Oferte educaționale pentru viitorii studenți! Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va organiza Târgul Educațional „Fii Student #UDJ” în municipiul Bălţi

Liber TV, 15 mai 2024 09:40

Sute de elevi de liceu din Bălți, al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, sunt așteptați să viziteze standurile Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în cadrul Târgului Educațional „Fii Student #UDJG”.Organizat sub înaltul patronaj al Consulatului României la Bălți, cu sprijinul nemijlocit al Primăriei Municipiului Bălți și în colaborare cu Asociația Obștească „Luceafărul Răutului” din comuna Gura Camencii, Raionul Florești, Republica Moldova, evenimentul va fi găzduit de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.Elevii, părinții și profesorii, dar și alte persoane interesate sunt așteptate între orele 12.00 și 16.00 pentru a sta de vorbă cu cadrele didactice universitare, cu studenții facultăților, de la care pot primi informații actualizate despre admitere, burse, condiții de cazare și de masă, modalități de petrecere a timpului liber în municipiul Galați.„Venim în întâmpinarea nevoilor tinerilor din Republica Moldova cu o ofertă complexă de programe educaționale la standarde europene, de pe urma cărora vor obține diplome de studii recunoscute și apreciate la nivel internațional, însoțite de mobilități internaționale, de burse și facilități de cazare și transport oferite de Guvernul României”, spune Rectorul Interimar al UDJG, doamna prof. dr. ing. Laura Daniela Buruiană. Admiterea la programele de licență este programată pentru luna iulie, toate detaliile putând fi găsite pe website-ul www.admitere.ugal.ro.Programul târgului:17 mai 2024 – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”Ora 12.00 - Deschiderea târguluiOra 12.00 – 13.00 - Discursurile oficialităților- Reprezentant Consulatul General al României la Bălți;- Reprezentant Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați;- Reprezentant Mitropolia Basarabiei;- Reprezentant Primăria Municipiului Bălți;- Reprezentant Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți;- Reprezentant Asociația Obștească „Luceafărul Răutului” din comuna Gura Camencii, Raionul Florești,Republica Moldova.Orele 13.00 – 16.00 – Vizitarea standurilor celor 14 facultăți.Ora 16.00 – Închiderea evenimentului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Ieri
13:10
Rusia a lansat sâmbătă dimineață un val de rachete și drone care au avariat instalații ale sistemului energetic din cinci regiuni ale Ucrainei, transmite Reuters. Operatorul rețelei naționale de energie Ukrenergo a precizat că atacul a produs avarii la instalații din Donețkul de este, în sud-estul Zaporijiei, precum și în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovohrad (centru) și Ivano-Frankivsk (vest). „Astăzi dimineață rușii au lansat o altă lovitură asupra instalațiilor energetice ucrainene. Din luna martie, acesta este al șaselea atac masiv, complex, cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice civile”, a anunțat Ukrenergo. Comandatul aviației militare ucrainene a precizat că apărarea antiaeriană a doborât 35 din cele 53 de rachete rusești lansate, precum și 46 din 47 de drone. Începând cu luna martie, Rusia a intensificat bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene, scoțând din funcțiune cea mai mare parte a generării de energie termo și hidro, ceea ce a dus la pene de curent și a făcut ca importurile de energie să ajungă la niveluri record. DTEK, cea mai mare companie privată de generare a energie, a precizat că în timpul atacului, cele două termocentrale pe care le deține au fost lovite, iar echipamentele „serios avariate”. Oficiali regionali au anunțat că pompierii sting incendii în mai multe locuri care au suferit de pe urma bombardamentelor. Deocamdată nu există informații privind victimele. Atacul survine în prima de zi de când sunt aplicate noi tarife la energia electrică în Ucraina, guvernul dublând aproape costul energiei pentru a finanța reparațiile infrastructurii energetice afectate de intensificarea bombardamentelor rusești.
12:50
Astăzi, la sediul Procuraturii Generale a avut loc ceremonia solemnă de numire în funcție a noului Procuror General, Ion Munteanu, selectat prin concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Conform procedurii legale, numirea în funcție are loc, urmare a emiterii decretului prezidențial în acest sens.Evenimentul a reunit procurori din întreaga țară, membrii Consiliului Superior al Procurorilor, reprezentanți ai mass-media și alți invitați. Ceremonia a debutat cu depunerea jurământului de către noul Procuror General, urmată de alocuțiunile Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și a Procurorului General, Ion Munteanu.În cadrul discursului său, noul Procuror General a subliniat angajamentul său ferm pentru o justiție echitabilă și transparentă, respectarea principiilor legalității și imparțialității, evidențiind obiectivele și prioritățile pentru mandatul său.Totodată, Munteanu a făcut apel la procurorii din țară să se consolideze și să fie „conștienți” de situația în care se află țara. „Să livrăm la maxim, să asigurăm continuarea investigațiilor pe care le avem și să conștientizăm pericolul cu care se confruntă la moment Republica Moldova”, a declarat Ion Munteanu.Președinta a felicitat noul Procuror General și a exprimat încrederea în capacitatea instituției de a lupta cu corupția, element determinant pentru consolidarea statului de drept.După ceremonia oficială, Procurorul General a făcut declarații de presă, detaliind viziunea sa asupra viitorului instituției și dinamica alinierii Procuraturii la standardele internaționale.
12:40
În Moldova se observă toate semnele intensificării propagandei rusești, organizată de anumite companii de informare, precum „valul al nouălea”. Despre aceasta a declarat în comentariul său fostul ambasador al Moldovei în Lituania, liderul „Coaliției pentru unitate și prosperitate” Igor Clipii.Potrivit lui, nu există nicio îndoială că în Moldova funcționează propaganda rusă. În același timp, a subliniat Clipii, întrebarea principală este cum să se lupte cu această propagandă rusă.„Întrebarea principală este cum să luptăm cu această propagandă rusă, deoarece cel mai eficient instrument de luptă împotriva propagandei este contra-propaganda. Primul lucru care trebuie clarificat este care sunt mesajele concrete ale propagandei rusești. Nu este posibil să le identificăm pe toate, dar există câteva centrale care trebuie identificate și formulate clar, și să spunem ce este propaganda din punctul de vedere al guvernului, din punctul de vedere al forței politice care conduce țara”, a spus el.Totodată, Clipii se plânge că până acum acest lucru nu a fost realizat, astfel încât să fie practic imposibil de înțeles ce și unde este propaganda rusă.„De exemplu, este „susținerea pentru CSI” propagandă rusă? Dar promisiunea anti-NATO - este aceasta propagandă rusă sau nu? Pentru că diferențele în pozițiile ideologice ale partidelor de dreapta pot fi mai mari decât cele dintre guvern și PAS, care abia recent și-a schimbat cumva mesajul în relațiile cu Rusia, și nici atunci complet. Înainte de a lupta împotriva propagandei, este necesar să formulăm foarte clar care mesaj trebuie interzis sau cu care trebuie să ne luptăm. Și până când nu avem o reacție formulată concret, nu putem fi eficienți în lupta împotriva propagandei”, a subliniat el.Clipii atrage atenția asupra faptului că propaganda rusă manipulează abil informațiile, subliniind greșelile autorităților de la Chișinău.„Propaganda nu spune doar minciuni, ea manipulează în scopuri anumite realități, de exemplu, când guvernul face greșeli din anumite motive, fie pentru că nu este pregătit profesional, fie pentru că există interese mici ale unor reprezentanți ai guvernului. Și da, comiterea anumitor greșeli este un fenomen normal în procesul activității politice”, a adăugat el.Comentând problema închiderii canalelor de televiziune ale opoziției din Moldova, fostul ambasador a atras atenția asupra faptului că respectivele media au fost închise fără o explicație clară a motivelor.„A fost incriminat faptul propagandei prin tăcere, da, ceva de genul acesta, ceea ce poate fi incriminat oricui. Dar nu putem accepta doar bunele intenții, și nu degeaba avem o zicală care spune că drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Legea supremă există și trebuie respectată”, a concluzionat el.
11:00
Tesla va rechema 125.227 de vehicule din Statele Unite din cauza unei defecţiuni a sistemului său de avertizare a centurilor de siguranţă care poate creşte riscul de rănire în caz de coliziune, a anunţat vineri Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi din SUA, transmite Reuters.Autoritatea de reglementare a spus că vehiculele nu au respectat cerinţele federale de siguranţă, deoarece lampa de avertizare pentru centura de siguranţă şi semnalul sonor pot să nu se activeze atunci când şoferul nu are centura.Rechemarea afectează anumite vehicule Model S 2012-2024, Model X 2015-2024, Model 3 2017-2023  şi Model Y 2020-2023.Tesla va lansa o actualizare de software over-the-air pentru a remedia problema, iar implementarea va începe în iunie. Remediul va elimina dependenţa de senzorul de ocupare a scaunului şoferului din software şi se va baza doar pe catarama centurii de siguranţă a şoferului şi starea de funcţionare a vehiculului pentru a activa semnalele de memento a centurii de siguranţă, a spus NHTSA.Tesla a rechemat 200.000 de vehicule Model S, X şi Y în SUA în ianuarie, din cauza unei defecţiuni software care ar putea împiedica vizibilitatea şoferilor în timpul marşarierului.De asemenea, a rechemat 3.878 de Cybertrucks în aprilie, pentru a repara o pedală de acceleraţie care s-ar putea desprinde şi s-ar putea bloca în ornamentele interioare.Autorităţile americane de reglementare a siguranţei auto au deschis, de asemenea, luna trecută, o investigaţie pentru a stabili dacă rechemarea de către Tesla a peste 2 milioane de vehicule, anunţată în decembrie pentru a instala noi dispozitive de protecţie pentru pilotul automat, a fost adecvată, în urma unei serii de accidente.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:20
„PAS si Maia Sandu au început racolarea ilegală a studenților moldoveni pentru a susține referendumul politic inițiat de ei. În realitate asistăm la o precampanie electorală mascată si ilegală”. Declarația aparține liderului protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, care a vorbit, într-un clip pe pagina sa de facebook, despre circulara emisă universităților din Republica Moldova, prin care li se cere instituțiilor de învățământ „să identifice voluntari” care să se implice în promovarea referendumului privind integrarea europeană.  Potrivit lui Andrei Năstase, acest document arată agonia în care a ajuns regimul totalitar al Maiei Sandu, care de teamă că lipsa lor de rezultate va duce la pierderea alegerilor, încearcă să implice instituțiile de stat să facă politică. Mai mult, Năstase spune că acesta este un gest profund imoral cu atât mai mult cu cât și actuala președintă, și actualul șef de parlament au condus ministerul Educației, cunosc foarte bine că orice ingerință a politicului în sistemul educațional este inacceptabilă.„Vreau să îi reamintesc Maiei Sandu și celor din PAS că studenții sunt printre cei care i-au ajutat să preia toată puterea din țară, iar apoi la terminarea studiilor cei mai mulți dintre ei au fost nevoiți să părăsească țara inclusiv în ultimii ani. Cei pe care ei îi cheamă acum sa promoveze invențiile electorale ale PAS, sunt cei care suferă cel mai tare de pe urma lipsei reformelor și a faptului că nu pot să își găsească locuri de muncă decente în Moldova și sunt nevoiți sa plece din țară”, a declarat Andrei Năstase.Potrivit politicianului, ceea ce face PAS prin acest document este o recunoaștere a modului în care regimul totalitar care deține toată puterea în stat are de gând sa fraudeze alegerile prin implicare directă si indirectă a instituțiilor statului în campania electorală prezidențială. „Mai lipsește ca ei sa introducă din nou ca în vremurile sovietice obligarea studenților sa meargă la activitati pe care le decide regimul. Sunt sigur ca studenții vă vor da răspunsul cuvenit, vă vor trimite pe toți undeva cât mai departe de țară, așa încât ei să poată avea in sfârsit o șansă la ei acasă.Am fost si sunt un susținător activ al viitorului European al Moldovei, am adoptat nenumărate rezoluții pe tema asta împreună cu sutele de mii de oameni cu care am iesit in stradă pentru a înlătura regimul oligarhic, dar nu pot accepta ca această tema sa fie folosită in acest mod ilegal de PAS pentru a acoperi lipsa de rezultate si a amăgi din nou oamenii.Fac apel la PAS să înceteze orice acțiuni electorate mascate și ilegale, să înceteze să mai folosească instituțiile statului în interes politic, să lase instituțiile să lucreze și să faca reforme atât de necesare, asta e ceea ce așteaptă cetățenii”, a declarat Andrei Năstase. 
12:50
Procesul de judecată privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău este consecință intrării unui subiect pur economic în colimatorul politic. Așa explică esența dosarului unul dintre figuranții lui, fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr. El consideră că tot ce face guvernarea acum la aeroport înseamnă a da foc la casă.”Ei cred că ei asta fac. Un gospodar normal la cap n-o să dea foc la casă, ca să alunge șoarecii, dacă el are de gând să mai trăiască în casa asta, să crească copiii, nepoții – își vede viitorul acolo. Eu am impresia că ei, în lupta asta a lor cu Șor, au dat foc la casă, fiindcă tot ce fac ei acum la aeroport numai interes public nu este”, a specificat Lazăr.El constată că guvernanții au devenit prizonierii propriilor declarații populiste din campania electorală.”În ultima vreme, observ la ei o dihotomie, fiindcă cei cu profil politic îi dau mai departe cu populismul, iar oamenii cu simțul practic mai dezvoltat în Executiv spun: măi, da concesionarea e o soluție la îndemână! De fapt, dacă noi din această ecuație îl scoatem pe Șor și scoatem populismul – apropo, acesta este și îndemnul doamnei președinte -, proiectul a fost tare ok. Și eu i-am atenționat pe procurori că acum are loc o crimă. Ceea ce fac ăștia, acoperindu-se cu declarații populiste, că noi, ”cu orice preț”, o să aducem aeroportul înapoi, iată acum i se aduce prejudiciu statului, fiindcă din 2019 încoace acolo nu se mai fac investiții”, a subliniat fostul demnitar.El a atenționat că orice activ în care nu sunt făcute investiții se degradează. ”Asta n-o spun eu. Asta o observă toată lumea”, a concluzionat Valeriu Lazăr.
12:20
Cinci proiecte, finanțate de Guvernul României, urmează a fi implementate, cu scopul de a moderniza infrastructura universitară, a stimula cercetarea și a dezvolta mediul academic al USM. Startul lucrărilor a fost dat ieri, 30 mai, prin semnarea contractelor de atribuire a proiectelor de către rectorul USM, Igor Șarov și secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, anunță un comunicat al instituției. Proiectele finanțate de Guvernul României au drept obiectiv consolidarea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv în domeniul învățământului superior. De asemenea, în cadrul acestor proiecte se vor identifica posibilități de colaborare între oamenii de știință și cultură, cu cadrele didactice și studenții/elevii pentru dezvoltarea de parteneriate între școli și universități, facilitând schimbul de experiență și bune practici în domeniul educației.
11:50
Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, a transmis la final de mandat un mesaj de rămas bun în care a vorbit despre activitatea lui și despre ce l-a impresionat în Republica Moldova. El a afirmat că își va aminti și va prețui mereu frumusețea Republicii Moldova, de la câmpurile de floarea soarelui până la festivalurile vibrante, mâncarea gustoasă și tradițiile bogate.„Trebuie să anunț că a venit timpul să-mi iau rămas bun. R. Moldova a devenit a doua noastră casă în cei doi ani și jumătate de mandat. Împreună cu Michelle suntem profund recunoscători de oportunitatea de a lucra în republica dumneavoastră. Am avut privilegiul să cunoaștem mulți oameni minunați, în special tineri, care sunt viitorul R. Moldova. Căldura și ospitalitatea oamenilor ne-au atins inimile”, a remarcat Kent D. Logsdon. Diplomatul american a vorbit și despre perioada complicată în care acesta și-a exercitat mandatul, amintind atât pandemia, cât și invazia rusă din Ucraina.„Când am sosit în Republica Moldova purtam măști din cauza pandemiei. Sunt mândru de rolul pe care l-au avut Statele Unite în furnizarea de asistență vitală, inclusiv vaccinuri și echipamente medicale, pentru a combate virusul. Iar când sfârșitul pandemiei era aproape a trebuit să răspundem la invazia brutală a Ucrainei de către Rusia. Conflictul a provocat suferință imensă în regiune”, a menționat Kent D. Logsdon.Ambasadorul SUA la Chișinău a remarcat că Republica Moldova a fost solidară cu Ucraina și a primit peste un milion de refugiați ucraineni.„Ați arătat întregii lumi că sunteți, cu adevărat, un stat mic cu inimă mare. SUA au sporit sprijinul pentru R. Moldova pentru a reduce impactul economic și umanitar provocat de războiul Rusiei. Parteneriatul nostru e acum mai puternic ca niciodată. Sunt mândru de progresul realizat împreună. Astăzi, R. Moldova este candidată la aderarea la UE. R. Moldova nu mai e dependentă de sursele energetice din Rusia. R. Moldova face progrese în reforma justiției, punând capac la zeci de ani de corupție. R. Moldova se apropie tot mai mult de un viitor mai democratic, mai sigur și mai prosper” a mai punctat Logsdon.Ambasadorul american s-a declarat convins că viitorul nostru este în Europa, iar SUA vor face tot posibilul ca R. Moldova să rămână parte a lumii libere.„Republica Moldova va rămâne mereu în inimile noastre. Mulțumim tuturor celor care ne-au primit cu bunătate și prietenie, cu vin și plăcinte calde. Așadar, dragă Moldova, îți mulțumim pentru tot și așteptăm cu nerăbdare să ne revedem” a conchis Kent Logsdon.
11:50
Ultragierea cadrelor didactice va fi sancționată contravențional. Prevederea se conține în amendamentul președintei Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, înregistrat la un proiect de modificare a Codului penal și a Codului contravențional, adoptat în a doua lectură de Parlament.Așadar, persoanele care vor ultragia cadrele didactice riscă amenzi de până la 1250 de lei. Totodată, jignirea premeditată a onoarei, demnității sau a reputației profesionale, însoțită de acte de huliganism și/sau vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de până la 7500 de lei sau cu arest contravențional de până la 15 zile.De asemenea, a fost votat și amendamentul propus de către deputații Lilian Carp și Igor Chiriac, care are drept scop consolidarea cadrului normativ în domeniul asigurării securității statului și combaterii eficiente a activității infracționale de natură să aducă atingere suveranității, independenței, unității, indivizibilității securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova. Respectiv, noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislația națională.Proiectul de modificare a Codului penal și contravențional mai prevede extinderea termenului de prescripție privind tragerea la răspundere penală, care se va mări de la 2 la 3 ani și se va întrerupe odată cu expedierea dosarului în judecată. De asemenea, proiectul de lege prevede ajustarea și completarea cadrului normativ cu noi infracțiuni pe segmentul ecologiei, pentru asigurarea protecției mediului înconjurător, precum și introducerea unor componențe noi de infracțiuni pentru protejarea persoanei: falsul de identitate și furtul de identitate.Totodată, va fi revizuită și ajustată lista infracțiunilor cibernetice. Alte prevederi ale documentului se referă la revizuirea listei cu infracțiunile de corupție, în contextul unor hotărâri ale Curții Constituționale.Pentru a doua lectură, proiectul de lege a fost comasat cu inițiativa legislativă a unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, care prevede introducerea unor prevederi noi în Codul penal pentru sancționarea încălcărilor în domeniul construcțiilor cu cinci sau mai multe nivele. Totodată, vor fi sancționate persoanele fizice sau juridice care vor admite încălcări atât la etapa de proiectare sau autorizare, cât și la etapa de construcție sau dare în exploatare. Astfel, persoanele fizice vor risca amendă de până la 67 500 de lei sau închisoare de până la cinci ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 550 000 de lei, cu sau fără privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.De asemenea, proiectul de lege a fost comasat cu alte două inițiative legislative. Este vorba despre un document elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, prin care se urmărește înăsprirea pedepselor pentru șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate și provoacă accidente rutiere, precum și inițiativa legislativă a deputatei din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Diana Caraman.
10:40
Kremlinul, tot mai „îngrijorat” de natalitatea scăzută din Republica Moldova. De data aceasta, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că numărul de copii născuți scade, întrucât bărbații sunt luați de acasă și duși în poligoane pentru exerciții militare.„Înțeleg de ce scade natalitatea. Pentru că fac atât de multe exerciții militare la care participă soldați români și americani, bărbații moldoveni nu mai au timp de făcut copii, pentru că participă la exerciții”, a declarat Zaharova, scrie Digi24.ro.Natalitatea este în continuă scădere în Republica Moldova, relatează moldova1.md. Din 2014, numărul nașterilor s-a redus cu aproape 34%. Se întâmplă din cauza migrației excesive a populației de vârstă reproductivă, dar și a căsătoriilor tardive.„Suntem în starea unei migrații excesive care cuprinde tot teritoriul, nu numai partea nordică a țării. Aceasta este de durată și persistă aproximativ trei decenii. De fapt, prin migrație, noi am pierdut mai mult de un milion de oameni. Aceasta confirmă datele care denotă că numărul populației s-a redus la 2,4 milioane”, a precizat Valeriu Sainsus, demograf, pentru sursa citată.
10:10
Cel puțin cinci persoane au murit şi 16 au fost rănite în lovituri ruseşti în oraşul Harkov (nord-est), al doilea ca mărime din Ucraina, a anunţat vineri guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, relatează AFP."Inamicul a recurs din nou la tactica dublei lovituri, în timp ce medicii, salvatorii şi forţele de ordine erau deja la faţa locului", a adăugat Sinegubov, afirmând că printre răniţi se numără şi un medic urgentist.Potrivit primelor elemente, două rachete S-300 au fost lansate asupra cartierului Novobavarski, vizând "exclusiv infrastructura civilă", a precizat guvernatorul.Acest atac vine după bombardarea, pe 25 mai, a unui hipermarket din Harkov care a făcut 19 morţi. Harkov este ţinta aproape zilnică a bombardamentelor care vin în principal de pe teritoriul rus.La începutul lui mai, Rusia a lansat o ofensivă în regiune şi câştigă teren în faţa unei armate ucrainene aflate în dificultate.Preşedintele american, Joe Biden, care a refuzat să facă acest lucru până în prezent, a dat undă verde Ucrainei să lovească ţinte pe teritoriul rusesc, în regiunea Harkov, în anumite condiţii, a indicat joi un responsabil american.Acest responsabil, sub protecţia anonimatului, a adăugat că Statele Unite continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus.
09:20
Donald Trump a devenit primul președinte condamnat din istoria Statelor Unite. Cei 12 jurați l-au găsit vinovat pentru toate cele 34 capete de acuzare. Au căzut de acord că a falsificat documente contabile pentru a ascunde plăți ilegale către starleta de filme pentru adulți Stormy Daniels.Sentința va fi anunțată de judecător pe 11 iulie. Până atunci, Trump rămâne în libertate.Teoretic, magnatul riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare sau amendă penală.”A fost un proces aranjat de un judecător conflictual, corupt. A fost un proces aranjat, o rușine! Verdictul real va fi dat pe 5 noiembrie de poporul american”, a declarat Donald Trump.Simpatizanții democrați au aplaudat când a fost afișat verdictul de vinovăție al lui Trump.Jurații - cinci femei și șapte bărbați - au avut nevoie de 11 ore, împărțite pe două zile, pentru a decide soarta fostului președinte, care încă speră să revină la Casa Albă.„Există o singură modalitate de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: La urnele de vot”, a scris pe platforma X, președintele Joe Biden, la scurt timp după pronunțarea verdictului.Miliardarul a fost prins că a vrut să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actriţa de filme pentru adulti Stormy Daniels, pentru a evita un scandal sexual, la finele campaniei prezidenţiale din 2016.”Sunt nevinovat. E mâna administrației Biden. Vom continua să luptăm. Vom lupta până la capăt și vom câștiga, pentru că țara noastră s-a dus pe apa sâmbetei", a mai spus Trump.Acum toate privirile sunt îndreptate spre judecător. Depinde de el să transforme verdictul de vinovăție într-o sentință.Acesta este doar primul proces dintre cele patru care îl vizează pe Donald Trump. Este puțin probabil ca celelalte procese - legate de documentele secrete descoperite în reședința sa din Florida sau de asaltul asupra Capitolului - să ajungă în sala de judecată înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.
30 mai 2024
21:10
Virginia Moraru a fost numită în funcția de membră a Comisiei de evaluare externă a procurorilor. Un PROIECT de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 63 de deputați.Candidatura Virginiei Moraru a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Aceasta este licențiată în drept și are diplomă de magistru în drept. Până în prezent, Virginia Moraru a deținut funcția de consilier juridic superior în cadrul Secretariatului Comisiei de evaluare a procurorilor. De asemenea, în perioada iulie 2022 – iulie 2023, a ocupat funcția de analist juridic superior în cadrul Secretariatului Comisiei Pre-Vetting. Anterior, a fost angajata Centrului Național Anticorupție și lector universitar.Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.Proiectul de hotărâre intră în vigoare la data adoptării.
19:50
Parlamentul Republicii Moldova condamnă politica de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și pe teritoriul Federației Ruse. Declarația Parlamentului care prevede acest lucru a fost votată de 60 de deputați.Documentul condamnă războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, soldat cu multiple jertfe în rândul populației civile, cu milioane de persoane intern strămutate și refugiați. De asemenea, în Declarație se menționează că sute de copii au fost uciși, iar mii de copii au fost răniți, aceștia fiind cele mai neprotejate jertfe ale agresiunii. Mai mult decât atât, aproape 2/3 dintre copiii din Ucraina au devenit persoane intern strămutate și circa 2 milioane de copii, împreună cu mamele lor, au fost impuși să se refugieze în alte state.În acest context, semnatarii Declarației reconfirmă angajamentul Republicii Moldova de a continua politicile de asigurare a accesului copiilor refugiați din Ucraina la studiile în limba maternă, la spațiul cultural ucrainean, precum și eforturile de păstrare a identității lor naționale și a relațiilor spirituale cu Ucraina. Respectiv, prin această Declarație se reconfirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda în continuare asistență umanitară refugiaților din Ucraina și se face un apel la cumularea eforturilor lumii democratice, ale organizațiilor umanitare internaționale pentru identificarea, localizarea și repatrierea în Ucraina a copiilor strămutați forțat și deportați.„Republica Moldova se alătură altor parlamente care au adoptat declarații similare precum Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Franța, Islanda, SUA și Canada”, a menționat deputata Doina Gherman, una dintre autoarele Declarației.
17:20
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că „a venit timpul” ca membrii alianţei militare să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, relatează Reuters.Ţările occidentale au părut din ce în ce mai divizate în ultimele săptămâni cu privire la faptul dacă armatei ucrainene ar trebui sau nu să i se permită să lovească ţinte de pe teritoriul rusesc cu armele furnizate de aliaţii săi.Unii dintre aliaţii Ucrainei susţin că acest lucru face parte din autoapărarea legitimă împotriva unei invazii, în timp ce alţii şi-au exprimat temerile că ar putea antrena Occidentul într-un conflict direct cu Rusia.
15:30
Măsurile privind accesul limitat în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi prelungite cu încă 30 de zile.“Aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura confortul, liniștea și siguranța tuturor călătorilor.Reamintim că, începând cu 1 mai 2024, accesul în terminal este permis doar pasagerilor cu bilet și document de călătorie, personalului autorizat și echipajelor aeronavelor.Pentru a sprijini autoritățile în gestionarea fluxului de călători și a evita aglomerația la intrarea în aeroport, se recomandă sosirea cu cel puțin trei ore înainte de ora de decolare a zborului”, informează IGPF.
15:10
Pentru a marca Ziua Tratatului de la Trianon, stabilită prin Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020 la data de 4 iunie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, organizează Conferința științifică ”Tratatul de la Trianon- consecințe geopolitice, juridice și naționale”.În cadrul evenimentului, moderat de doamna Monica Babuc, istoric, directorul Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, trei reputați cercetători urmează să prezinte publicului importanța acestui eveniment istoric și efectele lui aupra traseului istoric al națiunii române și al întregii Europe, prezentare urmată de un dialog inedit între cei trei cercetători și publicul prezent la manifestare : dr. Gheorghe Cojocaru - istoric, profesor universitar, director al Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova dr. Alexandru Solcan- istoric, conferențiar universitar, decan Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat din Moldova dr. Constantin Corneanu - istoric, membru fondator şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu” (AESGS)Evenimentul urmează să se desfășoare luni, 3 iunie 2024, ora 11.00 la Aula „Regina Maria” a Universității de Stat din Moldova.
15:00
Aeroportul Internațional Chișinău ar fi administrat mai bine dacă ar fi în gestiunea unei companii private. Cel puțin asta dă de înțeles șefa Agenției de Investiții, Natalia Bejan. În cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLive TV, statul nu este încă în măsură să garanteze stabilitatea administrării companiei și să asigure un interes de business pur. „Eu sunt sigură că noi am putea să găsim exemple în care statul este un bun manager și putem găsi exemple în care companiile private pot fi manageri foarte buni. Noi trebuie să vedem ce avem noi, care sunt capacitățile noastre. Eu cred că anume din acest considerent, s-a luat decizia că mai degrabă să găsim o companie privată care să preia managementul aeroportului. Nu pot să zic dacă este asta ceva bun sau nu, pentru că noi putem să găsim o super echipă de moldoveni care să lucreze pentru stat și să aibă grijă de aeroport. Dar efortul de a gestiona și a asigura că echipa aceasta este stabilă în timp, indiferent de guvernare, indiferent de interese și să existe doar un interes de business pur, de eficientizare a proceselor - eu nu știu cât de mult noi putem asta să garantăm. De asta, probabil, decizia nu este neaparat una proastă”, a declarat șefa Agenției de Investiții, Natalia Bejan.În 2013, compania Avia Invest a primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani. În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a lăsat în vigoare decizia cu privire la rezilierea contractului de concesionare a aeroportului din Chișinău companiei Avia Invest. Judecătorii au respins recursul depus de fostul concesionar, calificându-l neîntemeiat. În cererea sa, avocatul Avia Invest a precizat că contractul de concesionare a fost semnat în 2013 pe o perioadă de 49 de ani, timp în care compania ar fi trebuit să investească în dezvoltarea aeroportului cel puțin 244 milioane de euro. Însă în 2020 Agenția Proprietății Publice (APP) a reziliat contractul unilateral, invocând că Avia Invest nu a prezentat o garanție de bună execuție în valoare de un milion de euro, valabilă 3 ani. Ultima garanție prezentată de Avia Invest a expirat pe 31 decembrie 2019, iar APP a calificat asta drept o „încălcare gravă” a obligațiilor contractuale din partea Avia Invest.
13:40
Circa 200 de ONG-uri georgiene au anunţat miercuri că vor refuza să se supună legii privind "influenţa străină", adoptată cu o zi înainte la iniţiativa partidului de guvernământ, deşi au fost săptămâni de manifestaţii prin care populaţia şi-a exprimat în mod clar dezacordul faţă de acest text ce riscă să deraieze parcursul proeuropean al ţării caucaziene, relatează AFP. "Legea rusă nu va funcţiona în ţara noastră şi va rămâne o simplă bucată de hârtie căreia nimeni nu i se va supune", au declarat miercuri aproape 200 de ONG-uri într-o declaraţie comună prin care sfidează guvernul.Legea, criticată ca având potenţial de a limita libertatea şi denunţată de Occident, divizează profund societatea georgiană. De la începutul lunii aprilie, manifestaţiile opozanţilor legii au avut loc zilnic, reunind în mai multe rânduri zeci de mii de persoane.Inspirat, potrivit opoziţiei, de o lege rusă utilizată de Kremlin pentru a scăpa de disidenţi, textul impune ONG-urilor şi mass-media care primesc cel puţin 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine" şi să se supună unui control administrativ strict.Partidul de guvernământ "Visul Georgian", care insistă asupra faptului că această legislaţie este menită doar să garanteze o mai mare "transparenţă", a obţinut marţi adoptarea definitivă a textului prin vot în Parlament, trecând peste veto-ul preşedintei proeuropene Salome Zurabichvili.Mai multe organizaţii, printre care filiala georgiană a Transparency International, au declarat pentru AFP că se aşteaptă ca activele lor să fie îngheţate şi activitatea lor să fie îngreunată odată cu intrarea în vigoare a legii.În declaraţia lor de miercuri, ONG-urile au afirmat în special că legea "pune în pericol monitorizarea alegerilor parlamentare" prevăzute să aibă loc în Georgia în octombrie. "Dar noi, organizaţiile civile georgiene, promitem să apărăm alegerile şi vocea fiecărui alegător", au spus aceste organizaţii."Visul Georgian creează un sistem de guvernare fără presă critică sau grupuri civile capabile să se exprime împotriva regresului democratic în general şi a încălcărilor electorale în special", a explicat Eka Gigauri, director executiv al Transparency International-Georgia. În opinia sa, "acest act legislativ rău intenţionat trebuie abrogat imediat, deoarece încalcă în mod direct dreptul la libertatea de asociere". De asemenea, ea a făcut apel la autorităţi să pună capăt "campaniei de intimidare şi violenţă împotriva societăţii civile georgiene".În timp ce legea îşi croia drum prin parlament, zeci de angajaţi ai unor ONG-uri importante au afirmat că au fost ţinta unor apeluri telefonice şi afişe jignitoare. De asemenea, mai multe personalităţi din opoziţie au afirmat că au fost atacate de agresori necunoscuţi, pe care i-au acuzat că au legături cu partidul de guvernământ.Nona Kourdovanidzé, preşedinta grupului pentru drepturi GYLA, cu sediul la Tbilisi, a declarat că "legea este neconstituţională şi stigmatizează ONG-urile". De asemenea, "este inacceptabil să ne supunem unei legi care, aşa cum a spus Bruxelles-ul, este împotriva parcursului european al Georgiei", a declarat ea pentru AFP.Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat marţi că "regretă profund" adoptarea finală a legii, cerând ţării din Caucaz să "revină ferm pe calea UE".Washingtonul, prin intermediul unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a "condamnat", de asemenea, un vot care a ignorat "aspiraţiile euro-atlantice ale poporului georgian".Deşi Georgia este candidat oficial la aderarea la UE din decembrie 2023, iar Visul Georgian susţine la nivel oficial obiectivul înscris în Constituţie de a adera într-o zi la UE şi la NATO, acest partid, aflat la putere din 2012, a sporit măsurile care, în opinia criticilor săi, apropie ţara de Moscova.Marţi, mii de persoane au ieşit pe străzile din Tbilisi pentru a protesta în faţa parlamentului, aşa cum au făcut-o şi cu multe alte ocazii în săptămânile precedente.
12:50
Astăzi, 31 mai, trei candidați la funcția de procuror general al Republicii Moldova susțin proba interviului în fața membrilor Consiuliului Superior al Procurorilor. Este vorba de Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei. Până a fi propus președintelui pentru numirea în funcție, candidatul care va acumula cel mai mare punctaj va fi supus testului de integritate etică și financiară. Numirea procurorului general este una din condițiile pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.Amintim că procurorul General Alexandr Stoianoglo a fost suspendat în octombrie 2021 și a fost eliberat din funcție în septembrie 2023. Până acum, câteva tentative de numire a procurorului general au eșuat.Ultima dată, a fost cea din 28 februarie, când rezultatele concursului au fost anulate, după ce unul dintre pretendenți a fost depunctat nemotivat.
12:10
Instituțiilor de învățământ superior li se cere să identifice tineri care să se implice în promovarea referendumului anunțat de Maia Sandu privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. O circulară în acest sens a fost făcută public de fostul prim-ministru, președintele PLDM, Vlad Filat. Circulara a fost semnată de secretarul de stat de la Ministerul Educației, Adriana Cazacu-Țiglaie și stipulează faptul că aceasta este o „inițiativă apolitică”. „Vă solicităm suportul în asigurarea bunei desfășurări a procesului de promovare a inițiativei „Ambasadori PENTRU Referendum”, care este o inițiativă apolitică de susținere a referendumului prin implicarea tinerilor pentru promovarea valorilor europene şi a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova în instituțiile în care își fac studiile și în comunitățile de proveniență. În prima etapă, recrutarea tinerilor pentru program se va desfăşura prin intermediul unor prezentări informative in instituțiile de învățământ. Astfel, vă rugăm să oferiți accesul grupului de organizare al inițiativei „Ambasadori PENTRU Referendum” în cadrul instituției până la încheierea anului de studiu”, se arată în scrisoarea transmisă universităților.
11:20
Sistemul energetic al Republicii Moldova va fi întărit prin intermediul unui echipament de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS), care va îmbunătăți fiabilitatea rețelelor electrice, spori integrarea energiei regenerabile și facilita comerțul cu energie electrică cu România, Ucraina și piețele europene. În acest sens, Statele Unite ale Americii vor oferi 85 milioane de dolari, investiție care face parte din pachetul de sprijin al Statelor Unite pentru sectorul energetic din Republica Moldova de 300 milioane de dolari din 2023.Banii sunt oferiți prin intermediul proiectului USAID Securitatea Energetică a Moldovei (MESA). Anunțul a fost făcut de secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, care împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, au efectuat o vizită în acest sens la stația electrică Chișinău din cadrul Întreprinderii de Stat Moldelectrica.Noul sistem de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipamentul suplimentar vor contribui la gestionarea eficientă a rezervelor de energie și fluctuațiile cererii, integrarea energiei din surse regenerabile în rețelele electrice naționale și mărirea capacităților pe măsură ce necesitățile energetice ale consumatorilor evoluează.„SUA ajută Republica Moldova să depășească probleme pe diferite dimensiuni, în special pe dimensiunea energetică. Lansăm un nou proiect aici, cu o investiție de 85 de milioane de dolari, din ajutorul de 300 de milioane de dolari promis de SUA în anul precedent. Această investiție va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, atunci când vor exista probleme de rețea, atunci când vor exista incidente, fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor care astăzi continuă să se întâmple asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Ajutorul SUA nu se limitează doar la sectorul energetic. Statele Unite este implicată în  eforturile Moldovei de a construi o țară puternică, din punct de vedere economic, o țară cu  instituții reziliente”, a declarat premierul Dorin Recean.„Statele Unite sunt angajate la respectarea suveranității Republicii Moldova și a succesului său ca o țară prosperă, democratică, înrădăcinată în Europa și în Vest. O mare parte din activitatea noastră cu Moldova este de a o ajuta să-și edifice o securitate energetică. În multe țări, o diferență practică care a fost realizată a fost prin intermediul USAID. Cu acest proiect, vrem să ajutăm Moldova să-și edifice infrastructura sa. Aceste acumulatoare de scară mare care pot să stocheze energia pot face o diferență mare în stabilizarea rețelelor, în sporirea întrebuințării surselor regenerabile și integrarea pe piețele europene, în final. Ceea ce facem astăzi va avansa acest progres, va fi un catalizator, pentru că va atrage investiții și din sectorul privat, și din alte state”, a declarat Antony Blinken, Secretar de Stat al SUA.Instalarea sistemului BESS va plasa Moldova într-o poziție favorabilă pentru conexiuni suplimentare cu piețele energetice regionale și europene. Prin implementarea acestor soluții testate și inovatoare, cu obiectivul de a moderniza sistemul energetic moldovenesc, Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova vor continua să promoveze tranziția spre un peisaj energetic în Moldova și în regiune mai rezilient, mai eficient și mai sustenabil.Aceste eforturi se aliniază inițiativei USAID #MoldovaConectată, care are obiectivul de a avansa integrarea fizică și de piață a Moldovei cu Europa, spori generarea internă a energiei din surse regenerabile și consolida independența energetică a Moldovei în general.În 2023, SUA a anunțat că oferă 300 de milioane de dolari în sprijinul securității energetice a Republicii Moldova. Această finanțare va sprijini instituțiile sectorului energetic al Republicii Moldova pentru a fortifica sistemul energetic al țării și consolidarea forțelor pentru viitor. Prin intermediul investițiilor acordate, urmează a fi procurate și instalate echipamente high-tech pentru a consolida rețeaua energetică națională a Moldovei și facilita comerțul sporit cu energie electrică cu țările vecine, dar și cele europene.În ultimii doi ani, prin intermediul Proiectului USAID Securitatea Energetică a RM, SUA a oferit asistență Guvernului Republicii Moldovei pentru dezvoltarea politicilor și programelor de furnizare a energiei, pentru îmbunătățirea planificărilor în cadrul sectorului energetic, sprijinul dezvoltării piețelor energetice orientate spre Uniunea Europeană și crearea un mediu propice pentru a încuraja investițiile sectorului privat în energia regenerabilă și eficiența energetică. 
11:10
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis să refuze acordarea aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului și să retragă actele permisive pentru emisiile de televiziune și servicii audiovizuale în cazul a trei companii. Este vorba despre SRL „Telesistem TV” (Primul în Moldova, Accent TV), SRL „Archidoc Group” (Orizont TV) și SRL „Telestar Media” (Canal 2 și Canal 3). Acestea au încălcat solicitarea consiliului de a furniza dosarul complet de informații, prezentând informațiile și datele unui singur cont bancar, în timp ce dețin 5 și, respectiv, câte 8 alte conturi în diferite bănci. În cazul fiecăreia, au fost identificate tranzacții care confirmă afilierea cu gruparea Plahotniuc - Șor.  Totodată, consiliul a avizat pozitiv investițiile companiei „Satelrom-TV” SRL (TV Drochia și Drochia FM), în timp ce pentru SRL „Statis TV (Zona M) și SRL „Real Exim” (Radio.md) au fost solicitate informații suplimentare. Consiliul a mai decis să transmită o ultimă notificare pentru 36 de companii din cele 88 vizate care nu au răspuns anterior la solicitarea de a prezenta informațiile cerute.  De asemenea, consiliul a decis să se autosesizeze în cazul a două companii din domeniul strategic de infrastructură energetică și anume: „Lukoil-Moldova” și „Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaș – Sucursala Chișinău”. În cazul acestora, recent au avut loc schimbări în structura acționariatului și este necesară procedura de avizare.  Menționăm că aceasta a fost ultima ședință a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, organizată de Agenția Națională a Investițiilor, după ce secretariatul Comisiei a fost preluat de Agenția Servicii Publice. Procesul-verbal al ședinței poate fi găsit aici.
11:00
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Euronews România, că în perioada următoare va avea loc o şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei, reuniune care cel mai probabil se va desfăşura la Bucureşti, transmite Digi24.„Mai mult ca sigur, în perioada următoare o să avem o şedinţă iarăşi, Guvernul ucrainean cu Guvernul României. Aşa a şi rămas când am avut ultima şedinţă de la Kiev, vom stabili dacă va fi la Bucureşti. Diplomatic, ar trebui să fie la Bucureşti”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, la Euronews România.Premierul a afirmat că şi-ar dori ca formatul acestei reuniuni guvernamentale să fie mai larg, cu reprezentanţi şi din Polonia şi Republica Moldova.„Eu mi-aş dori ca formatul să fie mai larg. Să fim totuşi România şi Polonia, şi Ucraina şi posibil şi Republica Moldova. În acest moment lucrăm la … Pentru că vorbim de o strategie regională şi vorbim de statele care au ajutat cel mai mult Ucraina şi când a existat migraţia, acestea sunt traseele”, a declarat Ciolacu.În context, el a punctat că sustenabilitatea economică a Ucrainei se datorează în mare măsură şi implicării statului român şi a deciziilor României, în primul rând cea legată de tranzitarea grânelor.„Cu adevărat am luat măsuri în compensare pentru fermierii din România. Întotdeauna este loc şi de mai bine, dar găsind acest sistem de licenţiere pe care l-am convenit eu împreună cu primul-ministru al Ucrainei, Denis Şmîhal, pe urmă a fost aprobat şi de către Comisie şi acum vedem că toate statele europene au luat această formulă. Încă este un stat aflat la nevoie şi agresat de către alt stat, fără niciun temei real”, a declarat Ciolacu.Precedenta reuniune comună a guvernelor României şi Ucrainei a avut loc, la Kiev, în toamna anului trecut, pe 18 octombrie.
10:30
Inițiativa de a da în arendă spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău este lipsită de scop strategic. De această părere este fostul ministru al Economiei în patru guverne Valeriu Lazăr. El a făcut declarația la emisiunea Puterea a patra de la N4.”Orice acțiune de acest gen, pe termen scurt-mediu, trebuie să fie subordonată unui obiectiv strategic. Știe cineva care este acest obiectiv strategic? Eu nu înțeleg. Adică obiectivul strategic trebuie să fie dezvoltarea sustenabilă, durabilă a acestui activ foarte important. Eu n-am văzut încă o decizie – bâlbâială. Politicienii spun că ”nu trebuie”, practicienii din Guvern spun că, „da, ar fi o soluție”. Eu n-am înțeles, dacă cineva a înțeles, ajutați-mă să înțeleg și eu. Eu nu am văzut studiu de impact, studiu de fezabilitate – nu e clar”, a explicat Valeriu Lazăr.El a precizat că aeroportul are atât elemente atractive, cât și neatractive. Printre cele dintâi sunt spațiile comerciale, care își oferă bani, fără mari investiții, deoarece ele au fost deja făcute. Tot de ce e nevoie este capitalul circulant, adică banii pentru procurarea mărfurilor.”Alături e nevoie însă de investiții în infrastructura aeroportuară. Spuneți-mi, oameni cu rațiune, dacă urmărești obiectivul strategic să găsești un investitor care să ia totul și să facă investiții, păi, când tu rupi de acolo partea asta dulce, ea sporește atractivitatea acestui activ? Sigur că nu!”, a punctat fostul ministru.El a mai spus că și pretextul folosit de autorități despre prezența la aeroport a unor reprezentanți ai fostului concesionar nu este o justificare pentru ceea ce fac acum autoritățile cu aeroportul.”Da, eu înțeleg că acolo sunt niște ”șoareci”, cum le spun ei. Totuși, nu dați foc la casă, oameni buni, în speranța că o să fugă șoarecii! Șoarecii s-ar putea ascunde – noi o să rămânem fără casă!”, a subliniat Lazăr.El s-a arătat convins că problemele de la aeroport pot fi soluționate mult mai eficient și transparent decât o face guvernarea PAS, inclusiv cu actualii rezidenți ai spațiilor comerciale, prin măsuri fiscale.
09:10
Șefa grădiniței nr. 32 din sectorul Ciocana al capitalei a fost reținută de ofițerii CNA într-un dosar de corupție, în urma unui denunț. Potrivit faptelor investigate, directoarea, aflându-se în biroul său de serviciu, ar fi pretins și primit de la părinții a doi copii mijloace bănești ce nu i se cuvin în sumă de 3000 lei de la fiecare pentru înmatricularea copiilor.Potrivit denunțului, bănuita ar fi perceput suma menționată (în total 6000 de lei) în schimbul ocolirii procedurilor legale de înmatriculare a copiilor în instituție, precizând totodată că donația ar fi una benevolă. Din spusele părinților, banii colectați ar fi fost direcționați pentru efectuarea unor lucrări de reparație și amenajare a grădiniței.În urma acțiunilor întreprinse de CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chişinău, a fost ridicată suma de 6000 de lei, transmisă sub controlul CNA. Bănuita a fost reținută pentru 72 de ore și a fost plasată în izolator.Precizăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.
29 mai 2024
19:20
Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea acorda Republicii Moldova 50 de milioane de dolari. Banii ar urma să fie folosiți inclusiv pentru curățarea sistemului judiciar și vor contribui la consolidarea capacităților Republicii Moldova de a rezista interferenței rusești, a declarat, la Chișinău, secretarul general al SUA, Antony Blinken. „Astăzi vrem să vă ajutăm să curățați sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 milioane de dolari suplimentare pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acestea vor consolida reziliența Republicii Moldova de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a crea parcursul spre UE și de a continua de a crea mai multe oprotunități în domeniul economic”, a declarat oficialul american.Totodată oficialul a anunțat și despre investiții de circa 85 de milioane de dolari, derulate prin intermediul USAID pentru consolidarea sectorului energetic.”Vom propune Congresului să suplimenteze ajutorul pentru Rep. Moldova cu 50 de milioane de dolari pentru a continua consolidarea și reformarea sectorului energetic și cel agricol, dar și lupta cu dezinformarea. Acest lucru va permite creșterea abilității Moldovei de a rezista în fața interferențelor rusești, să organizeze alegeri libere și corecte, să continue pe drumul integrării europene, să creeze mai multe oportunități economice. Cooperăm pentru a susține sectorul economic și energetic. Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, a exacerbat dificultățile Rep. Moldova în sectorul energetic, a dus la creșterea prețurilor la energie, vulnerabilizând afaceri și consumatorii de rând. Parteneriatul pe care îl avem este pentru a reduce dependența Moldovei de resursele rusești și a crește interconectarea cu Uniunea Europeană”, a spus Antony Blinken.Antony Blinken a sosit astăzi la Chișinău înainte de a merge la Praga, unde se va organiza reuniunea ministerială NATO. Oficialul are întrevederi cu Maia Sandu, Dorin Recean și ministerul de Externe. Autoritățile au anunțat mai multe restricții în capitală, în legătură cu vizita lui Blinken.
15:20
Ploile abundente înregistrate în perioada 28–29 mai curent au afectat mai multe sectoare de drum din raioanele Criuleni, Edineț, Ialoveni, Strășeni, Hâncești, Cimișlia și alte zone. Drumarii au intervenit cu lucrări de curățare a părții carosabile de nămol, evacuarea copacilor doborâți și a crengilor. Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor, a dispus unităților teritoriale SA „Drumuri” să asigure, în această perioadă, executarea lucrărilor de curățare a drumurilor, podețelor și a șanțurilor, precum și de evacuare a crengilor de pe acostamentele și părțile carosabile ale sectoarelor de drum afectate.În procesul de curățare și deblocare a drumurilor publice naționale au fost antrenate 12 utilaje special și implicați 36 de muncitori rutieri.Menționăm că codul galben de ploi se menține și astăzi până la 24:00. În acest context, Administrația de Stat a Drumurilor îndeamnă conducătorii auto să circule cu prudență, să respecte limitele de viteză și să fie atenți la condițiile de drum.
14:10
Omul de afaceri, Veaceslav Platon, îi mulțumește președintei Maia Sandu pentru decizia de a acorda cetățenia Republicii Moldova membrilor trupei Bi-2. Într-o postare pe Telegram, Platon a scris că a criticat deseori acțiunile guvernării, însă de această dată spune că această decizie „ne permite să extindem viața culturală a țării noastre cu oamenii atât de talentați și de seamă”. ”„Nimeni nu îi scrie colonelului”! Acum această melodie este interpretată de cetățeni ai Moldovei! Sunt foarte fericit. Acest cântec al tinereții mele, care încălzește sufletul, stârnind nostalgie. Trupa Bi-2 are multe hituri. Acum au devenit mult mai aproape de noi. Am fost întotdeauna obiectiv și imparțial față de autorități, criticându-le. Dar acum, îi mulțumesc doamnei Sandu pentru darul plăcut făcut întregului popor moldovenesc, care ne permite să extindem viața culturală a țării noastre cu oameni atât de talentați și de seamă!”, a scris Veaceslav Platon pe Telegram.Amintim, președinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetățeniei R. Moldova câtorva membri ai trupei Bi-2 și familiilor lor. Anunțul a fost făcut luni, 27 mai, de către Adrian Băluțel, șef al cabinetului președintei R. Moldova. „Țara noastră este deschisă și primitoare pentru oamenii care aleg pacea, care promovează prietenia și respectul dintre popoare. Membrii trupei Bi-2 au început să fie asupriți în Rusia după ce s-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina. R. Moldova protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare și solidaritatea cu cei care se află în pericol”, a declarat Adrian Băluțel.
13:50
Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, informează că, Pretura sectorului Buiucani, în parteneriat cu Asociația Obștească „OWH Studio”, invită întreaga comunitate la a doua ediție a Festivalului de film în aer liber „SERI DE CRONOGRAF”. „În fiecare zi de sâmbătă, în intervalul orelor 20.00 – 22.00, vor fi difuzate filme în aer liber conform programului stabilit. Deschiderea ediției a doua a proiectului va avea loc pe 8 iunie 2024, începând cu ora 20.00”, a scris Primarul General.Menționăm că, în acest sezon estival, Festivalul va avea loc în Parcul „Alunelul”, în perioada 8 iunie 2024 – 14 septembrie 2024.
12:50
Republica Moldova va stoca circa 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30% vor constitui stocuri de securitate. Două hotărâri, în acest sens, au fost aprobate, în ședința Cabinetului de miniștri, în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre în caz de situații excepționale. Potrivit calculelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, prezentate Ministerului Energiei, cantitatea totală necesară pentru stocarea gazelor naturale constituie peste 149 de milioane m3. Dintre acestea, aproximativ 47 de milioane m3 reprezintă stocuri de securitate, ceea ce constituie echivalentul a 10 zile de consum de iarnă. Anterior, stocurile de securitate acopereau opt zile de consum intern. „Republica Moldova a devenit independentă energetic pe dimensiunea de gaze naturale și vom continua acest efort pe tot spectrul de resurse energetice. La fel, este important să lucrăm intensiv la sporirea eficienței energetice și a economiei energiei”, a spus premierul Dorin Recean. Societatea pe Acțiuni „Energocom” a fost desemnată întreprindere responsabilă de încheierea acordurilor și a contractelor necesare cu operatorii instalațiilor de stocare și va ține evidența separată a tranzacțiilor încheiate în legătură cu crearea și menținerea stocurilor de securitate. Volumele de gaze vor fi achiziționate până la data de 1 octombrie a fiecărui an calendaristic și vor fi stocate în depozitele din țări părți ale Comunității Energetice sau din statele membre ale Uniunii Europene.
12:00
Parlamentul Georgiei nu a ținut cont de remarcile motivate ale președintei Salome Zurabișvili, trecând peste veto-ul acesteia și aprobând în cele din urmă legea privind „agenții străini”. 84 de deputați au votat în favoarea trecerii peste veto-ul președintei, iar 4 deputați au votat împotrivă, scrie ekhokavkaza.com.Conform procedurii, președintele Parlamentului își va pune semnătura în aceste zile. De câteva luni se discuta despre această lege, despre care opoziția spune că este făcută "după modelul rusesc", iar președinta țării, Salome Zourabichvili, chiar și-a activat dreptul de veto, numai că ea nu are prea multă putere decizie.În stradă, oamenii au protestat zile în șir, iar unele protete au fost chiar violente. Drept urmare, forțele de ordine au fost mobilizate din timp.În fața Parlamentului, protestatarii au scandat și continuă să scandeze "Rușilor!" și "Sclavilor!"Nici parlamentarii nu au putut părăsi clădirea, motiv pentru care Ministerul de Interne a făcut apel la populație să elibereze calea.Președintele Parlamentului georgian, Salva Papuașvili, care este membru al partidului Visul georgian, aflat la putere, a trimis o motivare pentru liderii europeni. El explică de ce a fost luată această lege."Ceea ce continuă să ne frustreze este stigmatizarea acestei legi de către actorii interni şi externi, precum şi tendinţa acestora de a trage concluzii pripite. Sunt convins că timpul va arăta un singur lucru despre Legea privind transparenţa influenţei străine: singurul său scop este menţinerea integrităţii sistemelor politice, economice şi de securitate şi consolidarea rezilienţei Georgiei în faţa ameninţărilor", se precizează în acea scrisoare.Legea privind „agenții străini” nu s-a lăsat fără răspunsuri din partea SUA și UE. Autoritățile de la Washington examinează „măsuri” de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind „influența străină”. În același timp, Uniunea Europeană examinează impactul acestei legi asupra statutului de candidat la aderare acordat în decembrie acestei țări din Caucaz.Fostă republică sovietică, Georgia este oficial candidată la intrarea în Uniunea Europeană din decembrie 2023 și, de asemenea, aspiră să adere la NATO. 
11:30
Fostul prim-ministru, președintele PLDM, Vlad Filat spune că vizita Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken reprezintă un moment important în confirmarea angajamentului SUA față de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și față de aspirațiile noastre europene. Totodată, acesta și-a exprimat speranța ca în cadrul întrevederii cu Maia Sandu, oficialul american să abordeze și problemele invocate în Raportul Departamentului de Stat pentru anul 2023 privind drepturile omului.  „Sper că în discuțiile cu președinta Maia Sandu se vor aborda și problemele invocate în Raportul Departamentului de Stat pentru anul 2023 privind drepturile omului, în Republica Moldova, care evidențiază probleme persistente inclusiv: – Probleme grave ce țin de independența sistemului judiciar;– Corupție endemică;– Condiții de detenție dure și periculoase pentru viață;- Rapoarte credibile despre tortură, tratamente crude și inumane din partea autorităților;- Violența extinsă bazată pe gen, inclusiv violență domestică, violență a partenerului intim și violență sexuală;– Infracțiuni care implică violență sau amenințări cu violența împotriva romilor;– Infracțiuni care vizează persoanele cu dizabilități prin violență sau amenințări cu violența”, a scris Vlad Filat pe facebook. Secretarul de stat american, Antony Blinken, vizitează miercuri, 29 mai, R. Moldova pentru a reitera sprijinul ferm al Statelor Unite ale Americii pentru aspirațiile occidentale ale statului nostru.Jim O'Brien, secretarul adjunct de stat al SUA pentru Europa, a anunțat într-un briefing de presă că Antony Blinken va anunța „un pachet robust de sprijin” pentru R. Moldova, iar ajutorul se va concentra în mare parte pe sectorul energetic.Aceeași sursă a adăugat că secretarul de stat american va anunța, de asemenea, măsuri pentru a stimula democrația și a contracara dezinformarea înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru integrare europeană care vor avea loc în R. Moldova.
10:50
Aeroportul Chișinău a anunțat pe 29 mai despre inițierea unei noi licitații publice pentru spațiile comerciale din aerogară. De data aceasta, în urma amendamentului propus de Radu Marian, a fost extins termenul contractului de locațiune – de la 3 la 5 ani.“Inițiem un nou proces de desfășurare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate în scopuri operaționale destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages.În scop de eficientizare a procesului, noua licitație se va desfășura conform noilor criterii:– Divizarea licitației în două loturi, 1 lot Travel Retail (magazine) și al 2-lea lot Food and Beverages (restaurante);– Reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7 aeroporturi;– Extinderea termenului contractului de locațiune de la 3 la 5 ani;– Criteriile obligatorii au fost reformulate, cu includerea explicațiilor suplimentare, fără a lăsa loc de interpretări.Comunicatul informativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova la data de 31 mai 2024 iar odată cu acesta va fi publicat și Caietul de sarcini pe pagina oficială a aeroportului: www.airport.md.Calendarul procesului de organizare a licitației publice este:•⁠ ⁠Depunerea cererilor pentru participare la licitație și vizitarea spațiilor: 1 iunie – 24 iunie 2024;•⁠ ⁠Examinarea dosarelor 25 iunie – 26 iunie 2024;•⁠ ⁠Desfășurarea licitației și anunțarea câștigătorului – 27 iunie 2024”, informează AIC.Amintim că deputatul Radu Marian a propus un amendament care a permis extinderea termenului de locațiune.
10:40
Pe parcursul zilei de astăzi, utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova va fi restricționată, în contextul vizitei oficiale a E.S. Antony J. Blinken, Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii. Astfel, în intervalul orelor 08:00 – 21:00 (ora locală), se interzic zborurile de aviație generală, elicoptere, baloane cu aer cald, motodeltaplane, parapante, precum și utilizarea aparatelor de zbor fără pilot (dronă) în Sectorul 1 al TMA Chișinău, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă. Zborurile comerciale pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău continuă să fie efectuate în regim obișnuit, fără abateri de la programul de zbor. În legătură cu vizita lui Antony Blinken, pe 29 mai la Chișinău vor fi restricții de circulație. Începând cu ora 8 dimineața și până la 21:00 seara accesul persoanelor în anumite locuri din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău va fi temporar limitat. Șoferii sunt îndemnați să se conformeze cerințelor agenților de circulație, totodată „să manifeste răbdare și disciplină”.Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se va întâlni la Chișinău cu președinta Maia Sandu și cu alți demnitari de rang înalt pentru „a reafirma sprijinul SUA pentru progresele înregistrate de Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică”. Aceasta va fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022.
10:00
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat marţi Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus, transmit agenţiile AFP şi EFE.„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă”, iar „acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan.El s-a referit astfel le apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg – împărtăşit între timp şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell -, care le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar.„(Stoltenberg) a fost prim-ministru al Norvegiei. Ne-am întâlnit şi am soluţionat chestiuni complicate privind Marea Barenţ şi altele. În general, am reuşit să ajungem la acorduri. Atunci, sunt sigur că el nu suferea de demenţă”, a comentat Putin despre secretarul general al NATO, transmite Agerpres.„Această escaladare constantă poate avea consecinţe grave, iar aceste consecinţe grave se fac simţite în Europa. Cum vor reacţiona Statele Unite ?”, a spus în continuare preşedintele rus, făcând aluzie la paritatea nucleară între Rusia şi SUA.Referindu-se tot la declaraţia lui Stoltenberg, liderul de la Kremlin a apreciat că acesta nu are cum să nu ştie că armele de precizie cu rază lungă de acţiune oferite de Occident armatei ucrainene nu pot fi lansate fără asistenţa sateliţilor spion occidentali.În astfel de cazuri, a detaliat Putin, selectarea ţintelor poate fi efectuată numai de „specialişti înalt calificaţi”, care nu sunt ucraineni, iar rachetele franco-britanice Storm Shadow/Scalp pot primi instrucţiuni în zbor „fără vreo implicare a soldaţilor ucraineni”, proceduri aplicabile de asemenea în cazul rachetelor americane ATACMS cu ajutorul datelor satelitare.Aşadar, a concluzionat preşedintele rus, aceste misiuni contra ţintelor ruseşti „nu sunt pregătite de soldaţi ucraineni, ci de reprezentanţi ai ţărilor NATO”.Cât despre informaţia anunţată luni de comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, conform căreia Kievul a ajuns la un acord cu Franţa pentru trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina, informaţie între timp nuanţată de Ministerul ucrainean al Apărării, care a transmis că un astfel de acord se află încă în negociere, Putin a spus că instructori militari occidentali se află deja în Ucraina sub acoperirea de mercenari.În ce priveşte ofensiva lansată luna aceasta de Rusia în regiunea ucraineană nord-estică Harkov, Putin a spus că aceasta a fost provocată de aliaţii occidentali ai Ucrainei, pe care i-a acuzat că au ignorat cererile Rusiei de a determina Ucraina să nu atace regiunea rusă de graniţă Belgorod.De asemenea, el a reafirmat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina, desfăşurate ultima dată în martie-aprilie 2022 la Istanbul şi pe care, conform Moscovei, Kievul le-a părăsit în urma presiunilor SUA. Însă Putin a contestat din nou legitimitatea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, al cărui mandat a expirat pe 20 mai.
28 mai 2024
19:10
Reprezentanții Uniunii Europene au respins cererea echipei de avocați ai lui Ilan Șor de a publica corespondența cu Republica Moldova referitoare la introducerea sancțiunilor împotriva politicianului moldovean de opoziție.Astfel, într-o scrisoare din 13 mai, reprezentanții UE menționează că există paisprezece documente care reflectă corespondența comunității cu Chișinăul în ceea ce privește impunerea restricțiilor împotriva lui Șor. Cu toate acestea, după cum subliniază UE, nu pot dezvălui o parte semnificativă a acestora.„Dezvăluirea informațiilor din aceste documente poate duce, de asemenea, la percepții și interpretări greșite în ceea ce privește impunerea și implementarea măsurilor restrictive. Observațiile preliminare făcute de Înaltul Reprezentant al UE riscă să creeze așteptări false și presupuneri din partea țărilor terțe și, astfel, să slăbească pozițiile UE în relațiile cu acestea”, au explicat reprezentanții comunității refuzul lor.La rândul lor, reprezentanții lui Șor au criticat poziția UE.„Refuzul de a dezvălui documentele pentru a proteja relațiile cu guvernul moldovean confirmă încă o dată că sancțiunile au fost impuse la cererea Moldovei, ca un instrument de suprimare a oricărei opoziții politice”, a declarat avocatul lui Șor, Aureliu Colenco.Cei din echipa lui Șor au reamintit că patru dintre cei cinci oameni împotriva cărora inițial au fost impuse sancțiunile UE la cererea Chișinăului sunt actuali sau foști lideri ai partidelor de opoziție din Moldova. Acest fapt demonstrează clar că UE încearcă să influențeze procesele democratice din țara vecină, consideră avocații politicianului. Echipa de avocați ai lui Ilan Șor este, de asemenea, convinsă că Uniunea Europeană a recunoscut astfel faptul că a impus sancțiuni la solicitarea guvernului moldovean, permițându-se să fie utilizată în jocurile politice și juridice.În același timp, UE a indicat că dezvăluirea acestor documente și a justificărilor faptice pentru impunerea sancțiunilor ar ușura sarcina lui Șor de a le ocoli.„Cunoașterea exactă a motivelor și argumentelor prezentate de Înaltul Reprezentant al UE va arăta, de fapt, prin ce măsuri persoanele respective vor putea evita cu ușurință regimul sancțiunilor”, se spune în scrisoare.Reprezentanții lui Șor au declarat că această afirmație contrazice complet principiile juridice de bază, conform cărora acuzatul are dreptul să cunoască toate dovezile împotriva sa, pentru a se putea apăra.„În acest caz, UE, în cele din urmă, ascunde probele pentru a-l lipsi pe Ilan Șor de posibilitatea de a se apăra în mod corespunzător. Uniunea Europeană chiar presupune că, după dezvăluirea dovezilor, Șor ar putea câștiga cazul”, a subliniat Colenco.De menționat сă acum echipa de avocați ai lui Ilan Șor pregătește o contestație, care va fi depusă săptămâna viitoare.Reamintim că în 2023, echipa de avocați ai lui Ilan Șor a depus o plângere la Tribunalul General al Uniunii Europene împotriva sancțiunilor impuse de UE. Printre altele, avocații lui Șor au subliniat că sancțiunile sunt fără precedent și, în esență, reprezintă un abuz de putere. Spre deosebire de sancțiunile impuse împotriva Rusiei, Belarusului, Siriei și Iranului, aceste măsuri nu sunt destinate să exercite presiuni asupra unui guvern străin, ci, dimpotrivă, să sprijine acest guvern în lupta împotriva forțelor de opoziție. Ulterior, echipa de avocați a lui Șor a cerut ca UE să dezvăluie corespondența sa cu Republica Moldova, referitoare la impunerea sancțiunilor.Amintim că la 26 aprilie 2024, UE a prelungit cu un an sancțiunile împotriva opoziției moldovenești.
16:30
Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, a trecut la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române.  Anunțul a fost făcut de către reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian, responsabil de primirea noilor parohii, care că mai sunt parohii „pe cale de aderare”, transmite Europa Liberă. La rândul său, parohul al bisericii din Ciorescu de 28 de ani, Vasile Stamati a declarat pentru aceeași sursă că decizia de a adera la Mitropolia Basarabiei a fost luată acum câteva luni, împreună cu enoriașii și autoritățile publice locale.Vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a declarat că preotul Vasile Stamati va fi oprit „din a săvârși cele sfinte”, iar o decizie privind caterisirea lui va fi luat de Sinod.„Știam că este o problemă în parohia din Ciorescu, dar parohul ne-a asigurat că nu are gând să adere la Mitropolia Basarabiei. Urmează să fie adoptată o decizie de către Mitropolitul Vladimir, referitor la acest preot”, a spus Ioan Moșneguțu.Menționăm că zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei a Patriarhiei de la Moscova și au trecut la Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române, în ultimii ani, nefiind de acord cu sprijinul exprimat de Patriarhia Moscovei pentru invazia rusă în Ucraina.
14:50
Autoritățile de profil ar trebui să învețe lecția în cazul licitației eșuate de la aeroport și să țină cont de ea atunci când vor decide să anunțe un nou concurs privind înstrăinarea spațiilor comerciale. De această părere este deputatul PAS Olesea Stamate, care consideră că prevederile din caietul de sarcini, stipulate inițial au fost „un pic cam înguste”. În același timp, ea spune că proiectul de lege al colegului său Radu Marian, privind extinderea contractului cu viitorul beneficiar, ar trebui să aibă avizul Guvernului, chiar dacă, aparent nu implică cheltuieli bugetare, notează Ziua.md. „Eu mă bucur că a fost anulat (concursul – n.n.). Nu am văzut vreun anunț cu privire la lansarea noii licitații, am văzut doar o comunicare din partea Agenției Proprietății Publice către aeroport, în care îi solicită să revizuiască caietul de sarcini și să modifice anumite prevederi, bazându-se pe experiența mai puțin reușită în cadrul primei licitații. Respectiv, vreau să văd și eu caietul de sarcini următor și să vedem în ce măsură au învățat lecția din precedenta licitație și au ținut cont de recomandările APP. Eu am avut o opinie cu privire la acele cerințe, care au fost un pic prea înguste și, respectiv, rezultatele primei licitații, în mare parte, asta au și arătat. Sper că au învățat lecția și că următoarele cerințe care vor fi anunțate vor fi de altă natură”, a declarat Olesea Stamate, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.Întrebată ce crede despre inițiativa legislativă a șefului Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, care are drept scop extinderea termenului contractului cu potențialul beneficiar de la 3 la 5 ani, și dacă există un aviz din partea Guvernului, Stamate a zis că nu cunoaște, dar că, în mod normal ar trebui să existe. „Eu nu am verificat, comisia responsabilă este cea pentru economie, buget și finanțe. Atunci când fac raportul pentru lectura întâi și doi, ei trebuie să se asigure că există expertiza anticorupție, avizul Guvernului… Eu nu am verificat. De regulă, de cele mai multe ori, în 99,9% din cazuri, nu se votează fără avizul Guvernului. Constituția spune că nu pot fi votate fără avizul Guvernului proiectele ce au impact financiar. Dar asta nu are impact bugetar, în principiu. Dar și în celelalte cazuri, când nu există impact financiar, de cele mai multe ori, cred că a fost o singură excepție, se votează, de regulă, doar cu avizul Guvernului”, a menționat Olesea Stamate.Precizăm că prima licitație privind darea în gestiune a spațiilor comerciale de la aeroport a fost amânată în câteva rânduri, iar într-un final anulată, din cauza condițiilor impuse potențialilor investitori și care puteau fi îndeplinite doar de către compania franceză Lagardere. Drept urmare, ea a fost singura înscrisă în concurs, fapt care a generat suspiciuni privind o posibilă fraudă. Cazul a intrat și în vizorul Procuraturii Anticorupție, care a anunțat despre intentarea unui proces penal.Între timp, deputatul PAS Radu Marian, care a apărat anterior compania franceză despre care se presupune că ar fi favorizată în acest caz, a elaborat un proiect de lege, cu scopul declarat de a împiedica privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău, chiar dacă o astfel de restricție există încă din anul 2007. Ulterior, el a recunoscut că, de fapt, intenția e de a majora durata contractului de la 3 ani, cum era inițial, la 5.
11:40
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, ieri, cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent Logsdon, care își încheie misiunea diplomatică în țara noastră.Președinta Maia Sandu și-a manifestat recunoștința pentru sprijinul acordat de SUA Republicii Moldova pentru implementarea reformelor democratice și economice, depășirea crizei energetice, susținerea parcursului european și consolidarea securității naționale.În semn de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la aprofundarea relațiilor moldo-americane, Președinta a semnat un decret prin care îi conferă Ambasadorului Logsdon „Ordinul de Onoare”.
10:00
Israelul a atacat din nou Rafah în dimineața zilei de marți, în ciuda condamnării bombardamentelor sale mortale asupra unei tabere de persoane strămutate, ceea ce a determinat Consiliul de Securitate al ONU să convoace o reuniune de urgență privind situația din această parte a Fâșiei Gaza, transmite BFM TV. La fața locului, echipele AFP din Rafah au raportat marți dimineața devreme lovituri aeriene și focuri de armă în centrul și vestul orașului Rafah, un oraș situat la extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, unde armata a început o operațiune terestră la începutul lunii mai. Aceste noi bombardamente survin în urma unui val de condamnări internaționale a unui raid la Rafah, care  s-a soldat duminică seara cu 45 de morți și 249 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și a incendiat corturile ocupate de palestinieni într-o tabără pentru persoane strămutate. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a regretat „un accident tragic”. Armata israeliană a declarat că investighează moartea victimelor civile, după ce inițial a declarat că a vizat doi înalți oficiali Hamas cu „muniție precisă”. Washingtonul i-a cerut aliatului său israelian să „ia toate măsurile de precauție pentru a proteja civilii”. Canada s-a declarat „îngrozită”, iar președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat „indignat”. Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în apropierea ambasadei israeliene din Paris pentru a denunța atacurile. La rândul lor, Spania, Norvegia și Irlanda vor recunoaște statul Palestina marți, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, un anunț făcut săptămâna trecută care a stârnit furia Israelului.
09:50
„S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii”. Declarația aparține fostului președinte al României, Traian Băsescu și a fost făcută în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune. Potrivit lui Băsescu, Unirea cu România ar fi calea cea mai rapidă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. „Va trebui înțelepciune. Îmi e greu să am o evaluare cine va fi președinte. Dar am evaluarea mea că s-ar putea ca viitorul președinte să fie cel care să fie un președinte al unirii, la fel cu viitorul președinte al Republicii Moldova. Vom vedea, dar s-ar putea, ca nevoie de securitate, în condițiile în care România n-ar putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova, din cauza prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, a NATO, s-ar putea la un moment dat, chiar din motive de securitate, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România”, a declarat fostul președinte al României, Traian Băsescu.Mai mult, Traian Băsescu spune că Unirea cu România este calea cea mai rapidă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.„Atunci era o formulă: unirea cu România. E valabilă și acum, depinde câți ani veți decide că vreți să stați în procesul de aderare. Dacă vreți o intrare rapidă, unirea cu România e soluția. Dacă doriți o soluție lentă, de bună seamă că puteți intra și fără unire cu România, dar durează”, a mai declarat Băsescu.Întrebat dacă România va apăra Republica Moldova, în eventualitatea în care Rusia va ataca țara noastră, Băsescu a răspuns:„Nu, România nu poate interveni în afara frontierelor sale decât dacă este atacată. Asta e tratatul NATO, România nu poate să fie stat agresor intrând pe teritoriul altui stat, care nu-i membru NATO. Deci nu are România cum să-și trimită armata peste Prut atâta timp cât suntem două state independente și suverane”, a declarat Băsescu.
27 mai 2024
14:10
„A fost efectiv șocant să vezi reacțiile celor de la putere și ale celor care susțin puterea după ce a fost făcută publică informația despre întâlnirea liderilor opoziției la care s-a discutat posibilitatea înaintării unui candidat comun în cadrul alegerilor prezidențiale din toamnă”. Este reacția jurnalistei Natalia Morari, după ce a organizat recent o întrevedere cu liderii mai multor partide de opoziție în vederea identificării unui candidat comun la alegerile prezidențiale. Potrivit ei, a fost josnic de urât și nedemn pentru niște oameni care tot insistă că-s buni, deși au renunțat deja la acest slogan. Natalia Morari spune că această reacție din partea guvernării și a simpatizanților săi a venit din cauza faptului că aceștia se tem.„Înjurături, blesteme, etichetări, atacuri – isteria lor nu s-a oprit nici o zi și, din câte am văzut, a continuat și ieri. La cât de mizerabil s-a reacționat, ai putea crede că cei care am stat la aceeași masă am fi declanșat război. Deși inițial m-a șocat, eu am înțeles acest atac furibund. Și fiți, vă rog, atenți - ei se tem. Ei se tem de oamenii care gândesc, care pun la îndoială ceea ce întreprinde guvernarea. Dacă cineva își permite să ridice capul, pentru ei asta e inadmisibil, ei nu pot admite că noi ne putem vedea, discuta, analiza și propune alternative. Logica politică elementară spune că dacă puterea nu ar fi văzut în noi vreun pericol, nici nu ar fi reacționat și ar fi ignorat, ca de obicei, acest eveniment. Însă noi i-am deranjat acolo unde pe ei cel mai tare îi doare”, a scris Natalia Morari pe Telegram. Potrivit jurnalistei, reacția bolnăvicioasă a puterii la acțiunea noastră banală demonstrează panica lor. „Se tem că vor pierde puterea, deoarece pentru ei puterea înseamnă bani, comfort, pentru unii libertate până la urma urmei. Ei chiar se tem de ideea unui candidat comun neutru. Și știți de ce? Pentru că de el va fi greu de lipit amenințări cu războiul, cu venirea lui Putin drept în Piața Marii Adunări Naționale, cu aterizarea extratereștrilor, cu ieșirea Satanei de sub pământ. Asta nu va mai merge. Există așa o noțiune ca sinergie – când efectul sumei este mult mai mare decât suma efectelor luate separat. Așa e și aici. Și nu credeți poveștilor că puterea va exclude acest candidat din cursă – asta ar însemna punerea în sicriu a tot ce înseamnă legitimitatea alegerilor. Înțeleg bine că fiecare partid are propriul interes, dar sunt așa momente în istorie când interesul oamenilor trebuie să prevaleze. Încercați să-i întrebați pe oamenii voștri din partid – mă refer nu la cei din executiv, dar la simplii simpatizanți – întrebați-i ce cred ei despre unificarea eforturilor comune în jurul unui candidat neutru. Surprinși veți rămâne!”, a mai scris Morari. În context, Natalia Morari spune că opoziția nu mai are dreptul moral să fie cea care doar reacționează la agenda puterii. Asta întrucât, potrivit ei, oamenii așteaptă acțiuni concrete și apărarea intereselor lor, dar nu doar intereselor înguste de partid. „Un candidat comun neutru, ajungând în funcția de președinte, este garanția că  în 2025 noi putem avea alegeri parlamentare cu adevărat libere și democratice. Or, cât de libere și democratice au fost alegerile locale din anul trecut noi am simțit cu toții. Haideți să nu mai fim naivi - o întâlnire a demonstrat cît totuși de fricoasă și lașă este puterea. Știți de ce? Pentru că ea simte ce vor azi oamenii și se teme că opoziția ar putea oferi această soluție. Întrebarea rămâne dacă opoziția astăzi e în stare s-o facă”, a conchis aceasta.Amintim că șase lideri ai opoziției au acceptat invitația jurnalistei Natalia Morari de a se așeza la masa de dialog și a discuta despre eventuala identificare a unui candidat comun la alegerile prezidențiale din această toamnă. La discuții au participat Igor Dodon, Irina Vlah, Ion Chicu, Tudor Ulianovschi, Gaik Vartanean și Vlad Filat.
13:50
Primarul general al capitalei, Ion Ceban, anunță că nu va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. În cadrul unei conferințe de presă, edilul a criticat guvernarea actuală pentru că dezbină societatea și a declarat că oamenii l-au votat pentru a aduce schimbarea în Chișinău, iar promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală vor fi îndeplinite. „Azi suntem în capitală, mâine - în toată țara. Oamenii au obosit de politicieni care promit și nu își duc promisiunile la bun sfârșit. În ultima perioadă, din experiență proprie, am urmărit cât de putred este sistemul, care nu se mai schimbă. Nouă nu ne este frică și vom merge ferm înainte. Dezamăgirile oamenilor cresc gârlă față de actuala guvernare. Sunt cel care am spus și am făcut. Planurile inițiale nu le-am schimbat. Îmi continui munca în calitate de primar general al municipiului Chișinău. Transformăm astăzi Chișinăul, iar mâine - toată țara. Voi rămâne să-mi exercit mandatul de primar. Nu sunt interesat de a candida la funcția de președintele, deoarece oamenii mi-au încredințat votul lor în Chișinău și nu o să-i dezamăgesc”, a declarat Ion Ceban. Totodată, partidul său, Mișcarea Alternativa Națională, se pregătește pentru alegerile parlamentare.
13:40
Autoritățile Republicii Moldova nu au ajuns încă la un consens cu privire la recunoașterea Palestinei drept stat independent. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi a declarat că Moldova pledează pentru „soluția celor două state” – Israel și Palestina.Moldova a început procesul de recunoaștere în 1994, însă nu l-a finalizat, a declarat ministrul Mihai Popșoi, în cadrul clubului de presă organizat astăzi.„Republica Moldova susține ferm soluția celor două state de ani buni. Cât privește recunoașterea Palestinei, noi avem semnat un acord din 1994 cu autoritatea palestiniană, dar procesul de recunoaștere n-a fost finalizat, iar finalizarea este un proces politic complicat. Suntem încă în evaluarea oportunității acestui demers. Când va exista consens politic, urmează să facem aceste demersuri. (…) Poziția noastră fermă este susținerea soluției celor două state și noi am fost mereu adepții soluționării pașnice a tuturor conflictelor și la reducerea impactului asupra civililor”, a declarat ministrul. Norvegia, Irlanda și Spania au anunțat săptămâna trecută că vor recunoaște statul palestinian începând cu 28 mai, în ciuda protestelor Israelului. Decizia va fi urmată de anunțuri similare din partea altor țări europene.
13:00
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova ,Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” Chişinău și Asociația Culturală „Feedback” Iaşi, Primăria Municipiului Chișinău, Primăria Municipiului Iași, Academia de Științe a Republicii Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Ateneul Național din Iași, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iași, Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” Chișinău, Consiliul Raional Sângerei, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu Protalent”, Liceul de Limbi Moderne și Management, Grădinița nr. 25 „Floricica”, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Chișinău, Compania INAMSTRO, Vinăria PURCARI, organizează, în perioada 28 – 31 mai 2024, la Chișinău, Sângerei și Iași, a XVI-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”.ICR Chișinău susține acest eveniment prin acordarea Premiului ICR pentru critică literară şi Premiului ICR pentru Poezie. De asemenea, ICR Chișinău susține prezența în cadrul festivalului a doi scriitori şi critici literari din România. Programul evenimentelor: La Chișinău, Festivalul va fi deschis la 28 mai, ora 10.00, cu un recital poetic și depunere de flori la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.Programul va continua la ora 11.30, cu Medalionul literar-artistic „Și sufletul e poezie”, la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici”. Iar la ora 14.30, la Academia de Științe a Republicii Moldova, se va ține Simpozionul științific „Poetica dragostei-dor în creația lui Grigore Vieru”. Prima zi se va încheia la ora 18.00, la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu Spectacolul „Variații pe tema poeziei „Cu ochi albaștri”: In memoriam Grigore Vieru” și Gala Premiilor Festivalului, la care vor participa interpreții Radu Dolgan, Cristofor Aldea Teodorovici, Orchestra Municipală de Cameră CAMERATA CHIȘINĂU, actorul Nicolae Jelescu.Pe 29 mai, Festivalul va poposi la Sângerei, în Casa Raională de Cultură „Nicolae Iorga”, unde la ora 12.00 va avea loc Spectacolul „Grigore Vieru – Verbul de lumină” cu participarea elevilor, formațiilor artistice din raionul Sîngerei.La Iași, în zilele de 30-31 mai, se vor desfășura mai multe evenimente deosebite: Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”; Spectacolul „Scrisoare din Basarabia” dedicat poetului Grigore Vieru, cu participarea Corului Marii Uniri, actorului Nicolae Jelescu și a muzicianului Vali Boghean cu orchestra sa; Conferința „Religiozitatea poeziei lui Grigore Vieru” și alte evenimente speciale.Pe parcursul evenimentelor din cadrul Festivalului vor fi prezentate opt cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, și un volum de versuri ale poetului traduse în limba ucraineană.Cu ocazia Festivalului vor veni la Chișinău poeții Doina Uricariu (SUA), Daniel Corbu, Valentin Talpalaru, Liviu Apetroaie (Iași), criticii și istoricii literari Theodor Codreanu (Huși), Daniel Cristea-Enache (București), Diana Vrabie (Iași), scriitorii Olguța Creangă Caia (Târgu Neamț), Sava Bogasiu (Buzău)
12:40
Birourile a doi angajați ai IMSP Spitalul Raional Orhei au fost percheziționate astăzi de ofițerii CNA și procurori în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupție. Șefa secției consultative și un medic narcolog sunt cercetați în cel puțin 15 episoade de corupție sistemică, manifestată prin pretinderea și primirea mijloacelor financiare ce nu li se cuvin pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit probelor acumulate, bănuiții ar fi intervenit, contra unor sume ilicite care variau între 800 și 1500 de lei,  pentru a grăbi procesul de eliberare a adeverințelor medicale a conducătorilor de vehicule și candidaților pentru obținerea permisului de conducere, precum și altor tipuri de certificate medicale fără prezența fizică a solicitantului. Angajații  IMSP Spitalul Raional Orhei au fost citați la sediul CNA pentru a fi recunoscuți și audiați în calitate de bănuiți în comiterea infracțiunii de corupere pasivă în circumstanțe agravante, conducerea urmăririi penale fiind asigurată de către Procuratura mun. Chișinău.
12:20
Secretarul american de stat, Antony Blinken, va ajunge miercuri, 29 mai, la Chișinău. Anunțul a fost făcut de asistentul său pentru Afaceri Europene și Eurasiatice James O’Brien, într-o conferință de presă. Blinken urmează să anunțe un pachet semnificativ de sprijin pentru tranziția Republicii Moldova, atât în ceea ce privește independența energetică, cât și contracararea amenințărilor rusești, scrie Moldova1. „Miercuri, va ajunge la Chișinău, în Republica Moldova. Apoi, în acea seară și în cursul zilei de joi, se va afla la Praga, în Cehia. Iar începând de joi seara, va participa la reuniunea ministerială informală a miniștrilor de externe în pregătirea summitului NATO. În cadrul acestor întâlniri din Republica Moldova se va întâlni cu președintele Maia Sandu, cu premierul, cu alți oficiali”, a declarat James O’Brien.Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru progresele înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică.„Anticipez că va avea un pachet solid de sprijin pentru tranziția Republicii Moldova, atât în ceea ce privește independența energetică sau o mai mică dependență de sursele din est și în ceea ce privește sprijinul pentru democrație împotriva amenințărilor rusești, dar detaliile specifice le vom lăsa pentru ziua respectivă”, a mai precizat asistentul secretarului de stat.Aceasta va fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022. Atunci, oficialul american s-a aflat la Chișinău timp de două zile. Blinken s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și ex-ministrul de Externe, Nicu Popescu.După începerea războiului din Ucraina, SUA și-au sporit sprijinul financiar pentru Republica Moldova și au sancționat oligarhi moldoveni care ar fi plănuit să destabilizeze țara.
12:10
Începând cu 7 iunie, autoturismele cu sisteme de propulsie ecologice vor primi plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi. În această clasă intră doar autoturismele cu emisii zero de CO2 : vehicule pur electrice sau cele care folosesc pilă de combustie cu hidrogen, anunță Agenția pentru Servicii Publice.  Plăcile cu numere verzi vor fi acordate atât autovehiculelor electrice noi, cât și celor care au fost deja înmatriculate. Proprietarii de autovehicule electrice deja înmatriculate, la dorința, pot solicita preschimbarea plăcuțelor standard (cu numere negre) cu cele verzi. „Plăcile cu numere de înmatriculare verzi vor fi un element distinctiv al autovehiculelor electrice, contribuind la o mai bună identificare a acestora în trafic și la promovarea mobilității durabile. Măsura face parte din eforturile Guvernului Republicii Moldova de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a combate schimbările climatice”, anunță ASP. Cum să obții plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi: Dacă ai o mașină electrică și vrei să obții noile plăcuțe de înmatriculare cu numere verzi trebuie să te prezinți la subdiviziunile de înmatriculare a transportului ale ASP cu următoarele acte: Cererea solicitantului; Dovada achitării contravalorii plăcilor; Actul de identitate al solicitantului; Plăcuțele vechi cu număr de înmatriculare sau declarație de pierdere/furt (în cazul de preschimbare a numerelor de înmatriculare); Procura (după caz). Cât te costă plăcuțele cu numere de înmatriculare verzi: Plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi nepersonalizate  - 550 lei; Plăcuțe cu numerele de înmatriculare, la alegere, din stocul plăcuțelor deja executate  – 1100 lei; Plăcuțe cu numere de înmatriculare cu simboluri solicitate de către cetățean. Disponibilitatea numărului și taxele pot fi consultate aici; Preschimbarea plăcuțelor din standard în plăcuțe cu numere verzi (cu păstrarea numărului de înmatriculare) -  550 lei. Cetățenii au posibilitatea să-și rezerveze din timp un număr de înmatriculare ce conţine simboluri solicitate. Lista numerelor de înmatriculare disponibile poate fi consultată  aici.
12:00
În după-amiaza zilei de 26 mai 2024, salvamarii stației de salvare din Parcul "Valea Trandafirilor" din municipiul Chișinău au intervenit prompt la salvarea unui tânăr în vârstă de 17 ani, care risca să se înece.  Cazul a avut loc  în jurul orei 15:45, pe plaja lacului din Parcul "Valea Trandafirilor", unde se odihnea un grup de tineri. Doi dintre acești tineri au decis să meargă la scăldat și au intrat în apa lacului. În scurt timp, salvamarii au observat că unul dintre minori a început să se înece, neputând să iasă din apa de unul singur. Angajații stației de salvare au intervenit imediat și au scos băiatul la mal. Salvamarii i-au acordat tânărului, primul ajutor calificat la fața locului, fără necesitatea internării în spital. Toate circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite.  În acest context, IGSU  îndeamnă populația să respecte măsurile de siguranță și recomandă tuturor cetățenilor să fie vigilenți în timpul activităților desfășurate în mediul acvatic. Astfel, scăldatul se permite doar în locuri special amenajate, dotate cu stații de salvare. Intrarea în apă în perioada vremii cu temperaturi ridicate prezintă pericol pentru viață. Un adevărat risc în perioada caldă  îl reprezintă șocul termic, care apare atunci, când intrăm în apa rece, după o expunere prelungită la soare.  De asemenea, se interzice strict scăldatul după consumul băuturilor alcoolice.  Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec. Minorii trebuie să fie monitorizați permanent. Maturii sunt rugați să ghideze copiii în apă în locuri special amenajate, dar și să nu le permită aflarea și jocul de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice. Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2024, 51 de persoane au fost salvate de la înec, iar 13 și-au pierdut viața în apele bazinelor acvatice.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.