23 aprilie - Ziua Bibliotecarului și Ziua mondială a cărții și dreptului de autor. O expoziție vastă de enciclopedii, deschisă la Parlament

TVR Moldova, 23 aprilie 2024 08:50

Parlamentul găzduiește o expoziție de enciclopedii cu genericul „Cultura cunoașterii din enciclopedii”. Expoziția numără peste 100 de titluri de enciclopedii și se desfășoară în contextul Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, dar și al Zilei bibliotecarului, marcată anual la data de 23 aprilie. Evenimentul este organizat de Biblioteca Parlamentului Republicii Moldova în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 30 minute
22:30
Parlamentul a organizat ateliere de colorare și decorare a ouălor de Paște, cu participarea copiilor și a tinerilor. Alături de elevii de la Școala de Arte din satul Coșnița, raionul Dubăsari, de la Liceul Teoretic cu Profil Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” și de la Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev” din Chișinău, la ateliere au participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și mai mulți parlamentari.
Acum o oră
22:10
Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să renunțe la arderea anvelopelor în noaptea de Paști pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediului înconjurător. Arderea anvelopelor este interzisă prin lege și se pedepsește cu amendă de până la 1800 de lei pentru persoanele fizice și până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, transmite IPN.
21:50
Primăria municipiului Chișinău informează că în weekend-ul: 4-5 mai 2024, în sectoarele orașului vor fi desfășurate diverse târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse de sezon și cele cu tematică pascală.
Acum 2 ore
21:30
Înainte de meciul de mâine cu Bulgaria, cei mai buni jucători basarabeni de rugby în 2023 au fost premiaţi. Andrei Cebotari și Adrian Adam au fost răsplătiți pentru performanțele înregistrate anul trecut.
21:10
Jucătorii naționalei de rugby a Republicii Moldova au nevoie de susținerea înflăcărată a suporterilor la meciul de mâine cu Bulgaria. "Haiducii" așteaptă să fie încurajați de câți mai mulți fani din tribunele stadionului Dinamo, din Chișinău.
20:50
"Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!" Sub acest slogan, astăzi la Chişinău, a fost marcată Ziua Internațională a Libertății Presei. Zeci de jurnalişti şi-au dat întâlnire la Ambasada Federației Ruse, în semn de solidaritate și rezistență faţă de presiunile exercitate de autoritățile de la Moscova asupra jurnaliștilor. Acesta a fost şi un bun prilej pentru a condamna propaganda şi dezinformarea.
Acum 4 ore
20:30
În ajunul Paştelui, a inceput exodul celor din Chişinău către localitățile din mediul rural. Oamenii se grăbesc să petreacă sărbătorile alături de cei dragi aşa că, la ieşirile din oraş, s-au format cozi de maşini. Cum se circulă la această oră ne spune Nadia Mihuţă.
20:10
Vremea se va răci, uşor, în noaptea de Paşti, iar temperatura aerului va coborî până la cinci grade Celsius. Cel mai frig va fi în nordul Republicii Moldova, iar la sud, sunt prognozate cel mult 10 grade.
19:50
41 de absolvenţi ai Liceului de Creativitate și Inventică ,,Prometeu-Protalent" din Chişinău vor fi scutiti de Bac-ul la Limba Engleză. Ei vor avea nota 10 din oficiu pentru că au susţinut cu succes examene recunoscute international. Cinci dintre ei vor fi scutiţi şi de proba de Informatică.
19:30
Procedurile de înmatriculare auto în Republica Moldova au fost simplificate. Agenţia Servicii Publice a redus numărul de documente necesare la ghișeu iar eliberarea mai multor acte se va putea face fără deplasarea cu automobilul la sediul instituției. Agentia se pregătește și pentru lansarea serviciului de vânzare online al mașinii, cu livrarea acasă a documentelor și a plăcuțelor de înmatriculare.
19:10
România ar putea deveni lider regional în producția de energie după intrarea în vigoare a legii privind energia eoliană offshore. Crearea fermelor eoliene în largul Mării Negre va aduce beneficii directe și pentru securitatea energetică a Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Pavel-Casian Nițulescu, secretar general al ministerului roman al Energiei, în cadrul dezbaterii publice intitulate "Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic". Manifestarea a fost organizată de IPN cu sprijinul Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova.
18:50
Au rămas zile numărate până la Paşti iar pensiunele şi restaurantele din Republica Moldova sunt pregătite să-şi primească oaspeţii. Camerele au fost decorate în mod tradiţional iar gospodinele lucrează de zor, pentru ca masa de sărbătoare să fie plină. Iar pentru cei ce vor sărbători acasă și să stea departe de bucătărie, restaurantele se întrec în oferte.
Acum 6 ore
18:30
În satele din nordul Republicii Moldova atmosfera tradiţională de sărbătoare se simte mai bine decât la oraş. Gospodinele se grăbesc să termine ultimele treburi prin bătătură, pentru a întâmpina sfântul Paşte aşa cum se cuvine. Şi toţi aşteaptă noaptea Invierii, pentru a merge la slujbă după care să aducă lumina sfântă în case, la masa de sărbătoare.
18:10
De sărbătoarea Paştelui, masa în familie este o tradiţie la care basarabenii ţin foarte mult. Şi, judecând după aglomeraţia din pieţe, astăzi a fost ziua când cei mai mulţi dintre ei au ieşit la cumpărături pentru acest festin. Carnea, cozonacii, pasca, ouăle şi verdeaţa au fost la mare căutare. Deşi preţurile au crescut, oamenii spun că sunt gata să cheltuie mai mult decât şi-au planificat, pentru ca Învierea să-i prindă cu masa plină.
17:50
Statul face încă o încercare de a închiria spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău. Pentru noua licitaţie pe care o va organiza, Agenția Proprietăți Publice va ajusta condițiile de participare, şi le va explica bine în caietul de sarcini, în speranţa că va atrage companii internaționale cu renume.
17:30
Activitatea Curţii de Apel riscă să se blocheze după peste jumătate dintre judecătorii şi-au dat demisia. Motivul plecărilor este începerea procesului de evaluare, iar magistraţii au avut la dispoziţie 20 de zile pentru a decide dacă demisionează în cazul în care nu sunt de acord să le fie verificată averea şi integritatea. Consiliul Superior al Magistraturii va examina demisiile pe 7 mai. Experţii în justiţie susţin că aceste plecări nu sunt o surpriză, iar autorităţile ar trebui urgent să vină cu soluţii.
17:20
Casa Națională de Asigurări Sociale informează că a fost executată finanțarea pensiilor și alocațiilor sociale a beneficiarilor care dețin carduri bancare. Valoarea finanțării a constituit suma de 1707.9 milioane lei. Totodată a fost executată şi finanţarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare totală de 236,4 milioane lei.
17:10
Festivalul portului popular ,,Ia Românească în fiecare casă” se va desfășura la 27 iunie în orașul Bălți din Republica Moldova.
16:50
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, rămâne fără unul dintre consilieri. Este vorba despre Veaceslav Negruța, consilier prezidențial în domeniul economic.
Acum 8 ore
16:40
Comisia Electorală Centrală prezintă informații despre numărul de alegători în cele 9 localități din Republica Moldova unde, la 19 mai 2024, vor avea loc alegeri locale noi și alegeri parțiale pentru funcția de primar și de consilier în consiliul local.
16:20
Poliția Republicii Moldova intensifică prezența angajaților la serviciu în preajma Sărbătorilor Pascale, lansând în același timp un apel către cetățeni pentru a asigura un climat pașnic.
16:10
Aproximativ 150.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, potrivit estimărilor franceze comunicate de ministrul de externe într-un interviu publicat vineri în ediția europeană a ziarului rus independent Novaya Gazeta, scrie Hotnews.ro
16:00
„Pentru prima dată în acest format, Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, și Cristofor Aldea Teodorovici vor cânta pe scena de la Chișinău, de Ziua Europei, anunță un comunicat al Delegației UE în Republica Moldova.
15:50
Activitatea infracțională a unei grupări specializate în comercializarea drogurilor prin intermediul magazinelor online pe teritoriul Republicii Moldova, preponderent în apropierea instituțiilor de învățământ, a fost destructurată de ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu Procuratura mun. Chișinău, informează Poliția R. Moldova.
15:40
De Ziua Internațională a Libertății Presei, șefa statului i-a felicitat și le-a mulțumit tuturor jurnaliștilor care-și fac munca onest și servesc interesul public.
15:20
Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să renunțe la arderea anvelopelor în noapte de Paști, atenționând că: „Este important să evităm aprinderea rugurilor în noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediului înconjurător.”
15:10
‘Nu ne vom preda niciodată!’, au strigat din nou mii de georgieni care au trecut la blocarea drumurilor și a intersecțiilor, noaptea trecută, în capitala Tbilisi. Ei protestează față de continuarea demersurilor Parlamentului de adoptare a legii de inspirație rusească, a agenților străini. Societatea civilă din Georgia nu a fost niciodată atât de puternică, spun tinerii, hotărâți să nu renunțe la parcursul european al țării lor.
14:50
Încasările la Bugetul public național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat, conform informațiilor operative, au constituit circa 22,6 miliarde lei în în 4 luni ale anului 2024, ceea ce denotă o creștere de 2,1 miliarde lei sau cu 10,4 % în raport cu perioada similară a anului precedent, informează Serviciul Fiscal de Stat.
Acum 12 ore
14:40
Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale pleacă astăzi în vacanța de Paști, care va dura zece zile. Copii urmează să revină la ore marți, 14 mai, relatează Moldpres.
14:20
Posibilitățile de import și export a cabalinelor în Uniunea Europeană în scop comercial și sportiv au fost discutate la MAIA, împreună cu asociațiile crescătorilor de cai, cu reprezentanții ANSA și mediul academic.
14:10
Compania Naţională de Asigurări în Medicină a efectuat achitarea integrală a serviciilor medicale acordate în luna martie de prestatorii contractaţi.
13:50
Noul şef al forţelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să testeze clauza de apărare reciprocă a NATO atacând un stat membru al alianţei nord-atlantice în următorii ani, dar Moscova poate continua ceea ce el a calificat drept atacuri hibride, cum ar fi bruiajele şi interferenţa electorală, informează Reuters.
13:40
Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru cetățenii care au decis în perioada sărbătorilor pascale să facă o escapadă cu cei mici în afara R. Moldova.
13:20
Republica Moldova are oameni în vârstă aptă de muncă, doar că aceștia nu se află în R. Moldova. Dintre cei aflați acum în țară, într-un viitor apropiat, mai mult de jumătate se vor afla peste hotare. Grupul de vârstă care cel mai mult migrează în ultima perioadă este de la 25 la 34 de ani. Sunt declarații făcute de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
13:10
Cererile privind votarea la locul aflării la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai pot fi depuse începând cu 5 mai, anunță Comisia Electorală Centrală, citată de IPN. Solicitările de votare cu urna de vot mobilă se depun la biroul electoral de către alegătorii care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu pot veni în localul secției de votare.
12:50
Ucraina va trebui la un moment dat să intre în discuţii cu Rusia pentru a pune capăt războiului dintre cele două ţări, a declarat un oficial de rang înalt al serviciilor secrete ucrainene într-un interviu publicat joi, relatează Reuters. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins în repetate rânduri orice discuţii cu Kremlinul, semnând inclusiv un decret în 2022 prin care declara oficial „imposibilă” orice negociere atât timp cât la conducere se află Vladimir Putin, scrie G4Media.ro
12:40
Un cetățean ucrainean în vârstă de 47 de ani a fost documentat în legătură cu frauda documentară. Cazul a fost consemnat în punctul de trecere a frontierei Leușeni. Șoferul a spus că a achitat 280 de dolari pentru dobândirea acestuia.
12:20
Exodul din ultima perioadă al preoților, împreună cu comunitățile religioase pe care le păstoresc, de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei se datorează faptului că moldovenii s-au săturat de abuzurile continuie ale Rusiei. De această părere este preotul Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, care a subliniat, în cadrul unei emisiuni, că o altă cauză este faptul că asistăm la o renaștere a identității naționale românești în spațiul dintre Prut și Nistru, relatează deschide.md.
12:20
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă că, după o perioadă de ieftinire doar a motorinei, săptămâna curentă și benzina a intrat într-o curbă descendentă a prețurilor de comercializare cu amănuntul la stațiile de alimentare.
12:10
Primăria Municipiului Chișinău informează că peste 70 de locuri de parcare au fost amenajate în Piața Marii Adunări Naționale, pentru conducătorii auto, care vor participa la slujba din Noaptea Învierii la Catedrala Metropolitană „Nașterea Domnului".
11:50
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de susținere pentru poporul Georgiei, care protestează după ce Parlamentul a mai făcut un pas spre adoptarea controversatei legi a aşa numiţilor agenţi străini.
11:50
Numărul de alegători, înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3 296 783, anunță Comisia Electorală Centrală, citată de IPN.
11:40
Analize economice cu Veaceslav Ioniță - 3 mai 2024. Subiectul -„Forța de muncă în Republica Moldova”.
11:30
Insuficiența renală afectează rinichii, care își pierd capacitatea de a filtra sângele într-un mod corespunzător și nu mai funcționează normal. Viața pacienților care au probleme renale grave poate fi ameliorată, iar una dintre cele mai sigure metode este dializa.
11:20
"O societate care respectă și protejează jurnaliștii este una care îmbrățișează adevărul și valorile europene. Iar atunci când democrația este amenințată de elementele unui război hibrid - dezinformarea și propaganda, ne bazăm pe o presă liberă și independentă, care să ne furnizeze informații veridice și imparțiale. De Ziua Internațională a Libertății Presei, suntem alături de cei care aduc adevărul în casele noastre", transmite Premierul Dorin Recean, cu prilejul Zilei Internaționale a Libertății Presei.
11:10
Astăzi, 3 mai, de Ziua Internațională a Libertății Presei, jurnaliștii și reprezentanții organizațiilor de media vor participa la un flashmob, cu începere de la ora 11.00, în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.
10:50
La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc vineri, 3 mai, la ora 18.00, spectacolul ”Romeo și Julieta” de William Shakespeare, într-o versiune nouă, în regia Luminiței Țâcu, informează MOLDPRES.
10:40
Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor exista consecinţe, transmit AFP şi Reuters.
10:20
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, s-a întâlnit cu ES Sándor Szabó, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova. Discuția s-a focusat pe cooperarea moldo-maghiară în domeniul integrării europene și pe sprijinul Ungariei pentru realizarea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.
10:10
De astăzi, cetățenii vor achita mai puțin pentru gazul consumat. Noile prețuri au intrat în vigoare după ce în Monitorul Oficial a fost publicată decizia aprobată ieri de către Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de micșorare a tarifelor, transmite MOLDPRES.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.