După Voronin, Guțul s-a întâlnit și cu Dodon: „Protejarea Găgăuziei – prima sarcină în jurul căreia opoziția s-ar putea uni”

NewsMaker, 29 martie 2024 15:40

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit vineri, 29 martie, cu fostul președinte socialist al Republicii Moldova, Igor Dodon. Anunțul a fost făcut atât de guvernatoarea de la Comrat, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, cât și de actualul lider al socialiștilor. Guțul și Dodon susțin că au discutat despre situația din autonomie și „atacurile” guvernării […] The post După Voronin, Guțul s-a întâlnit și cu Dodon: „Protejarea Găgăuziei – prima sarcină în jurul căreia opoziția s-ar putea uni” appeared first on NewsMaker.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de NewsMaker

Acum o oră
10:10
Mia Rusu, o adolescentă de 12 ani din Republica Moldova, s-a calificat în etapa următoare a renumitului concurs „Românii au talent”. S-a întâmplat după ce, în timpul ediției competiției din 26 aprilie, tânăra a obținut patru de „Da” din partea membrilor juriului, pe care i-a impresionat interpretând o piesă în limba franceză.  Mia Rusu a […] The post VIDEO O adolescentă din Moldova a impresionat la „Românii au talent”: „Este foarte curajoastă, a ales o melodie atât de grea” appeared first on NewsMaker.
Acum 2 ore
09:10
Un grav accident rutier s-a produs în raionul Căușeni, în seara zilei de 26 aprilie. Un autoturism s-a ciocnit cu un autobuz, care avea la bord 46 de pasageri. În urma coliziunii, o persoană a decedat, iar altele 16 au fost transportate la spital. Informațiile au fost raportate de Pro TV, care face trimitere la […] The post VIDEO Grav accident rutier în Căușeni: o persoană a murit, iar altele 16 au fost rănite appeared first on NewsMaker.
09:00
Parlament: împrumuturi, vot prin corespondență Deputații la ședința de vineri: — au ratificat un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind un împrumut de 30,8 milioane de euro, care va fi folosit pentru finanțarea construcției unei linii electrice de înaltă tensiune de la Bălți la Suceava. Împrumutul va acoperi doar 40% din costul proiectului. — au ratificat un acord cu Agenția Franceză de Dezvoltare prin care Moldovei i se acordă un împrumut de 40 de milioane de euro și un grant de 1,2 milioane de euro pentru dezvoltarea […] The post NM Espresso: Moldova ia credite noi, cum a fost pedepsită televiziunea găgăuză și despre falsificarea formularelor pentru recensământ appeared first on NewsMaker.
Acum 12 ore
23:30
Consiliul European a prelungit până pe 29 aprilie 2025 sancțiunile împotriva persoanelor responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova. Decizia a fost aprobată pe 26 aprilie, anunță Consiliul într-un comunicat.  În prezent, 11 persoane și o organizație se află pe lista de sancțiuni UE pentru acțiuni ostile […] The post UE a prelungit măsurile resctrictive împotriva lui Șor, Plahotniuc și Tauber. Vor rămâne sancționați cel puțin până în iulie 2025 appeared first on NewsMaker.
22:20
Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat, în a doua lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 26 aprilie. Documentul a fost votat de 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Iar 11 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și neafiliați au votat împotrivă sau s-au abținut.  Proiectul […] The post Vot final: Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență appeared first on NewsMaker.
Acum 24 ore
20:40
Coaliția Națională „Viața fără Violență” și actorul Cătălin Lungu au cerut BisConcert, organizatorii festivalului de muzică Summer Fest, care va avea loc la Chișinău, în perioada 24-25 august, să anuleze prestația cântărețului kazah Jah Khalib. Solicitarea este argumentată prin faptul că, în timpul unui interviu, renumitul interpret a fost de acord cu o declarație care […] The post Fără Jah Khalib la Summer Fest 2024? Coaliția Națională „Viața fără Violență” și Cătălin Lung cer anularea concertului artistului appeared first on NewsMaker.
19:40
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: 38 de ani de la catastrofa radioactivă de la Сernobîl. Dodon intenționează să poarte panglica Sfântului Gheorghe. Amendă de 100.000 lei pentru două posturi TV din Găgăuzia. Un bărbat către Recean: „V-am văzut la televizor, în realitate sunteți mai tânăr.”. Programul grădinițelor în ajun de […] The post (VIDEO) Amenzi pentru dezinformare, programul lunii mai, cele mai atractive locuri pentru turiști din țară/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
18:50
Cetățeanca Siriei, Ahlam Albashir, autoarea exploziei din 2022, în orașul Istanbul, Turcia, a fost condamnată la 1 794 ani de închisoare. Femeia a fost găsită vinovată de „violarea unității și integrității statului” și „crimă cu premeditare”. Sentința a fost pronunțată pe 26 aprilie de un tribunal din Istanbul, relatează The Insider. Precizăm că, pe 13 […] The post Autoarea atacului terorist de la Istanbul, din 2022, condamnată la 1 794 de ani de închisoare appeared first on NewsMaker.
17:40
Pe rețelele de socializare au apărut imagini care arată că pe acoperișul unui bloc de apartamente din Chișinău este amplasată… o casă. Într-o reacție, Pretura sectorului Centru al capitalei a precizat că locuința se află pe acoperișul clădirii multietajate din anul 2016. Totodată, instituția a menționat că Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST), responsabil de […] The post (VIDEO) O casă din Chișinău, construită pe acoperișul unui bloc de locuit. Reacția autorităților appeared first on NewsMaker.
16:40
Pe 20 octombrie, în Moldova, va avea loc un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Dacă va avea succes, acesta va fi primul vot al poporului, care va servi drept bază pentru schimbarea Constituției privind „ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării”. Cu toate acestea, încă nu este clar dacă există un consens în […] The post VIDEO „UE se confruntă acum cu o mare criză”. Are nevoie Moldova de un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană? appeared first on NewsMaker.
16:20
Mai mulți sportivi din Republica Moldova s-au filmat într-un spot cu privire la violența sexuală. „În ring, una dintre regulile de aur este că atunci când arbitrul observă că unul din luptători nu se poate apăra sau viața lui este pusă în pericol, el oprește lupta”, a spus unul din sportivi. „Nu continui dacă partenera […] The post „Nu continui dacă partenera îți zice: nu”. Mai mulți sportivi din Moldova s-au filmat într-un spot cu privire la violența sexuală VIDEO appeared first on NewsMaker.
16:10
Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat, în a doua lectură, în cadrul ședinței Parlamentului din 26 aprilie. Documentul a fost votat de 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Iar 11 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și neafiliați au votat împotrivă sau s-au abținut.  Proiectul […] The post Vot final: Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență appeared first on NewsMaker.
15:50
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: 38 de ani de la catastrofa radioactivă de la Сernobîl. Dodon intenționează să poarte panglica Sfântului Gheorghe. Amendă de 100.000 lei pentru două posturi TV din Găgăuzia. Un bărbat, către Recean: „V-am văzut la TV, în realitate sunteți mai tânăr.” Intoxicații în masă la un […] The post (VIDEO) 100.000 lei pentru TV-urile din Găgăuzia, Recean, „mai tânăr”, Dodon va purta panglica Sf. Gheorghe/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
15:30
Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi suport Republicii Moldova pentru reformarea și modernizarea domeniului forestier, în conformitate cu reglementările și acquis-ul Uniunii Europene. În cadrul ședinței Parlamentului din 26 aprilie, deputații au votat, în prima lectură, pentru ratificarea unui acord de facilitate de credit care prevede acest lucru. Astfel, în perioada 2024-2025, Republica Moldova ca […] The post O agenție din Franța va oferi Moldovei un credit de €40 mln și un grant de €1,2 mln: vor fi investiți în domeniul forestier appeared first on NewsMaker.
15:20
Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat în ședința din 26 aprilie postul public „TV-Găgăuzia” și cel regional „ATV” pentru admiterea dezinformării, a discursului care incită la ură și neasigurarea securității informaționale. Cele două servicii media au fost amendate cu 60 de mii de lei și, respectiv, 40 de mii de lei. Sancțiunea se ridică, așadar, la […] The post Două posturi TV din Găgăuzia, inclusiv cel public, sancționate cu 100 mii lei: au dezinformat appeared first on NewsMaker.
14:40
Primăria municipiului Chișinău a făcut public pe 26 aprilie programul după care instituțiile educaționale din capitală vor activa în zilele de sărbătoare nelucrătoare în luna mai. Astfel, pe 30 aprilie și 8 mai, în ajunul zilelor de sărbătoare – instituțiile vor activa conform programului de activitate de la ora 07:00 până la ora 17:00. Pe […] The post Zilele de sărbătoare nelucrătoare în mai: Cum vor activa școlile și grădinițele din Chișinău appeared first on NewsMaker.
14:00
Produsele din 2024 oferă o experiență de divertisment de nivel superior datorită procesoarelor avansate și funcțiilor performante, bazate pe inteligență artificială Samsung Electronics a prezentat o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru anul 2024 la evenimentul Unbox & Discover, evidențiind cele mai recente modele Neo QLED 8K și 4K, televizoare OLED și soundbar-uri. Având titlul de […] The post Samsung a prezentat gama anului 2024 de televizoare AI TV și inaugurează o nouă eră a televizoarelor cu inteligență artificială appeared first on NewsMaker.
14:00
O femeie, în vârstă de 84 de ani, din Chișinău a fost anunțată la telefon că o rudă de a ei a fost implicată într-un accident rutier. Totodată, femeii i s-a cerut 109 mii de lei. Ulterior, la domiciliul acesteia s-a apropiat un tânăr și a luat banii. Cazul a avut loc în seara zilei de […] The post O femeie de 84 de ani din Chișinău, mințită de escroci. A dat 100 mii lei pentru „o rudă implicată în accident” appeared first on NewsMaker.
14:00
MoldovaGaz a depus, pe 26 aprilie, o adresare Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind revizuirea tariful pentru gazele naturale. Compania cere ca tariful să fie redus cu 9,3%. Precizările au fost făcute de șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban.  „SA „Moldovagaz” a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică solicitarea privind revizuirea tarifului de furnizare […] The post Cererea de revizuire a tarifului la gaz, pe masa ANRE. Ce reducere propune Moldovagaz appeared first on NewsMaker.
13:40
Tatiana Cociu, primarul orașului Orhei, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, ar putea fi trasă la răspundere pentru tergiversarea anchetei în cazul Anei-Maria, tânăra însărcinată găsită moartă la opt zile de la dispariție. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției în cadrul emisiunii „Dialog deschis”, de la Deschide. Se întâmplă după ce, […] The post Primărița lui Șor de la Orhei a tărăgănat ancheta în cazul Anei-Maria? Cernăuțeanu: ar putea fi trasă la răspundere appeared first on NewsMaker.
13:20
Actele care țin de eliberarea certificatului de moștenitor sau de certificatele legate de moștenire nu vor mai fi competența exclusivă a notarului de la locul deschiderii succesiunii. Astfel, cetățenii se vor putea adresa la orice notar din Republica Moldova pentru proceduri de acest gen. În cadrul ședinței Parlamentului din 26 aprilie, un proiect de lege care […] The post Procedurile legate de moștenire: cetățenii vor putea apela la oricare notar din țară appeared first on NewsMaker.
12:50
De la începutul recensământului, din data de 8 aprilie, încă nu au fost aplicate amenzi deși sunt situații când unii cetățeni spun că nu prezintă informații. Aceste situații, potrivit directorului Biroului Național de Statistică (BNS), nu reprezintă „un refuz categoric”. „Despre refuz vom vorbi doar la finele recensământului, când toate măsurile vor fi întreprinse pentru […] The post Recensământ: de ce unii cetățeni nu sunt amendați, chiar dacă refuză să ofere informații appeared first on NewsMaker.
12:50
Comuna Stăuceni din municipiului Chișinău ar putea deveni oraș. În cadrul ședinței Parlamentul din 26 aprilie, deputații au votat în prima lectură inițiativa legislativă ce prevede modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova în vederea atribuirii comunei Stăuceni a statutului de localitate urbană. Proiectul de lege a fost elaborat de deputata PAS Larisa Voloh, […] The post Stăuceni, mai aproape de a deveni oraș. Parlamentul a votat proiectul de lege în prima lectură appeared first on NewsMaker.
12:20
Fostul președinte al țării Igor Dodon anunță că va purta panglica sfântul Gheorghe, simbol interzis prin lege, la marșul organizat de 9 mai, în acest an. Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că instanța de judecată i-ar fi dat anterior câștig de cauză, după ce a fost amendat pentru purtarea panglicii bicolore. „Știu […] The post Dodon sfidează legea? „Personal, voi purta panglica Sf. Gheorghe de 9 mai” appeared first on NewsMaker.
11:50
Unui recenzor i-a fost întrerupt contractul de muncă. Acesta nu ar fi adresat unele întrebări și ar fi completat chestionarele în locul cetățenilor. Precizările au fost făcute de directorul general al Biroului Național de Statistică Oleg Cara, în timpul unor declarații de presă.  Cara a spus pe 26 aprilie că „este un caz când cu […] The post Recensământ 2024: contractul de muncă cu un recenzor – întrerupt. Ce s-a depistat appeared first on NewsMaker.
11:30
Cinci filme europene premiate la Cannes și nominalizate la Oscar vor fi proiectate la Chișinău. Timp de o lună, în fiecare seară de vineri, în perioada 3-31 mai, Legur Films și Centrul Național al Cinematografiei vă invită la #CineMai. 3 mai — «Portretul unei femei în flăcări» («Portrait of a Lady on Fire»), regie: Céline Sciamma, Franța, 2019, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Cannes Film Festival 2019 10 mai — «Războiul rece» («Cold War»), regie: Paweł […] The post #CineMai: Urmărește 5 filme europene premiate la Cannes appeared first on NewsMaker.
11:30
O femeie din Cahul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținută de oamenii legii pentru comandarea asasinării fostului soț. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că femeia a oferit, pentru executarea omorului, suma de 20.000 euro. Potrivit sursei citate, femeia ar fi început căutările asasinului în luna aprilie […] The post A comandat moartea fostului soț în schimbul a 20 mii euro. O femeie din Cahul, reținută appeared first on NewsMaker.
11:00
Vicepremierul Mihai Popșoi, tot el ministru al Afacerilor Externe (MAE), a comentat descinderile de la Aeroport din 22 aprilie, în urma cărora au fost ridicați în numerar, de la pasagerii care au aterizat de la Moscova, peste 20 de milioane de lei. Șeful diplomației a calificat situația drept regretabilă. „Este complicat când vezi cât de […] The post Popșoi, întrebat dacă Vasnețov a fost convocat în cazul „curierilor” lui Șor: „Are deja abonament la MAE” appeared first on NewsMaker.
Ieri
10:20
Percheziții în sudul Republicii Moldova. Au fost ridicate inclusiv ștampile ale autorităților din România și SUA. Patru bărbați au fost reținuți și au statut de învinuiți. S-a întâmplat după ce a fost deconspirată o schemă de organizare a migrației ilegale a turcilor – în 9 state, printre care Moldova, România și Ucraina. Venitul generat de […] The post VIDEO 200 mii de euro din migrația ilegală. Rețineri și percheziții în Moldova: au fost ridicate ștampile ale autorităților din România și SUA appeared first on NewsMaker.
10:00
Astăzi, 26 aprilie, se împlinesc 38 de ani de la tragicul accident de la centrala nucleară de la Cernobîl, una dintre cele mai devastatoare catastrofe provocate de om în secolul al XX-lea. De Ziua internațională de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl, președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru moldovenii care au participat la […] The post 38 de ani de la explozia de la Cernobîl. Maia Sandu: „Din păcate, războiul din Ucraina a readus în prim plan riscul unui accident nuclear” appeared first on NewsMaker.
09:40
Locuitoarea municipiului Chișinău Ana Mazîl a ajuns la spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă în data de 20 aprilie, după ce a mâncat un mic dejun în unul dintre restaurantele din Chișinău. Ea i-a spus corespondentului NewsMaker că a simțit slăbiciuni după ce a mâncat la restaurantul La Plăcinte de la Botanica. Ana ne-a spus […] The post VIDEO La restaurant după salmonella. La Chișinău au fost înregistrate 11 cazuri de intoxicație timp de o săptămână appeared first on NewsMaker.
09:40
Polițiștii din Chișinău au fost alertați că un copil, în vârstă de 8 ani, „s-ar fi sinucis prin împușcare”. Cazul a avut loc în seara zilei de 25 aprilie în sectorul Ciocana al capitalei, în timp ce părinții minorului ar fi ieșit afară. Potrivit oamenilor legii, tatăl băiatului deține legal un pistol. Arma era păstrată […] The post Chișinău: un băiat de 8 ani s-ar fi împușcat mortal cu arma tatălui său. Poliția: părinții minorului erau afară appeared first on NewsMaker.
09:10
Republica Moldova și-ar putea deschide o misiune diplomatică în Egipt. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe, vicepremierul Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Bună seara”, de la Moldova 1. Șeful diplomației de la Chișinău declară că, în prezent, țara noastră nu are nicio misiune diplomatică pe întreg continent african.   „Una dintre prioritățile mele […] The post Moldova își propune să deschidă prima misiune diplomatică pe continentul african. Popșoi a anunțat țara appeared first on NewsMaker.
09:00
În cazul perchezițiilor recente de la Ministerul de Externe nu ar fi vorba de corupție. Descinderile au vizat o persoană din direcția consulară a Ministerului. Aceasta a fost chemată la procuratură însă nu i s-au impus restricții – arest sau limitarea deplasării. Precizările au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi.  La emisiunea „Bună […] The post „Nu sunt sigur că e vorba de corupție”. Popșoi, despre perchezițiile de la Ministerul de Externe appeared first on NewsMaker.
08:30
Tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse, în Moldova. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pe 25 aprilie în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de pe N4 că pe 26 aprilie compania va trimite o solicitare în acest sens către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit lui Vadim Ceban, Moldovagaz va cere […] The post Gazul s-ar putea ieftini cu circa 8%. Moldovagaz pregătește solicitarea către ANRE appeared first on NewsMaker.
08:20
Premierul Dorin Recean s-a văzut cu membrii ansamblului „Hecenii”, tinerii care au impresionat juriul și publicul la „Românii au talent”. Dansatorii și coregraful lor au arătat oficialului sala unde se antrenează. „Este într-o stare deplorabilă”, a menționat Recean, amintind că Guvernul a decis alocarea a 1,3 milioane de lei pentru renovarea casei de cultură din […] The post FOTO Recean a vizitat sala unde se antrenează ansamblul „Hecenii”. Coregraful tinerilor: s-a decis să nu fie renovată appeared first on NewsMaker.
08:20
Moldova și UE Autoritățile moldovenești au transmis la Bruxelles un raport cu privire rezultatele ultimelor 10 luni în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul integrării europene a Republicii Moldova. După cum a remarcat Biroul pentru integrare europeană, la acest document au lucrat sute de angajați ai instituțiilor guvernamentale, reprezentanți ai societății civile și experți. Comisia Europeană va pune în discuție raportul spre finele anului curent. Ajutor de la parteneri Suedia va oferi Moldovei 120 de mii […] The post NM Espresso: despre reducerea tarifelor la gaze, asistența NATO pentru armata moldovenească și sărbătorile de mai în Moldova appeared first on NewsMaker.
25 aprilie 2024
20:50
Georgia – țară candidat la integrare în Uniunea Europeană – nu va putea începe negocierile de aderare dacă legea privind „agenții străini” va intra în vigoare. În cazul în care legea va fi adoptată, UE ar putea, de asemenea, să reconsidere condițiile regimului fără vize pentru cetățenii Georgiei. Precizările se conțin într-o rezoluție adoptată de […] The post Georgia nu va putea începe negocierile de aderare la UE, dacă adoptă legea privind „agenții străini”. Rezoluția Parlamentului European appeared first on NewsMaker.
20:40
Renumita bloggeriță din Rusia Anastasia Ivleeva a fost amendată cu 50 000 de ruble (505 euro) pentru „discreditarea” armatei ruse, după ce, în martie 2022, a postat un mesaj în care a cerut încetarea invaziei din Ucraina. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Tverskoy din Moscova, pe 25 aprilie. Anastasia Ivleeva nu a venit la […] The post Renumita bloggeriță din Rusia Anastasia Ivleeva, amendată pentru „discreditarea” armatei din cauza unei postări anti-război appeared first on NewsMaker.
19:40
Propunerea Tiraspolului privind instalarea unui „post de menținere a păcii” la centrala hidroelectrică de la Dubăsari, amplasată pe malul drept al Nistrului, este o „manevră de altă umplutură informațională” menită să distragă atenția de la problemele din Zona de Securitate. Declarația a fost făcută de delegația Chișinăului din cadrul Comisiei Unificate de Control. Reprezentanții Chișinăului […] The post Reacția Chișinăului la propunerea Tiraspolului privind hidrocentrala de la Dubăsari: „Se află sub pază armată” appeared first on NewsMaker.
19:30
Propunerea Tiraspolului privind instalarea unui „post de menținere a păcii” la centrala hidroelectrică de la Dubăsari, amplasată pe malul drept al Nistrului, este o „manevră de altă umplutură informațională” menită să distragă atenția de la problemele din Zona de Securitate. Declarația a fost făcută de delegația Chișinăului din cadrul Comisiei Unificate de Control. Reprezentanții Chișinăului […] The post Reacția Chișinăului la propunerea Tiraspolului privind hidrocentrala de la Dubăsari: „Este sub pază armată” appeared first on NewsMaker.
19:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Grigore Grădinaru, noul deputat PAS. Moldova și Ucraina fac parte din familia Europeană. Sfânta lumină va fi adusă în Moldova de ambele mitropolii. PNM cere retragerea titlurilor onorifice oferite lui Kirkorov și Baskov. 17 milioane de lei vor fi investite în rețeaua școlilor model. Intoxicații […] The post (VIDEO) Deserturi cu salmonelă în Chișinău, Moldova alege plățile cu cardul, Referendumul, nu bucură pe toți/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
18:10
Cu prilejul Zilei Europei, marcată pe 9 mai, la Chișinău va avea loc „Orașul European”. Evenimentul va cuprinde concursuri, o degustație de mâncăruri din bucătăria europeană, un concert susținut de șeful Delegației UE în țara noastră, Janis Mazeiks, și artiști din Moldova și Ucraina, precum și alte activități. Evenimentul este organizat de Delegația Uniunii Europene […] The post Ziua Europei 2024: În centrul capitalei, pe 9 mai, va fi inaugurat „Orașul European” appeared first on NewsMaker.
17:40
Republica Moldova și Ucraina fac parte din familia europeană și au vocația să adera la Uniunea Europeană, „atunci când va veni momentul”. Declarația a fost făcută de președintele Franței Emmanuel Macron în cadrul unui discurs la Sorbona, pe 25 aprilie. Liderul de la Paris a sugerat că „ancorarea” celor două țări în Europa depinde de […] The post VIDEO Macron: „Ucraina și Moldova fac parte din familia noastră europeană. Depinde de noi să ne asigurăm că sunt ancorate” appeared first on NewsMaker.
16:30
Percheziții la doi procurori din Republica Moldova și la rudele acestora, într-un dosar de îmbogățire ilicită. Procurorii ar fi dobândit bunuri înscrise formal pe persoane terțe și ar fi efectuat cheltuieli valoarea cărora depășesc veniturile legal obținute – cu 1,2 milioane lei. În timpul perchezițiilor au fost ridicate mai multe obiecte și documente. Precizările au […] The post Percheziții la doi procurori din Moldova: ar fi cheltuit cu 1,2 mln lei mai mult decât au câștigat appeared first on NewsMaker.
16:20
Moscova nu intenționează „să pună obstacole” Chișinăului în desfășurarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc în toamna anului 2024, pe teritoriul Federației Ruse. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă din 25 aprilie. Zaharova a menționat că […] The post Va limita sau nu Moscova deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile prezidențiale din Moldova? Răspunsul Kremlinului appeared first on NewsMaker.
16:00
Armata Moldovei a primit 4 000 de truse medicale individuale, 12 000 de garouri și 60 de truse medicale colective din partea Alianței Nord-Atlantice. Echipamentele medicale valorează 700.000 de mii de euro și vor ajunge în unitățile militare. Reprezentanții Ministerului Apărării au declarat, pe 25 aprilie, că Armata Națională a primit un lot de echipamente […] The post NATO a oferit armatei din Moldova echipamente în valoare de €700 mii FOTO appeared first on NewsMaker.
15:50
Poliția de Frontieră confirmă informațiile potrivit cărora președintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Dmitrii Constantinov, a rămas fără pașaport diplomatic, la întoarcerea în Republica Moldova din Federația Rusă. Declarația a fost făcută pentru NewsMaker de purtătoarea de cuvânt a instituției, Raisa Novițchi. Potrivit surse citate, șeful Legislativului de la Comrat a rămas fără act conform […] The post A rămas sau nu Constantinov fără pașaport diplomatic? Poliția de frontieră contrazice declarația MAE appeared first on NewsMaker.
15:20
Suedia oferă Republicii Moldova un nou sprijin în valoare de peste 120 de mii de euro pentru a contracara dezinformarea legată de alegeri. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al ministrei UE Jessika Roswall, Christian Danielsson, care se află într-o vizită oficială în Moldova. Ambasada Suediei la Chișinău anunță că ajutorul suplimentar va […] The post Suedia oferă Moldovei peste 120 mii de euro, pentru a lupta cu dezinformarea la alegeri appeared first on NewsMaker.
15:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Grigore Grădinaru, noul deputat PAS. Sfânta lumină va fi adusă în Moldova de ambele mitropolii. PNM cere retragerea titlurilor onorifice oferite lui Kirkorov și Baskov. Ești în pană de idei vestimentare? Descoperă stilul moldovenesc. Voi analizați etichetele produselor? Abonați-vă la canalul nostru de YouTube ca […] The post (VIDEO) Competiția pentru Focul Haric, Kirkorov și Baskov, fără titluri?, etichetele produselor din Moldova/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.