Iulian Groza: Liberalizarea vizelor, o cale către integrarea europeană pentru Republica Moldova

Moldova1, 26 aprilie 2024 11:10

Pe 28 aprilie 2024, se împlinesc 10 ani de la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova în țările din vestul Europei. Peste 2 milioane de moldoveni au beneficiat de această schimbare, care a avut un impact major asupra mobilității și relațiilor cu statele europene. Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a evidențiat importanța acestui pas în calea către integrarea europeană și în consolidarea relațiilor dintre cetățenii moldoveni și celelalte state europene.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 4 ore
22:30
Au sărbătorit Ziua Europei în pași de dans! Vorbim despre participanții la cea de-a 32 ediție a Festivalului național de dans folcloric „La Vatra Horelor”, care s-a desfășurat în parcul Ștefan cel Mare din Strășeni. Concursul a debutat cu o paradă a portului popular pe străzile municipiului.
22:00
Oamenii de afaceri din Europa au fost încurajați să investească în Republica Moldova - țara care oferă numeroase avantaje economice pentru dezvoltarea afacerilor. Îndemnul a fost făcut de premierul Dorin Recean la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, care a avut loc de Ziua Europei la București.
21:50
De mai bine de 70 de ani, Europa oferă pace, prosperitate și dezvoltare. Ambasadorii Uniunii Europene acreditați la Chișinău au felicitat poporul Republicii Moldova cu ocazia Zilei Europei cu mențiunea că locul nostru este în familia comunității. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a îndemnat moldovenii să participe la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.
21:50
Oamenii de afaceri din România au fost încurajați să investească în Republica Moldova - țara care oferă numeroase avantaje economice pentru dezvoltarea afacerilor. Îndemnul a fost făcut de premierul Dorin Recean la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, care a avut loc de Ziua Europei la București.
Acum 6 ore
21:20
Au sărbătorit Ziua Europei în pași de dans! Vorbim despre participanții la cea de-a 32 ediție a Festivalului național de dans folcloric „La Vatra Horelor”, care s-a desfășurat în parcul Ștefan cel Mare din Strășeni. Concursul a debutat cu o paradă a portului popular pe străzile municipiului.
21:20
Cel puțin 189 de persoane riscă amenzi, pentru că au purtat panglica Sf. Gheorghe, interzisă în Republica Moldova, la evenimentele organizate pe 9 mai. Informația a fost confirmată pentru TRM de șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco. Potrivit ei, peste 70 de persoane au fost deja identificate. Identitatea celorlalte persoane care au încălcat prevederile legale urmează a fi stabilită „în următoarele zile”.
20:00
Președinta Maia Sandu a confirmat prezența la primul Summit al Păcii pentru Ucraina, care va avea loc va avea loc în Elveția, în mai puțin de o lună, a anunțat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Oficialul și-a exprimat speranța că acest eveniment va deschide „calea pentru pace”. Într-o discuție telefonică pe care a avut-o, pe 9 mai, cu lidera de la Chișinău, Maia Sandu, președintele ucrainean, a menționat că principalul subiect abordat a fost „integrarea noastră în UE”.
19:50
„Au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul, decât alături de moldoveni, celebrând pacea” – așa a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, participarea bașcanei Evghenia Guțul, a oligarhului fugar Ilan Șor și a deputatei Marina Tauber, la parada militară de la Moscova, găzduită pe 9 mai de Vladimir Putin. Consilierul premierului Dorin Recean susține că guvernatoarea Autonomiei găgăuze a plecat la Moscova din propria inițiativă. „Nu a reprezentat Republica Moldova”, a precizat Daniel Vodă pentru presă, pe 9 mai.
Acum 8 ore
19:30
Deși sunt departe de plaiurile natale, moldovenii poartă mereu în suflet dragostea de țară și dorința de a contribui la un viitor mai bun, aici acasă. Implicarea diasporei moldovenești în diverse proiecte, în comun cu autoritățile publice locale, Guvern, parteneri de dezvoltare, le arată rezultatele Programului „Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3", ediția 2024.
19:20
Deși sunt departe de plaiurile natale, moldovenii poartă mereu în suflet dragostea de țară și dorința de a contribui la un viitor mai bun, aici acasă. Implicarea diasporei moldovenești în diverse proiecte, în comun cu autoritățile publice locale, Guvern, parteneri de dezvoltare, le arată rezultatele Programului „Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3", ediția 2024.
19:00
Lotul olimpic al Republicii Moldova continuă să se mărească! Valentin Petic s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de la Paris, care se vor desfășura în această vară. Luptătorul de stil greco-roman s-a descurcat de minune la turneul de calificare de la Istanbul și și-a îndeplinit visul de participa la cel mai important turneu din cariera unui sportiv.
19:00
Îndrăgitul actor român Florin Piersic se află în stare gravă la spital, în secția de Terapie Intensivă. În vârstă de 88 de ani, Florin Piersic a fost diagnosticat cu septicemie, infecție care ar fi fost provocată de proteza pe care o are la genunchi. Actorul a fost transferat în această dimineață de la Institutul Matei Balș la o clinică privată pentru o analiză complexă.
18:40
La Moscova a avut loc tradiționala Paradă de 9 Mai, când rușii sărbătoresc victoria asupra Germaniei fasciste. Evenimentul a fost mai puțin fastuos decât în alți ani și s-a desfășurat fără oaspeți din Occident și fără așa-numitul marș al regimentului nemuritor. Totuși, Kremlinul nu a renunțat și la parada militară, încercând să creeze impresia că rușii mai au forțe și după doi ani de invazie în Ucraina. Iar Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul cu forțele nucleare strategice, menționând că acestea sunt „întotdeauna" în alertă.
Acum 12 ore
17:40
Circa 100 de oameni au murit, iar aproape 130 sunt dați dispăruți în sudul Braziliei, care a fost lovit de inundațiile catastrofale provocate de ploile torențiale. De asemenea peste 230 de mii de persoane au fost strămutate. Apele au măturat totul în cale, casele au rămas sub ape în statul Rio Grande do Sul, iar aeroportul Porto Alegre a fost și el inundat. Oamenii din mai multe regiuni au rămas fără apă potabilă, după ce instalații de tratare a apei nu mai funcționează. Autoritățile îndeamnă cetățenii să folosească apa doar pentru consumul esențial.
17:20
Prima etapă de evaluare a gradului de corespundere a legislației naționale la cea europeană, numită screening, se va încheia până la finele lunii mai, iar până în iunie Republica Moldova își propune să îndeplinească singura condiție restantă a Comisiei Europene, cea vizând reforma justiției, pentru a putea începe negocierile de aderare. Într-un interviu exclusiv pentru TRM vicepremiera pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a sugerat că deschiderea oficială a negocierilor ar putea avea loc în iunie, iar o eventuală amânare nu ar afecta parcursul european al țării. Negocierile propriu-zise de aderare vor începe și se vor finaliza cu reformele pe care Republica Moldova le va implementa în domeniul justiției.
17:10
De mai bine de 70 de ani, Europa oferă pace, prosperitate și dezvoltare. Ambasadorii Uniunii Europene acreditați la Chișinău au felicitat poporul Republicii Moldova cu Ziua Europei cu mențiunea că locul nostru este în familia comunității. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janiz Mazeiks, a îndemnat moldovenii să participe la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.
16:30
Un troleibuz de pe ruta nr. 8, cu circa 20 de pasageri la bord, s-a tamponat în această după-amiază cu un automobil. Accidentul rutier s-a produs în centrul capitalei, pe strada București, intersecție cu Sfatul Țării, în jurul orei 14:40. În urma impactului, nicio persoană din troleibuz nu a avut de suferit. De ajutor medical a avut, însă, nevoie, șoferița automobilului. Aceasta a fost preluată de ambulanță pentru îngrijiri medicale. Informația a fost confirmată pentru TRM de purtătoarea de cuvânt a „Î. M „Regia Transport Electric” (RTEC), Felicia Rusu, și ofițerul de presă din cadrul Direcției Poliția municipiului Chișinău, Svetlana Scripnic.
16:30
Un tânăr de 31 de ani a fost transportat la spital în urma unui grav accident. Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție din municipiul Chișinău, Svetlana Scripnic, accidentul a avut loc în amiaza zilei de 9 mai, la intersecția străzilor 27 martie și Țarinei din sectorul Buiucani al capitalei.
15:30
Ziua Europei, dar și cea a Memoriei, a fost marcată în Georgia cu ample proteste, provocate de controversata Lege a agenților străini, adoptată săptămâna trecută în a doua lectură. Georgienii au manifestat în mai multe orașe din țară, în cadrul protestelor împotriva proiectului de lege de inspirație rusească și care, potrivit opozanților, va sufoca societatea civilă și le amenință aspirațiile europene. După o reprimare dură a protestelor din Tbilisi de către poliție, mitingurile mai mici din Zugdidi, Kutaisi, Borjomi și Gori au avut loc fără incidente.
15:20
Lituania, țară membră a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, a apărat decizia de a nu permite observatorilor ruși și belaruși să monitorizeze viitoarele alegeri prezidențiale. Vilnius acuză ambele țări că ar conduce campanii care „reprezintă o amenințare la adresa securității” Lituaniei. În schimb, la scrutin vor asista reprezentanți ai misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor și 20 de observatori internaționali din Republica Moldova, Polonia, Ucraina, Estonia, Letonia și Statele Unite ale Americii (SUA), scrie Associadet Press.
15:20
Real Madrid s-a impus pe teren propriu în fața formației Bayern Munchen în manșa secundă cu 2-1. După 2-2 în meciul tur, partida de pe stadionul "Santiago Bernabeu" a început cu dominarea echipei gazde. Prima repriză s-a încheiat cu scorul de 0-0, dar contrar cursului jocului, Bayern a deschis scorul în minutul 68 prin Alphonso Davies.
14:00
Republica Moldova ar putea deveni mai devreme decât 2030 membră a Uniunii Europene, a declarat oficialul european, însă acum este important ca statele membre să înceapă negocierile propriu-zis cu țara noastră, a spus comisarul european Johannes Hahn.
14:00
La Malmö, Suedia, are loc în această seară a doua semifinală a Concursului Eurovision Song Contest 2024. Pe scenă vor evolua reprezentanții din Malta, Albania, Grecia, Elveția, Cehia, Austria, Danemarca, Armenia, Letonia,San Marino, Georgia, Belgia, Estonia, Israel, Norvegia și Țările de Jos.
13:10
Ziua Europei a fost inaugurată oficial, pe 9 mai, în Republica Moldova. Sărbătoarea a început cu intonarea imnului Republicii Moldova și cel al Uniunii Europene. La evenimentul, care a adunat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din centrul capitalei sute de oameni, din toate colțurile țării, a participat și președinta țării, Maia Sandu. Invitatul de onoare al evenimentului a fost comisarul european Johannes Hahn. „Moldova este europeană. La mulți ani!” – a declarat șefa statului de pe scena din PMAN.
13:10
Republica Moldova ar putea deveni mai devreme decât 2030 membră a Uniunii Europene, a declarat oficialul european, însă acum este important ca statele membre să înceapă negocierile propriu-zis cu țara noastră, a spus comisarul european Johannes Hahn.
Acum 24 ore
12:10
În Piața Marii Adunări Naționale are loc inaugurarea Orășelului European, unde pe parcursul zilei se vor desfășura mai multe evenimente festive consacrate Zilei Europei.
11:30
Bașcana Autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, se află astăzi, 9 mai, la Moscova. Guvernatoarea de la Comrat este însoțită de oligarhul fugar Ilan Șor și de deputata independentă Marina Tauber, care face parte din echipa lui Șor. Guțul a scris pe rețelele de socializare că participă la parada din Piața Roșie la invitația liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
11:30
Panglica bicoloră este o invenție a unei agenții de știri ruse afiliată Kremlinului și este un instrument de propagandă a autorităților de la Moscova, susține expertul WatchDog, Artur Leșcu. Deși a fost interzisă în perioada sovietică, panglica a fost prezentă pe decorații sovietice numite „Ordinul Gloriei” sau medalia pentru victoria asupra Germaniei naziste, fiind redenumită în „gvardeiskaia lenta”.
10:30
Tradițional de Ziua Victoriei, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și reprezentanți ai fostului partid „Șor”, scos în afara legii, participă la un marș organizat în centrul capitalei. Mulțimea s-a adunat la monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt și se deplasează spre Complexul Memorial „Eternitate”, într-o singură coloană, cu portretele eroilor, flori, cu steagurile PSRM și pe fundalul melodiei „Ziua Victoriei” Participanții la marș poartă și panglica Sf. Gheorghe, interzisă prin lege în țara noastră.
10:20
Șeful Diplomației Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, îndeamnă moldovenii să participe la referendumul privind aderarea la UE – inițiat de președinta Maia Sandu la sfârșitul anului trecut – pentru a-și face „vocea auzită”. Mesajul a fost transmis pe 9 mai – zi în care Republica Moldova sărbătorește, alături de țările membre ale UE, Ziua Europei.
10:00
Republica Moldova sărbătorește astăzi ziua de 9 mai. Sărbătoarea are o semnificație dublă. În această zi este marcată Ziua Europei, care reprezintă aniversarea momentului istoric reprezentat de Declarației ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Tot în această zi, este marcată și Ziua Victoriei în Europa, care consemnează capitularea Germaniei naziste. Pe de altă parte, în ex-URSS, până la destrămarea ei, ziua de 9 mai era considerată Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În Republica Moldova, 9 mai este marcat în mod diferit, atât de clasa politică, cât și de cetățeni.
09:40
Cel puțin opt persoane au fost rănite în noaptea trecută într-un atac ucrainean asupra orașului rus Belgorod, a anunțat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, pe canalul său de Telegram.
09:30
Șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și comisarul european Johannes Hahn au depus în această dimineață flori la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru comemorarea celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Cei trei oficiali au subliniat că astăzi comemorează victimele războiului, dar și sărbătoresc pacea în Europa.
08:10
Atacurile cibernetice asupra site-ului postului public de televiziune Moldova 1 ar fi fost efectuate la comanda Federației Ruse, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, într-un podcast difuzat la BBC. Dar, susține șeful diplomației moldovene, pe lângă Moldova1.md, infrastructura digitală, este atacată constant în Republica Moldova deoarece „capacitățile noastre sunt încă modeste”.
07:00
Republica Moldova sărbătorește astăzi, 9 mai, Ziua Europei. Cu această ocazie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru vizitatori își va deschide ușile Orășelul European. La eveniment este așteptat inclusiv comisarul european Johannes Hahn, care va susține, alături de președinta țării, Maia Sandu, un discurs. Sărbătoarea va culmina cu un concert susținut de artiști autohtoni, dar și din Ucraina. Prim-ministrul Dorin Recean a invitat cetățenii, în debutul ședinței Guvernului din 8 mai, să celebreze împreună Europa.
Ieri
23:50
Autoritățile de la Chișinău sunt cu ochii pe Autonomia găgăuză, anunță consilierul prezidențial Adrian Băluțel. Șeful Cabinetului președintei Maia Sandu a declarat în cadrul emisiunii „În context”, de la Moldova 1, că un grup criminal organizat ar încerca să manipuleze etnia găgăuză, cu ajutorul Federației Ruse, pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Băluțel a dat asigurări că autoritățile vor face tot ce le stă în puteri pentru a contracara aceste eforturi.
23:10
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se confruntă cu o lipsă de angajați, dar în același timp sunt și polițiști care pleacă din sistem. Cele mai multe funcții vacante sunt la Inspectoratul General de Poliție și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Factorul financiar este unul dintre motivele principale pentru care oamenii nu vin să se angajeze sau pleacă în cadrul structurilor Ministerului de Interne, a declarat șeful MAI, Adrian Efros, la o emisiune de la Rlive.
22:50
Franța a marcat astăzi Ziua Victoriei în războiul contra Germaniei naziste. Emmanuel Macron a respectat tradiția și a mers la mormântul ostașului necunoscut. Ucraina a adoptat practica occidentală și la fel comemorează astăzi eroii căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Discrepanța opt-nouă mai se datorează diferenței de fus orar, când a intrat în vigoare actul capitulării. La Moscova era trecut de miezul nopții.
22:40
Guvernul Republicii Moldova dezminte informația potrivit căreia opt surse media, între care postul public de televiziune din Găgăuzia – GRT – ar risca să rămână fără licență de emisie. Consilierul premierului țării, Daniel Vodă, califică informația publicată pe 7 mai pe rețelele de socializare drept un „fals” și o „dezinformare”. El confirmă însă că Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a solicitat Procuraturii Anticorupție (PA), pe 26 aprilie, curent, informații privind beneficiarii efectivi a opt trusturi media din țară.
22:40
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se confruntă cu o lipsă de angajați, dar în același timp sunt și polițiști care pleacă din sistem. Cele mai multe funcții vacante sunt la Inspectoratul General de Poliție și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Factorul financiar este unul dintre motivele principale pentru care oamenii nu vin să se angajeze sau pleacă în cadrul structurilor Ministerului de Interne. Despre această a anunțat șeful MAI, Adrian Efros, la o emisiune de la realitatea.md.
22:40
Autoritățile de la Chișinău sunt cu ochii pe autonomia găgăuză, anunță consilierul prezidențial Adrian Băluțel. Șeful cabinetului președintei Maia Sandu a declarat în cadrul emisiunii „În context”, de la Moldova 1, că un grup criminal organizat ar încerca să manipuleze poporul găgăuz, cu ajutorul Federației Ruse, pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Băluțel a dat asigurări că autoritățile vor face tot ce le stă în puteri pentru a contracara aceste eforturi.
22:40
Timp de câteva ore, miercuri seara, clădirea Parlamentului va fi iluminată în culorile drapelului Uniunii Europene. Acțiunea este organizată în contextul zile de 9 mai când cele 27 de state ale Uniunii Europene, precum și țara noastră, sărbătoresc pacea și unitatea în Europa.
22:10
Academia Română și Academia de Științe a Moldovei (AȘM) au sărbătorit, astăzi, Ziua Europei printr-un eveniment comun. Participanții la conferința cu genericul „Consolidarea spațiului științific românesc în context european” au evidențiat importanța proiectelor de cercetare comune, domeniile prioritare pentru dezvoltarea cunoașterii și îmbunătățirea vieții oamenilor.
21:50
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se confruntă cu o lipsă de angajați, dar în același timp sunt și polițiști care pleacă din sistem. Cele mai multe funcții vacante sunt la Inspectoratul General de Poliție și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Factorul financiar este unul dintre motivele principale pentru care oamenii nu vin să se angajeze sau pleacă în cadrul structurilor Ministerului de Interne. Despre această a anunțat șeful MAI, Adrian Efros, la o emisiune de la realitatea.md.
20:50
Autoritățile de la Chișinău își doresc ca 9 mai – zi în care este sărbătorită Ziua Europei, dar și Ziua Victoriei – să unească cetățenii Republicii Moldova, indiferent de viziunile politice pe care le au. Declarația a fost făcută de șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune, după ce a fost întrebat de ce guvernarea a renunțat la proiectul de lege care prevedea ca cele două sărbători să fie marcate în zile diferite – pe 8 mai și, respectiv, 9 mai.
20:40
Echipa de fotbal feminin Agarista Anenii Noi a cucerit Cupa Moldovei. În finala disputată pe stadionul Zimbru din Chișinău, trupa antrenată de Alexei Gladun s-a impus în fața formației Real Succes din capitală cu scorul de 5:0.
20:30
Avocatul Poporului din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de personal, o problemă care afectează semnificativ capacitatea instituției de a-și îndeplini misiunea. Legea zice că ar trebui să fie 72 de angajați, dar în realitate sunt mult mai puțini. Bugetul Avocatului Poporului este limitat, ceea ce restricționează posibilitatea de a majora salariile sau de a oferi alte beneficii atractive pentru potențialii angajați, susține ombudsmanul Ceslav Panico. O soluție în acest sens ar fi implementarea unui soft, care va permite o interacțiune mai bună cu cetățenii. Pentru a remedia problema, dar și a spori capacitățile instituției, Consiliul Europei a propus un proiect, valoarea căruia se ridică la 800 de mii de euro.
19:40
Echipa de fotbal feminin Agarista Anenii Noi a cucerit Cupa Moldovei. În finala disputată pe stadionul Zimbru din Chișinău, trupa antrenată de Alexei Gladun s-a impus în fața formației Real Succes din capitală cu scorul de 5:0.
18:40
Au avut loc lupte și bombardamente la periferia orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, în timp ce Israelul a declarat că punctul de trecere Kerem Shalom a fost redeschis pentru ajutoare. Armata israeliană a declarat că trupele au ucis luptători Hamas în estul orașului Rafah, în cadrul unei operațiuni „precise” de combatere a terorismului. Hamas a raportat, de asemenea, lupte, scrie BBC.
18:00
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți că este deschis la discuții privind trimiterea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, după ce Germania a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene și NATO să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.