinfo.
04:30
„Câinii războiului” ar putea intra, în curând, în luptă. Armata Chinei și-a arătat „câinii” de luptă roboți echipați cu mitralieră, la începutul celor mai mari exerciții cu forțele cambodgiene. Peste 2.000 de militari, inclusiv 760 de militari chinezi, participă luna aceasta la un centru de antrenament îndepărtat din centrul provinciei Kampong Chhnang și pe mare […] Articolul VIDEO Înfricoșător. Câinii războiului intră în curând în luptă. Cum arată cei mai noi roboți ucigași în acțiune apare prima dată în Disinfo.
04:00
Pe fondul agresiunii ruse în Ucrain, pe care Putin a lansat-o în februarie 2022, au existat temeri că aceasta ar putea escalada într-un război nuclear. La începutul acestei luni, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a avertizat că, deși politica de război nuclear a Moscovei nu s-a schimbat, situația este „fluidă”. În ciuda acestor […] Articolul Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!” apare prima dată în Disinfo.
27 mai 2024
14:50
„Au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război”. Este mesajul ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, pentru cetățenii Republicii Moldova, care se declară apolitici sau împotriva aderării […] Articolul MARKO ȘEVCENKO: „Războiul declanșat de Rusia are loc în regiunile prorusești din Ucraina. Dacă alegeți Estul, vă procurați un bilet la război” apare prima dată în Disinfo.
14:40
Curtea Regională Superioară din Düsseldorf l-a condamnat pe soldatul Bundeswehr, Thomas H., în vârstă de 54 de ani, la trei ani și jumătate de închisoare pentru spionaj pentru Rusia, scrie Novaya Gazeta. Fostul ofițer a fost găsit vinovat de desfășurarea „activităților secrete de informații”. Însuși inculpatul a declarat că se află într-o stare psihologică foarte proastă […] Articolul Un militar german a fost condamnat la închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei apare prima dată în Disinfo.
13:30
La mai bine de șase ani de la raidul poliției austriece asupra sediului serviciului de informații interne BVT, au apărut noi dovezi că incidentul făcea parte dintr-o operațiune de discreditare a agențiilor de spionaj ale Austriei cu scopul de a reface din temelii întreg sistemul cu o nouă conducere aflată sub influența Kremlinului, relatează Politico. […] Articolul Politico: Cum a încercat Putin să pună stăpânire pe agențiile de spionaj ale Austriei. Următoarea țintă: guvernul de la Viena apare prima dată în Disinfo.
13:30
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat luni că ţările occidentale trebuie să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă pentru că doar așa Kievul poate ataca teritoriul rus și se poate apăra. În caz contrar, spune el, ţara invadată „are mâinile legate”, informează EFE, preluată de Agerpres. „A sosit momentul […] Articolul Șeful NATO insistă ca Ucraina să atace Rusia cu armele primite de la aliați: „Mâinile ucrainenilor sunt legate din cauza restricțiilor” apare prima dată în Disinfo.
24 mai 2024
06:20
Guvernul Norvegiei a decis să interzică intrarea în țară a cetățenilor Federației Ruse, dacă scopul călătoriei este turismul sau alte călătorii neesențiale, a anunțat Ministerul Justiției al acestui stat nordic. Norvegia, stat membru al NATO și care împarte cu Rusia în regiunea Arctică o frontieră de aproape 200 de kilometri, a impus prima dată restricții […] Articolul Norvegia interzice intrarea turiștilor ruși pe teritoriul său apare prima dată în Disinfo.
06:10
Statele Unite ar urma să anunțe vineri un ajutor militar suplimentar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina, în condițiile în care Kievul se străduiește să oprească avansurile trupelor rusești în regiunea Harkov, potrivit a doi oficiali americani, citați de AP. Aceasta va fi cea de-a patra tranșă de ajutor militar pentru Ucraina de când […] Articolul SUA vor anunța un ajutor suplimentar de 275 de milioane de dolari în artilerie și muniție pentru Ucraina apare prima dată în Disinfo.
23 mai 2024
07:00
Armata ucraineană a confirmat marţi că a distrus ultima navă de război a Rusiei staţionată în peninsula Crimeea ocupată, în timpul unei operaţiuni desfăşurate în weekend, relatează Reuters și presa ucraineană. Anterior, armata ucraineană indicase că duminică a efectuat un atac cu rază lungă de acţiune în urma căruia a fost distrus un dragor, adăugând […] Articolul Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea apare prima dată în Disinfo.
06:30
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a convocat alegeri generale pentru 4 iulie, un pariu al liderului britanic pentru a uni Partidul Conservator, în contextul în care sondajele arată că acesta este cu mult în urma opoziției laburiste. În Downing Street, miercuri, Rishi Sunak a spus că a vorbit cu regele Charles și a cerut dizolvarea Parlamentului, […] Articolul Surpriză în politica britanică. Premierul anunță alegeri generale: „E momentul ca Marea Britanie să-și aleagă viitorul” apare prima dată în Disinfo.
06:00
Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a transmis miercuri că „elitele globaliste totalitar-liberale” s-ar afla în spatele tentativei eşuate de asasinare a premierului slovac Robert Fico în această lună, a relatat agenţia de presă de stat RIA Novosti, citată de Reuters. SVR susţine că această acţiune a fost menită să-i intimideze pe cei care […] Articolul Serviciul de spionaj al Rusiei pune tentativa de asasinat asupra lui Fico pe seama elitei liberale globale apare prima dată în Disinfo.
05:30
China furnizează Rusiei ajutor letal pentru a fi utilizat în războiul dus de Moscova în Ucraina, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, sugerând că serviciile de informaţii ale Marii Britanii şi SUA contrazic încercările anterioare ale Beijingului de a se prezenta ca o influenţă moderatoare asupra Moscovei, informează DPA. Într-un discurs susţinut […] Articolul China furnizează Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite în #Ucraina, susţine Londra apare prima dată în Disinfo.
05:00
Președintele rus Vladimir Putin este cu ochii pe insula Gotland din Marea Baltică, teritoriu de o importanță strategică pentru NATO, a avertizat miercuri comandantul-șef al armatei din Suedia, generalul Micael Byden, potrivit Politico. Reacția vine după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat un plan de extindere a granițelor apelor teritoriale rusești din Marea Baltică. […] Articolul Politico: Putin a pus ochii pe insula Gotland, teritoriu suedez crucial pentru NATO: „Ar fi sfârșitul păcii în regiune” apare prima dată în Disinfo.
04:30
Experții au atras atenția asupra faptului că cel mai modern sistem rus de apărare aeriană nu poate intercepta rachete care au apărut cu mult timp înaintea sa, rachete pe care ar fi trebuit să le poată doborâ. Sistemele de rachete antiaeriene S-400 sunt considerate unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume […] Articolul S-400 nu a fost la înălțimea așteptărilor. Business Insider a aflat ce este în neregulă cu cel mai bun sistem de apărare aeriană din Rusia apare prima dată în Disinfo.
04:00
Un comandant din forțele speciale ucrainene a oferit o mărturie despre cum a reușit să țină piept atacurilor unităților de elită rusești Spețnaz, pentru a le înfrâna avansul mai adânc în regiunea nord-estică Harkov, în cursul incursiunii transfrontaliere din 10 mai, relatează publicația  britanică „The Times”. „Se putea observa cât de profesionist și bine coordonat […] Articolul Mărturia unui comandant ucrainean despre lupta înverșunată de 16 ore cu forțele de elită Spețnaz ce năvăliseră peste graniță apare prima dată în Disinfo.
22 mai 2024
15:10
Proiectul rus de modificare a delimitării apelor teritoriale ale Moscovei în Marea Baltică reprezintă o escaladare împotriva NATO şi Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, relatează Reuters. „O altă operaţiune hibridă rusă este în curs, de data asta încercând să răspândească frică, nesiguranţă şi îndoială privind intenţiile lor în Marea […] Articolul Propunerea rusă de modificare a frontierei sale maritime din Marea Baltică, o escaladare împotriva UE şi NATO, acuză Lituania apare prima dată în Disinfo.
15:00
Şase copii ucraineni ce erau reţinuţi în Rusia au fost predaţi miercuri unor rude ale lor, după o mediere a Qatarului, a anunţat agenţia de presă TASS, preluată de AFP, care aminteşte că Moscova este acuzată că a orchestrat deportarea a mii de minori din Ucraina. Cei şase băieţi cu vârste cuprinse între 6 şi […] Articolul După de a răpit mii de minori, Rusia a predat şase copii ucraineni rudelor lor apare prima dată în Disinfo.
09:30
Interdicția SUA de a folosi armele furnizate pentru a viza ținte din Rusia a devenit o problemă presantă după ofensiva lansată de Moscova în regiunea nord-estică Harkov, într-o zonă de frontieră unde Kievul nu se poate apăra eficient. O delegație de cinci deputați ucraineni a călătorit zilele trecute la Washington pentru a discuta subiectul cu […] Articolul Kievul mărește presiunea asupra SUA pentru a-i permite să lovească cu arme americane pe teritoriul Rusiei apare prima dată în Disinfo.
09:00
Imagini din satelit publicate pe un cont de analiză din surse deschise au arătat că Rusia a transferat o treime din bombardierele sale strategice la baza aeriană Olenia din regiunea arctică Murmansk, una din principalele baze de unde Moscova și-a lansat atacurile masive cu rachete asupra Ucrainei, relatează presa ucraineană. Analistul OSINT MT Anderson a […] Articolul Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice dincolo de Cercul Polar apare prima dată în Disinfo.
08:30
Peste 3.000 de deţinuţi de drept comun încarceraţi în închisorile din Ucraina au cerut să fie mobilizaţi în armată, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat vineri o lege care permite eliberarea condiţionată a deţinuţilor dispuşi să meargă pe front pentru a lupta în războiul cu Rusia, potrivit datelor prezentate marţi de vice-ministrul ucrainean al […] Articolul Peste 3.000 de deţinuţi ucraineni au cerut mobilizarea în armată pentru a beneficia de eliberarea condiţionată apare prima dată în Disinfo.
08:00
Din cauza deficitului de forță de muncă din Rusia, guvernul rus intenționează să introducă modificări la codul muncii care vor prevedea transferul forței de muncă excedentare, sub supravegherea statului, către locurile de muncă unde există un deficit de forță de muncă. Potrivit serviciilor de informații britanice, lipsa forței de muncă devine o problemă semnificativă în […] Articolul Putin vrea să introducă mobilizarea forței de muncă. Planul, dezvăluit de serviciile secrete britanice apare prima dată în Disinfo.
07:30
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, 21 mai, un plan vizând utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, transmite Bloomberg. Decizia va pune la dispoziţia Ucrainei până la trei miliarde de euro numai în acest an, dintre care 90% vor merge spre armata ucraineană, a scris ministrul ceh al […] Articolul Planul aprobat de statele UE pentru a folosi activele rusești înghețate ca să ajute Ucraina apare prima dată în Disinfo.
07:00
Armata rusă a anunţat marţi, 21 mai, că a început în apropiere de Ucraina exerciţii militare privind utilizarea armelor nucleare tactice, exerciţii ordonate la începutul lunii mai de preşedintele Vladimir Putin, dând asigurări că este vorba despre un răspuns la ”ameninţările” occidentale, relatează AFP şi Reuters. ”Prima etapă a exerciţiilor (…) privind pregătirea şi utilizarea […] Articolul Mutare periculoasă a lui Putin. Rusia a început exerciții militare cu arme nucleare la granița cu Ucraina apare prima dată în Disinfo.
06:30
Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a cerut mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și al liderului Hamas, Yahya Sinwar, împreună cu alți lideri israelieni și ai Hamas. Ambele părți sunt acuzate de crime de război comise începând din 7 octombrie 2023, iar decizia o va lua un complet […] Articolul De ce arestarea premierului israelian ar fi mai mult „zgomotoasă” decât „scandaloasă”. Politolog: „Nu e ca în cazul lui Putin” apare prima dată în Disinfo.
06:00
Războiul lui Vladimir Putin din țara vecină a trecut de borna celor 800 de zile, dar nimic nu se știe despre terminarea conflictului sângeros, care cunoaște evoluții neprevăzute. Acum, câteva țări NATO vor să schimbe soarta războiului și să facă o mutare crucială, trimițând proprii săi soldați în Ucraina, pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei. […] Articolul Planul care îl va înfuria pe Putin: Țările NATO vor să facă o mutare crucială în Ucraina apare prima dată în Disinfo.
05:30
Concomitent cu războiul din Ucraina, regimul lui Putin și aliații săi desfășoară acțiuni intense de slăbire a statelor europene, având și scopul de a scădea suportul militar pentru Kiev. Acum Moscova ar vrea să pună mâna pe două țări NATO, după ce propagandistul Vladimir Soloviov a spus că Rusia va captura două capitale europene, Varșovia […] Articolul Moscova vrea să pună mâna și pe țări NATO: Susține că două capitale europene ”sunt rusești” apare prima dată în Disinfo.
05:00
Parteneriatul de Securitate și Apărare al Rep. Moldova cu UE a fost semnat la Bruxelles de șeful diplomației europene, Josep Borrell, și premierul moldovean, Dorin Recean, iar acesta o va ajuta să consolideze capacitățile de apărare, să sporească securitatea cibernetică și să împiedice tentativele Rusiei privind destabilizarea sa.  ,,Salut semnarea, la Bruxelles, a Parteneriatului de […] Articolul Chișinăul a semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare cu UE. Josep Borrell: Este prima țară care a semnat apare prima dată în Disinfo.
04:30
Generalul Andrei Serdiukov, fostul comandant al Armatei a 58-a a Federației Ruse, a fost arestat sub acuzația de fraudă.  Andrei Serdiukov, cunoscut pentru criticile sale la adresa conducerii militare ruse, este suspectat de implicare într-un caz de corupție, potrivit Agerpres. Arestarea sa vine într-un context de tensiuni crescute în cadrul armatei ruse, reflectând luptele interne pentru putere […] Articolul General rus, fost comandant al Armatei a 58-a, arestat pentru fraudă apare prima dată în Disinfo.
04:00
Lângă granița cu Rusia, regiunea Harkov, Ucraina: unitatea „Cod 9.2″, din Brigada de asalt 92, se îndreaptă spre o nouă poziție, de unde urmează să efectueze o misiune rară și puternică, să lanseze drone în Rusia și să împrăștie mine pe drumuri cheie din interiorul teritoriului inamic, relatează CNN. Amurgul oferă ocazia de a instala noul […] Articolul „Cod 9.2“. Unitatea secretă ucraineană însărcinată cu minarea Rusiei: „Vor zbura toată noaptea“ apare prima dată în Disinfo.
21 mai 2024
09:00
Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP, citată de Agerpres. „Încă de la început am făcut greşeala de a pune limite ucrainenilor (…) pentru că acest lucru ar putea fi […] Articolul Lituania vrea ca Ucraina să atace Rusia cu armele livrate de Occident: „Trebuie să renunțăm la limitele stabilite” apare prima dată în Disinfo.
08:30
„Volodimir Zelenski, în calitate de şef al unui regim ostil, este o ţintă militară justificată pentru Rusia, indiferent de problema legitimităţii sale după anularea alegerilor prezidenţiale ucrainene”, a declarat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, într-un interviu publicat luni de agenţia de presă a statului rus, TASS. „Pentru Rusia, pierderea definitivă a legitimităţii […] Articolul Medvedev îl amenință pe Zelenski: „Ar trebui lichidat după capitularea Kievului. E o țintă militară legitimă pentru noi” apare prima dată în Disinfo.
08:00
Un tribunal rus a condamnat, luni, la 25 de ani de închisoare un bărbat care ar fi plănuit să incendieze mai multe birouri militare în orașul siberian Novosibirsk – a anunţat agenția oficială de presă TASS, citată de media internaţionale. Instanța l-a găsit pe om vinovat de trădare, terorism și alte acuzații. O persoană din Ucraina l-ar […] Articolul 25 de ani de închisoare pentru un rus care voia să incendieze comisariate militare apare prima dată în Disinfo.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.