Republica Moldova va implementa votul prin corespondență

Radio Moldova, 26 aprilie 2024 16:10

Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican, planificat la 20 octombrie. Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost votat în lectura a doua. De asemenea, prin aprobarea acestei legi, au fost operate modificări și la Codul Electoral al Republicii Moldova. Opoziția a acuzat majoritatea că operează modificări la legislația electorală în an electoral.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 6 ore
22:00
Marea Finală a concursului Eurovision Song Contest 2024, organizată de Suedia, urmează să aibă loc astăzi, cu începere de la ora 22.00. Show-ul este unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din an, astfel 25 de finaliști vor urca, în acestă seară, pe scena de la Malmö.
21:30
Autoritățile vor ca, până la sfârșitul anului 2025, Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan să vândă energie electrică doar întreprinderii de stat Energocom, care va repartiza curentul electric furnizorilor, proporțional cu cota pe care o au pe piață, În acest sens Ministerul Energiei a inițiat procedura de instituire a monopolului fiscal în domeniul energetic, a declarat secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan.
20:30
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Arad, referitor la afirmațiile președintelui Franței privind trimiterea de trupe în Ucraina, că Emmanuel Macron "trimite un mesaj de nevoie imperioasă de a continua să sprijinim Ucraina", dar la nivelul Alianței nu există astfel de planuri, transmite Agerpres.
Acum 8 ore
18:40
Marea Finală a concursului Eurovision Song Contest 2024, organizată de Suedia, urmează să aibă loc astăzi, cu începere de la ora 22.00. Show-ul este unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din an, astfel 25 de finaliști vor urca, în acestă seară, pe scena de la Malmö.
18:10
În zilele de 12 și 13 mai, numărul de autobuze care vor circula pe rutele nr. 10, între stada Vasile Alecsandri și satul Grătiești, nr. 26, între str. Liviu Deleanu și str. Doina, precum și nr. 28, între str. Vasile Alecsandri, satele Grătiești și Hulboaca va fi stabilit în funcție de necesitate.
Acum 12 ore
17:30
În ultimii ani s-au diminuat substanțial suprafețele plantate cu de viță-de-vie. Astfel, în timp ce este plantat un hectar de vie, altele 5 hectare sunt defrișate a declarat Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean. Totodată, oficialul a subliniat faptul că ministerul de resort a elaborat o serie de măsuri pentru a susține agricultorii ce vor să planteze viță-de-vie.
17:20
Rușii și-au reluat sâmbătă dimineața asaltul lângă satul Hlîboke din regiunea Harkov, iar armata ucraineană se așteaptă la o intensificare a focului inamic, relatează Ukrainskaia Pravda.
16:50
Participarea cetățenilor români din stânga Prutului la alegerile europarlamentare este importantă pentru ca în viitorul Parlament European să ajungă cât mai mulți deputați care să susțină parcursul european al Republicii Moldova, a declarat Secretarului de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova de la București, Adrian Dupu.
16:20
Bilanțul oficial al inundațiilor devastatoare din nordul Afganistanului a crescut la 153 de morți în trei provincii, a anunțat sâmbătă ministerul de interne al talibanilor, în timp ce Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunțat că numărul morților este dublu, scrie Reuters.
13:40
Departamentul de Stat al SUA a aprobat, vineri, 10 mai, vânzarea de urgență a trei unități HIMARS către Ucraina. Potrivit Associated Press, afacerea va avea o valoare de aproximativ 30 de milioane de dolari.
13:10
Mai multe secții de votare vor fi deschise în Republica Moldova de către Ministerul Afacerilor Externe al României la alegerile europarlamentare din 9 iunie față de câte erau la scrutinul precedent. Astfel, dacă, în 2019, numărul acestora era de 36, în 2024 vor fi organizate 52 de secții de votare. În total, la sediile Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate vor fi deschise 915 secții de votare la acest scrutin, cu 474 mai multe decât secțiile de votare organizate la alegerile europarlamentare din 2019, informează MAE de la București.
Acum 24 ore
11:10
În următorii trei ani cantitatea de lapte în fermele autohtone ar urma să depășească 160 de mii de tone, ceea ce reprezintă peste 30 la sută din volumul necesar pentru consumul intern, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
10:40
Ediția de primăvară a Vernisajului Vinului va aduce în prim-plan 300 de vinuri albe și rosé, de la peste 70 de producători. În acest an, evenimentul se desfășoară sub sloganul „Dăruiește emoții de primăvară” și vine cu un nou format, care va oferi mai multe oportunități de comunicare și networking pentru vinificatorii reuniți sub umbrela brandului vinicol de țără „Wine of Moldova”.
10:10
Numărul morților înregistrat în urma plonjării unui autobuz într-un râu din orașul Sankt Petersburg a crescut la șapte, a informat Comitetul de Investigații al Parchetului Federației Ruse, transmite Interfax.
10:10
Peste 5 000 de persoane, aflate în căutarea unui loc de muncă au fost angajate în câmpul muncii, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), de la începutul anului 2024. Printre acestea se numără 2727 șomeri (54,5%) și 54 de zilieri sau angajați cu contracte de muncă pe termen scurt.
09:40
Astăzi se prevede cer variabil, izolat, în partea de nord, ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla din NV slab la moderat, ziua cu intensificări. Presiunea atmosferică - normală.
09:30
Printre noile reguli artificiale create de Academia Română și dicționarele de după 1989, alături de disputa dacă trebuie spus neapărat Hristos, iar nu Cristos, se numără și dezbaterea în jurul denumirii sărbătorii pascale: este „Paște” sau „Paști”?
09:10
Nu e greu de ghicit că războiul din Ucraina a determinat Uniunea Europeană să nu-i mai lase pe moldoveni în „sfera de influență” a Federației Ruse, ci să lupte pentru sufletele lor și un șir de declarații și acțiuni ale factorilor decizionali occidentali, din ultimul timp, demonstrează că Republica Moldova nu va fi cedată – sunt principalele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
08:20
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 11 mai.
Ieri
21:40
Cetățenii sunt avertizați de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să respecte măsurile esențiale de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada Paștelui Blajinilor. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Liliana Pușcașu, a îndemnat oamenii să nu amplaseze flori și coroane artificiale în apropierea lumânărilor, care trebuie aprinse în cutii sau candele și ținute departe de sursele ușor inflamabile.
21:20
Kievul se așteaptă să primească primele sale avioane de luptă F-16 de la aliații săi occidentali în iunie sau iulie, a declarat vineri o sursă militară ucraineană de rang înalt, relatează Reuters.
19:30
Circa 30 de persoane au fost rănite și au fost spitalizate vineri, două dintre care în stare gravă, după ce un tren de navetiști a intrat în coliziune cu un tren de întreținere a căilor ferate în capitala Buenos Aires, au anunțat serviciile de urgență argentiniene, relatează AFP, citată de Agerpres.
18:50
Un sit arheologic, atribuit celei mai vechi civilizații din Europa a fost descoperit în localitatea Speia, raionul Anenii Noi. Directorul adjunct al Agenției Naționale Arheologică, Sergiu Popovici, a anunțat că este vorba despre o locuință, atribuită complexului cultural Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa. Aceasta urmează să fie cercetată prin săpături arheologice.
18:00
Luptele intense continuă la granița dintre Ucraina și Rusia, în regiunea Harkov, dar forțele armate ucrainene au încetinit ofensiva rusă cu focuri de artilerie, a declarat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. În același timp, unitățile de rezervă au fost trimise pentru a consolida apărarea în acest sector al frontului.
17:50
Șeful diplomației Republicii Moldova, Mihai Popșoi a avut o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, E.S. Kent Logsdon, care își încheie misiunea diplomatică în țara noastră, informează MAE într-un comunicat de presă.
17:30
În luna aprilie, rata anuală a inflației în Republica Moldova a înregistrat nivelul de 3,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, având un impact direct asupra puterii de cumpărare a populației. Datele Biroului Național de Statistică relevă că prețurile au crescut cel mai mult la produsele nealimentare, înregistrând o creștere de 7%. Concomitent, prețurile produselor alimentare au crescut cu 3,8%, în timp ce serviciile oferite populației au înregistrat o scădere de 2,6%.
17:10
Rusia nu a abandonat ideea de a captura Kievul. Faza critică a războiului va veni în următoarele 2 luni, - The Economist cu referire la comandantul Forțelor Terestre, generalul Alexandr Pavliuk.
17:10
Participarea la Moscova a liderilor blocului pro-Kremlin „Victoria”, pe 9 mai, demonstrează că Federația Rusă intenționează să folosească acești actori pentru a destabiliza Republica Moldova și să împiedice procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană, constatată Institutul pentru Studiul Războiului în noul său raport publicat, vineri,10 mai. Sursa mai notează că includerea politicianului fugar Ilan Șor și a Marinei Tauber în festivitățile de la Moscova denotă că eforturile Kremlinului de a interveni în treburile interne ale țării noastre nu se limitează doar la Găgăuzia.
17:10
Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, piața blocului comunitar ne oferă accesul la peste 500 de milioane de potențiali cumpărători. În prezent, ministerul de resort se ocupă de elaborarea politicilor care să corespundă cerințelor Uniunii Europene, iar agricultorii noștri să profite de toate beneficiile acestei piețe de desfacere.
16:20
O rundă de consultări politico-militare între Republica Moldova și Republica Polonă a fost găzduită de vicepremierul Mihai Popșoi și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la Chișinău. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul consultărilor, a fost examinat un spectru larg de subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale ce vizează stadiul actual și perspectivele dezvoltării dialogului politic și cooperării în domeniul militar dintre cele două state
15:30
„Este dezolant când un oficial rus încearcă să ne învețe cine suntem și ce limbă vorbim”, este reacția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău în legătură cu declarațiile purtătoarei de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a spus că înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este „un genocid împotriva poporului”. MAE susține că Zaharova, una dintre principalele voci ale propagandei ruse, arătă o lipsă totală de respect față de cetățenii moldoveni, iar afirmațiile ei nu pot fi luate în serios.
15:10
Ucraina ar putea recruta între 10.000 și 20.000 de deținuți pentru a-și întări armata, a declarat vineri, pentru BBC, ministrul justiției, Denis Maliuska, după ce Rada Supremă (Parlamentul) a aprobat joi o lege care permite anumitor categorii de condamnați să iasă mai repede din închisoare dacă se înrolează.
14:50
Două jurnaliste au fost agresate fizic și verbal de către unii participanți la „Marșul Victoriei”, desfășurat pe 9 mai, la Complexul Eternitate. Incidentul a fost filmat și distribuit pe rețelele sociale. Drept urmare, mai multe ONG de media au făcut publică o declarație în care condamnă aceste acțiuni ilegale îndreptate împotriva reprezentanților presei.
13:30
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o ieftinire a prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă la stațiile petroliere din Republica Moldova.
13:30
Forfotă mare la Piața Centrală din Capitală în ajun de Paștele Blajinilor. Cele mai mari rânduri s-au format la tarabele cu veselă, flori artificiale sau dulciuri. Unii oameni ne-au spus că fac ultimele cumpărărturi pentru a-i pomeni pe răposați. În același timp, preoții îndeamnă persoanele care vor merge la cimitir să se abțină de la mesele copioase lângă morminte.
13:10
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat vineri o remaniere a cabinetului, coordonatorul serviciilor speciale Tomasz Siemoniak preluând funcția suplimentară de ministru de interne, relatează Reuters.
11:50
Tot mai mulți cetățeni din regiunea transnistreană privesc cu simpatie sau cu înțelegere către Uniunea Europeană a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-un interviu în exclusivitate pentru Moldova 1. Oficialul consideră că această atitudine reprezintă deja un pas important. De asemenea, el susține că Uniunea Europeană, care în prezent are doar statut de observator în procesul de reintegrare, ar trebui să obțină un statut de membru deplin al formatului de negocieri.
11:40
Vremea extremă continuă să facă prăpăd în lume! În Grecia, străzile au fost acoperite de apă, dându-le bătăi de cap șoferilor. Statele Unite continuă să fie devastate de tornade, iar în zonele montane, avalanșele au făcut două victime. Nici în Brazilia situația nu este mai bună. Inundațiile din ultimele zile au dus la moartea a 107 persoane, transmite observatornews.ro.
11:30
Viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, speră ca prima conferință interguvernamentală, în care vor fi lansate oficial negocierile de aderare, să înceapă până la preluarea președinției rotative a UE de către Ungaria, adică până la începutul lunii iulie. Ulterior, Comisia Europeană va prezenta calendarul pentru a doua etapă de screening, cel bilateral, unde Republica Moldova va merge la Bruxelles și va explica fiecare capitol.
11:10
La etapa în care se află Republica Moldova în procesul său de aderare, încă nu are nevoie, din punct de vedere legal, să organizeze referendumul privind aderarea UE, însă este o acțiune utilă. Blocul comunitar are nevoie să înțeleagă cât de mare este interesul cetățenilor moldoveni pentru acest parcurs. Într-un interviu pentru TRM, comisarul european Johannes Hahn, a precizat că rezultatul scrutinului va transmite un mesaj puternic despre perspectiva și așteptările europene ale cetățenilor moldoveni.
11:00
Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri și se încheie în 8 iunie, la ora 7.00. Campania în audiovizual de va încheia în 7 iunie, la ora 7.00. Biroul Electoral Central de la București recomandă competitorilor electorali să aibă un discurs echilibrat și onest și să evite denaturarea sau manipularea informațiilor. Este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli și universități în perioada de desfășurare a cursurilor.
10:40
Presa internațională descrie modul în care au marcat rușii Ziua Victoriei asupra nazismului, inclusiv în unele orașe europene. Mai multe publicații relatează despre rezultatele vizitei președintelui Chinei în Ungaria, care și-a încheiat turneul de 5 zile în Europa. În fine, Israelul ajunge în finala Eurovision, în ciuda masivelor demonstrații din întreaga lume față de atacurile armatei israeliene în Fâșia Gaza, scrie presa internațională răsfoită de Lida Petrenco.
10:30
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o ieftinire a prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă la stațiile petroliere din Republica Moldova.
09:50
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni s-a întâlnit miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă a evitat în conferința sa de presă de după întâlnire să precizeze că Slotenberg a avertizat-o că cheltuielile Italiei pentru apărare sunt cu mult sub pragul prevăzut de toate cele 32 de țări membre în Alianță de 2% din PIB.
08:20
În vreme ce rușii defilau ieri marțial în Piața Roșie, amenințând Europa și întreg Occidentul, UE serba cu totul altceva: «Ziua Europei».
07:30
Ziua Europei a fost celebrată și la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), sub sloganul „Europa ești tu”. La evenimentul de deschidere a Orășelului European a participat și comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, care a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene mai devreme de anul 2030 și marcarea în aceeași zi, pe 9 mai, prin evenimente publice a Zilei Europei și a Zilei Victoriei ar putea fi un prim pas spre reconcilierea socială pe care-l face guvernarea PAS – sunt unele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
07:30
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 10 mai.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:50
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a participat, astăzi, 9 mai, la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, găzduită de România. Premierul a invitat investitorii să exploreze potențialul economic al Republicii Moldova, remarcând acțiunile Guvernului pentru a crea un climat investițional favorabil. Premierul a vorbit despre pașii pe care îi întreprind autoritățile pentru dezvoltarea economică a țării, precizând că Republica Moldova își propune să devină, până în 2030, „cel mai prietenos stat pentru business” din Uniunea Europeană.
21:20
Cel puțin 189 de persoane riscă amenzi, pentru că au purtat panglica Sf. Gheorghe, interzisă în Republica Moldova, la evenimentele organizate pe 9 mai. Informația a fost confirmată pentru TRM de șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco. Potrivit ei, peste 70 de persoane au fost deja identificate. Identitatea celorlalte persoane care au încălcat prevederile legale urmează a fi stabilită „în următoarele zile”.
20:50
Parlamentul ucrainean a votat joi, 9 mai, pentru destituirea vicepremierului Oleksandr Kubrakov. Acesta a fost responsabil pentru eforturile de reconstrucție în timpul războiului și pentru crearea unui coridor vital pentru exporturile ucrainene pe Marea Neagră, a anunțat forul legislativ de la Kiev, potrivit Reuters.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.