LIVE // „PENTRU” sau „ÎMPOTRIVĂ”? Legea privind votul prin corespondență și alte amendamente, examinate în Parlament

Moldova1, 26 aprilie 2024 10:10

Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda ar putea vota prin corespondență la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican, planificat la 20 octombrie. Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență urmează să fie votat în lectura a doua, fiind inclus în ordinea de zi a ședinței plenare de astăzi. De asemenea, deputații ar putea modifica Codul Electoral al Republicii Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 5 minute
17:20
Se încing spiritele și în Armenia, unde de luni de zile oamenii protestează față de cedarea a patru sate ale Azerbaidjanului. Decizia Guvernului provoacă furie la Erevan. Mii de protestatari, conduși de un înalt cleric armean, au ajuns în capitală din mai multe colțuri ale țării. Unii au mers pe jos zile la rând, parcurgând distanțe de aproximativ 160 de kilometri. Manifestanții s-au alăturat partidelor de opoziție și organizațiilor de refugiați din Karabah.
Acum o oră
16:50
Textul cântecului „Fire” a fost scris de Ryan Tedder, solistul trupei americane „OneRepublic”. Acesta a cântat în tandem cu interpreta germană Leony, iar formația italiană MEDUZA a produs piesa. Rezultatul final - un hit ce întruchipează fervoarea și spiritul suporterilor din tribunele stadioanelor și a amatorilor de muzică.
16:40
Se încing spiritele și în Armenia, unde de luni de zile oamenii protestează față de cedarea a patru sate Azerbaidjanului. Decizia Guvernului provoacă furie la Erevan. Mii de protestatari, conduși de un înalt cleric armean, au ajuns în capitală din mai multe colțuri ale țării. Unii au mers pe jos zile la rând, parcurgând distanțe de aproximativ 160 de kilometri. Manifestanții s-au alăturat partidelor de opoziție și organizațiilor de refugiați din Karabah.
Acum 2 ore
16:10
FC Florești va putea evolua în Superliga moldovenească de fotbal și în sezonul următor! Clubul a obținut Licența Națională, deși inițial i-a fost refuzat acest drept, clubul luând doar Licența B.
15:40
O rundă de consultări politico-militare între Republica Moldova și Republica Polonă a fost găzduită de vicepremierul Mihai Popșoi și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la Chișinău. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul consultărilor, a fost examinat un spectru larg de subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale ce vizează stadiul actual și perspectivele dezvoltării dialogului politic și cooperării în domeniul militar dintre cele două state.
15:30
Accident grav în centrul capitalei. Două motociclete au fost lovite violent de un automobil pe strada București. Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție din municipiul Chișinău, Svetlana Scripnic, o persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale. Este vorba de conducătorul unei motociclete, un tânăr de 18 ani.
15:30
„Este dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim”, este reacția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău în legătură cu declarațiile purtătoarei de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a spus că înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este „un genocid împotriva poporului”. MAE susține că Zaharova, una dintre principalele voci ale propagandei ruse, arătă o lipsă totală de respect față de cetățenii moldoveni, iar afirmațiile ei nu pot fi luate în serios.
Acum 4 ore
15:20
În după-amiaza zilei de 10 mai, în jurul orei 13:00, în centrul orașului Sankt Petersburg, un autobuz cu pasageri a căzut în râul Moika. Despre aceasta scrie Meduza cu referire la "Fontanka" și la martori oculari. Există date despre șase morți.
15:00
Peste 400 angajați IGSU și 145 unități de tehnică vor fi la datorie pentru a interveni la lichidarea situațiilor excepționale de Paștele Blajinilor. Astfel, având în vedere importanța respectării regulilor de siguranță, IGSU vine cu recomandări pentru populație.
15:00
În perioada de preaderare, UE alocă 100-120 de milioane de euro anual, însă, odată ce Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, va exista un salt în ceea ce privește valoarea fondurilor europene pe care țara noastră le va putea accesa. Declarația a fost făcută de către comisarul european Johannes Hahn, într-un interviu pentru TRM.
14:50
Spania, Irlanda și alte țări membre ale Uniunii Europene intenționează să recunoască statul palestinian pe 21 mai, a anunțat șeful diplomației europene Josep Borrell, relatează Reuters, citată de Agerpres.
14:40
Republica Moldova rămâne vulnerabilă la capitolul comerțului exterior de bunuri, din cauza dependenței de un număr redus de piețe de desfacere. Cel puțin asta arată un raport realizat de către experții centrului analitic independent „Expert-Grup". Potrivit datelor, deși în 2014 a fost creată Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Republica Moldova și Uniunea Europeană, țara noastră nu a valorificat la maximum acest potențial.
14:00
Peste un milion 394 de mii de persoane și aproximativ 953 de mii de locuințe, inclusiv cele neocupate, au fost recenzate de la debutul Recensământului din acest an. Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS), printre persoanele care au fost chestionate până în prezent se numără atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită.
13:30
Sistemele de asistență sociale din Italia se luptă deja să facă față îmbătrânirii populației și nu există un consens cu privire la ce acțiuni pot fi întreprinse în acest sens. Italia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din UE, iar țara îmbătrânește într-un ritm mult mai rapid decât alte state membre.
Acum 6 ore
13:20
Ucraina poate recruta între 10.000 și 20.000 de deținuți pentru a-și întări armata, a declarat vineri ministrul justiției, Denis Maliuska, după ce Rada Supremă (Parlamentul) a aprobat joi o lege care permite anumitor categorii de condamnați să iasă mai repede din închisoare dacă se înrolează, informează EFE.
12:50
Generalul, Valerii Zalujnîi, fostul comandant-șef al forțelor armate ucrainene, este noul ambasador al Ucrainei în Marea Britanie. Numirea lui Zalujnîi în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, are loc la trei luni după ce oficialul și-a dat demisia de la conducerea armatei.
12:50
În ultimele 12 luni, prețurile medii de consum au crescut cu 3,5 procente, inclusiv la produsele alimentare și mărfuri, arată ultimele date prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS). În schimb, serviciile prestate populației în perioada respectivă s-au diminuat cu 2,6 la sută.
12:10
Dacă o țară este pregătită să adere la Uniunea Europeană, aceasta nu ar trebui lăsată în „sala de așteptare”, ci acceptată în marea comunitate. Este răspunsul comisarului european Johannes Hahn, pe care l-am întrebat dacă Republica Moldova va fi sau nu avantajată de faptul că nu va mai fi la pachet cu Ucraina după deschiderea oficială a negocierilor de aderare. Oficialul a subliniat că este important ca procesul de aderare să fie bazat pe merit, nu pe comparația cu alte țări candidate.
12:10
Trei ucraineni au fost reținuți pentru 72 de ore după ce au încercat să traverseze ilegal frontiera moldo-română. Cazul a fost înregistrat în seara zilei de 9 mai 2024, în apropierea râului Prut.
12:10
Doi militari ai Armatei Naționale ar putea fi detașați în misiunea de instruire a Uniunii Europene în Somalia. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost supus consultărilor publice.
12:10
Tot mai mulți cetățeni din regiunea transnistreană privesc cu simpatie sau cu înțelegere către Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un pas important, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Într-un interviu acordat în exclusivitate postului public de televiziune, oficialul s-a referit și la rolul Uniunii Europene în rezolvarea diferendului transnistrean și a menționat că Bruxelles-ul, care este doar observator în procesul de reintegrare, ar trebui să aibă un statut de membru deplin al formatului de negocieri.
11:40
Dacă o țară este pregătită să adere la Uniunea Europeană, aceasta nu ar trebui lăsată în „sala de așteptare”, ci acceptată în marea comunitate. Este răspunsul comisarului european Johannes Hahn, pe care l-am întrebat dacă Republica Moldova va fi, sau nu, avantajată, de faptul că nu va mai fi la pachet cu Ucraina după deschiderea oficială a negocierilor de aderare. Oficialul a subliniat că este important ca procesul de aderare să fie bazat pe merit, nu pe comparația cu alte țări candidate.
Acum 8 ore
11:20
Un bărbat de 43 de ani a fost condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare după ce și-a omorât în bătaie amicul de pahar. Tragedia a avut loc pe 3 martie 2023, într-un apartament din sectorul Centru al capitalei.
11:00
În perioada sărbătorilor pascale, moldovenii au gătit mai multe feluri de bucate. Ce acțiuni trebuie să întreprindem ca să evităm consumul alimentelor de câteva zile, ne spune nutriționista Cristina Serbova, în cadrul emisiunii Bună Dimineața.
11:00
Doi inspectori vamali din cadrul Postului Cahul-Oancea al Biroului Vamal Sud sunt cercetați penal într-un dosar pentru corupere pasivă. Potrivit Centrului Național Anticorupție, suspecții ar fi pretins sistematic între 100-500 de euro pentru vămuirea mărfurilor.
10:40
Costul benzinei și al motorinei standard pe piața produselor petroliere din Republica Moldova înregistrează o scădere semnificativă, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
10:20
În primele trei luni ale anului 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană a atins aproximativ 81 %, iar cea a importurilor a constituit 56 %. Datele statistice au fost prezentate de Biroul de Integrare Europeană în contextul Zilei Europei. Potrivit sursei, în 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din blocul comunitar a constituit peste 70 la sută, ceea ce constituie o creștere de 20% în raport cu anul 2019.
10:10
Armata Națională va desfășura noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii Forțelor Armate. Antrenamentele vor fi organizate în perioadele 20-24 și 27-31 mai. În cadrul acestora se vor verifica aptitudinile rezerviștilor și va avea loc familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale.
09:40
​Președintele rus Vladimir Putin a înaintat candidatura politicianului Mihail Mișustin pentru un nou mandat la funcția de prim-ministru. Candidatura acestuia urmează să fie examinată în ședința plenară a Dumei de Stat care este programată să înceapă astăzi, la ora 14:00 (ora Moscovei). Anunțul a fost făcut de președintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, pe canalul său de Telegram.
Acum 12 ore
09:10
În seara de 9 mai a avut loc cea de-a doua semifinală Eurovision Song Contest 2023, în cadrul căreia 16 țări au luptat pentru un loc în etapa finală a competiției muzicale.
09:00
Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Ligii Conferinței, cea de-a treia competiție valorică inter-cluburi din Europa. Formația elenă a eliminat în semifinale gruparea engleză Aston Villa Birmingham.
08:10
Forțele israeliene au bombardat zone din Rafah, joi, afirmă locuitorii palestinieni, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a respins amenințarea președintelui SUA, Joe Biden, de a opri livrările de arme către Israel dacă atacă orașul din sudul Gaza, scrie Reuters.
08:00
Echipa germană Bayer Leverkusen a eliminat pe AS Roma, iar Atalanta a lăsat în afara competiției formația franceză Olympique Marseille. Bayer a trăit periculos returul cu AS Roma din semifinalele Ligii Europei. După victoria din prima manșă cu 2-0, "farmaciștii" s-au văzut conduși pe teren propriu cu același scor.
07:40
Doi polițiști au fost grav răniți de gloanțe, joi seară, într-o secție de poliție din sudul Parisului, de un bărbat care a sustras arma unui agent, după ce fusese arestat pentru agresarea unei femei cu un cutter, notează AFP, citată de Agerpres.
07:10
Meteorologii anunță vreme frumoasă pentru acest sfârșit de săptămână. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), vineri, 10 mai, temperatura maximă va oscila între 18 și 23 grade Celsius, iar temperatura minimă a aerului va varia între 3 și 8 grade Celsius.
Acum 24 ore
22:30
Au sărbătorit Ziua Europei în pași de dans! Vorbim despre participanții la cea de-a 32 ediție a Festivalului național de dans folcloric „La Vatra Horelor”, care s-a desfășurat în parcul Ștefan cel Mare din Strășeni. Concursul a debutat cu o paradă a portului popular pe străzile municipiului.
22:00
Oamenii de afaceri din Europa au fost încurajați să investească în Republica Moldova - țara care oferă numeroase avantaje economice pentru dezvoltarea afacerilor. Îndemnul a fost făcut de premierul Dorin Recean la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, care a avut loc de Ziua Europei la București.
21:50
De mai bine de 70 de ani, Europa oferă pace, prosperitate și dezvoltare. Ambasadorii Uniunii Europene acreditați la Chișinău au felicitat poporul Republicii Moldova cu ocazia Zilei Europei cu mențiunea că locul nostru este în familia comunității. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a îndemnat moldovenii să participe la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.
21:50
Oamenii de afaceri din România au fost încurajați să investească în Republica Moldova - țara care oferă numeroase avantaje economice pentru dezvoltarea afacerilor. Îndemnul a fost făcut de premierul Dorin Recean la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, care a avut loc de Ziua Europei la București.
21:20
Au sărbătorit Ziua Europei în pași de dans! Vorbim despre participanții la cea de-a 32 ediție a Festivalului național de dans folcloric „La Vatra Horelor”, care s-a desfășurat în parcul Ștefan cel Mare din Strășeni. Concursul a debutat cu o paradă a portului popular pe străzile municipiului.
21:20
Cel puțin 189 de persoane riscă amenzi, pentru că au purtat panglica Sf. Gheorghe, interzisă în Republica Moldova, la evenimentele organizate pe 9 mai. Informația a fost confirmată pentru TRM de șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco. Potrivit ei, peste 70 de persoane au fost deja identificate. Identitatea celorlalte persoane care au încălcat prevederile legale urmează a fi stabilită „în următoarele zile”.
20:00
Președinta Maia Sandu a confirmat prezența la primul Summit al Păcii pentru Ucraina, care va avea loc va avea loc în Elveția, în mai puțin de o lună, a anunțat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Oficialul și-a exprimat speranța că acest eveniment va deschide „calea pentru pace”. Într-o discuție telefonică pe care a avut-o, pe 9 mai, cu lidera de la Chișinău, Maia Sandu, președintele ucrainean, a menționat că principalul subiect abordat a fost „integrarea noastră în UE”.
19:50
„Au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul, decât alături de moldoveni, celebrând pacea” – așa a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, participarea bașcanei Evghenia Guțul, a oligarhului fugar Ilan Șor și a deputatei Marina Tauber, la parada militară de la Moscova, găzduită pe 9 mai de Vladimir Putin. Consilierul premierului Dorin Recean susține că guvernatoarea Autonomiei găgăuze a plecat la Moscova din propria inițiativă. „Nu a reprezentat Republica Moldova”, a precizat Daniel Vodă pentru presă, pe 9 mai.
19:30
Deși sunt departe de plaiurile natale, moldovenii poartă mereu în suflet dragostea de țară și dorința de a contribui la un viitor mai bun, aici acasă. Implicarea diasporei moldovenești în diverse proiecte, în comun cu autoritățile publice locale, Guvern, parteneri de dezvoltare, le arată rezultatele Programului „Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3", ediția 2024.
19:20
Deși sunt departe de plaiurile natale, moldovenii poartă mereu în suflet dragostea de țară și dorința de a contribui la un viitor mai bun, aici acasă. Implicarea diasporei moldovenești în diverse proiecte, în comun cu autoritățile publice locale, Guvern, parteneri de dezvoltare, le arată rezultatele Programului „Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3", ediția 2024.
19:00
Lotul olimpic al Republicii Moldova continuă să se mărească! Valentin Petic s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de la Paris, care se vor desfășura în această vară. Luptătorul de stil greco-roman s-a descurcat de minune la turneul de calificare de la Istanbul și și-a îndeplinit visul de participa la cel mai important turneu din cariera unui sportiv.
19:00
Îndrăgitul actor român Florin Piersic se află în stare gravă la spital, în secția de Terapie Intensivă. În vârstă de 88 de ani, Florin Piersic a fost diagnosticat cu septicemie, infecție care ar fi fost provocată de proteza pe care o are la genunchi. Actorul a fost transferat în această dimineață de la Institutul Matei Balș la o clinică privată pentru o analiză complexă.
18:40
La Moscova a avut loc tradiționala Paradă de 9 Mai, când rușii sărbătoresc victoria asupra Germaniei fasciste. Evenimentul a fost mai puțin fastuos decât în alți ani și s-a desfășurat fără oaspeți din Occident și fără așa-numitul marș al regimentului nemuritor. Totuși, Kremlinul nu a renunțat și la parada militară, încercând să creeze impresia că rușii mai au forțe și după doi ani de invazie în Ucraina. Iar Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul cu forțele nucleare strategice, menționând că acestea sunt „întotdeauna" în alertă.
17:40
Circa 100 de oameni au murit, iar aproape 130 sunt dați dispăruți în sudul Braziliei, care a fost lovit de inundațiile catastrofale provocate de ploile torențiale. De asemenea peste 230 de mii de persoane au fost strămutate. Apele au măturat totul în cale, casele au rămas sub ape în statul Rio Grande do Sul, iar aeroportul Porto Alegre a fost și el inundat. Oamenii din mai multe regiuni au rămas fără apă potabilă, după ce instalații de tratare a apei nu mai funcționează. Autoritățile îndeamnă cetățenii să folosească apa doar pentru consumul esențial.
Ieri
17:20
Prima etapă de evaluare a gradului de corespundere a legislației naționale la cea europeană, numită screening, se va încheia până la finele lunii mai, iar până în iunie Republica Moldova își propune să îndeplinească singura condiție restantă a Comisiei Europene, cea vizând reforma justiției, pentru a putea începe negocierile de aderare. Într-un interviu exclusiv pentru TRM vicepremiera pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a sugerat că deschiderea oficială a negocierilor ar putea avea loc în iunie, iar o eventuală amânare nu ar afecta parcursul european al țării. Negocierile propriu-zise de aderare vor începe și se vor finaliza cu reformele pe care Republica Moldova le va implementa în domeniul justiției.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.