Ora Expertizei: „Progresele” Moscovei în estul Ucrainei

Jurnal TV, 29 aprilie 2024 22:30

Dorința Moscovei de a ocupa R. Moldova

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 2 ore
22:50
Присутствие съемочной группы фильма "Megalopolis" на ступенях Каннского кинофестиваля войдет в историю. Вчера организаторы известного французского фестиваля расстелили красную ковровую дорожку перед 85-летним американским режиссером Фрэнсисом Фордом Копполой, который представил на набережной Круазетт свой новый фильм.
22:40
Сегодня четвероклассники продемонстрировали свои знания в национальном тесте по математике в начальных классах. Некоторые дети долго готовились, даже во время пасхальных каникул, чтобы получить желаемые результаты. Наша съемочная группа отправилась в один из столичных лицеев, чтобы посмотреть, как справились школьники. О том, какие впечатления остались у них от пройденного испытания, смотрите в следующем репортаже.
22:30
Активист Виктор Плешканов, который почти два года провел в заключении в Тирасполе после того как осудил агрессию России против Украины и водрузил украинский флаг, был освобожден из тюрьмы. Так называемый указ о помиловании был подписан вчера главой тираспольской сепаратистской группировки Вадимом Красносельским, сообщает Ассоциация Promo-LEX.
Acum 4 ore
20:50
20:20
Prezentat de Vlada Tomescu
20:20
Selecționerul Ucrainei Serghei Rebrov a anunțat lotul de jucători convocați pentru ultimul stagiu de pregătire de dinainte de Euro din care va face parte și amicalul cu naționala Moldovei. Toate vedele Ucrainei vor fi prezente la Chișinău.
20:10
Sistemul educațional avansează treptat, dar se confruntă cu unele provocări, printre care și digitalizarea surselor educaționale. Pentru a găsi soluții, peste 250 de profesori din mediul universitar și preuniversitar, specialiști și practicieni de pe ambele maluri ale Prutului participă la „Forumul educației”, care se desfășoară la Universitatea de Stat. „Tehnologia a revoluționat toate aspectele vieții, iar educația nu face o excepție”, a declarat rectorul USM, Igor Șarov, în debutul discuțiilor.
20:10
Muzeografii și autorii programelor de sprijinire a patrimoniului cultural au fost premiați astăzi în cadrul unui eveniment festiv. „Este o zi, în care noi, muzeografii, ne ridicăm umerii și capul sus, și zicem că se poate!”, spun cei care s-au ales cu premii. Gala a fost organizată în ajun de Ziua Internațională a Muzeelor, marcată anual pe 18 mai.
20:10
Sute de ucraineni de aici, dar și refugiați din Ucraina, au sărbătorit astăzi Ziua Mondială a Cămășii Ucrainene, numită Vîșivanka. Îmbrăcați în haine tradiționale, aceștia au venit în Scuarul Catedralei, unde au cântat, au dansat și au recitat poezii în limba ucraineană. Chiar dacă sunt la sute de kilometri de casă, evenimentul îi duce cu gândul la Ucraina.
Acum 6 ore
20:00
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control denunță noi intenții de destabilizare a situației în zona de securitate. Biroul Pentru Politici de Reintegrare transmite într-un comunicat că forțele rusești de „menținere a păcii” intenționează să efectueze verificări ale tehnicii blindate din stânga Nistrului.
19:00
Festivalul tradițiilor românești a fost inaugurat astăzi la Grădina botanică din Chișinău. Zeci de meșteri populari din Bucovina, Banat, Maramureș sau Oltenia au adus multe obiecte de artizanat, la care au lucrat cu sârguință. Oamenii spun că își doresc mult ca lucrările pe care le-au confecționat să fie apreciate și aici. Unele secrete ale meseriei le-a aflat Ana Neamțu.
19:00
Prezentat de Vasile Luchianu
18:50
În perioada 8 aprilie - 16 mai de desfășurare a Recensământului populației, au fost recenzate un milion 128 de mii de locuințe și familii și au fost intervievate un milion 650 de mii de persoane. Datele au fost prezentate astăzi de directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.
18:50
De 30 de ani este profesor de biologie și chimie, iar acum a reușit să-și transforme pasiunea din copilărie într-o afacere prosperă. Vorbim despre Vasile Ababi din satul Plop-Știubei, raionul Căușeni. Totul a început modest, cu o seră mică în curte, unde a plantat primele răsaduri de roșii și ardei, povestește bărbatul mândru de reușita sa. Urmează un reportaj realizat de colegii noștri de la Studio-L.
18:50
Vremea extremă face ravagii în Italia. În timp ce oraşele din sud se topesc la 35 de grade, în nord, ploile de cod roşu au măturat totul în cale. Au fost închise drumuri, magazine şi şcoli, iar sute de oameni au fost evacuaţi. În Milano, precipitațiile nu au fost niciodată atât de intense în ultimii 170 de ani, scrie Rai News.
18:50
Washingtonul nu este de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să „joace pe două terenuri”, adică să consolideze legăturile Chinei și cu Occidentul, şi cu Rusia, a transmis joi diplomaţia americană. Potrivit Departamentului de Stat, deşi nu furnizează arme Rusiei, China susţine indirect industria de apărare a acesteia prin vânzarea de diferite piese şi echipamente, inclusiv componente de microelectronică, transmite AFP.
18:50
Prezenţa echipei filmului „Megalopolis” pe treptele de la Cannes va rămâne în istorie. Organizatorii celebrului festival francez au întins covorul roşu ieri, în faţa regizorului american Francis Ford Coppola, în vârstă de 85 de ani, care a prezentat pe Croazetă noul său film. Unii experți îl consideră ca fiind ultima sa capodoperă, informează AFP.
18:40
Procurorii Anticorupție au cerut astăzi recuzarea judecătorului Gheorghe Balan în procedura căruia se află cauza penală de învinuire a fostului deputat PD Vladimir Andronachi și omului său de încredere, Anatolie Blonschi. Acuzatorii refuză deocamdată să dezvăluie motivele acestui demers, dar anterior membrul CSM Ion Guzun a sesizat Inspecția judiciară după apariția în presă a unui material, în care Balan spunea că este intimidat de actuala putere în examinarea cazului Andronachi. Guzun spunea atunci că magistratul încearcă să atribuie dosarului un caracter politic. Gheorghe Balan a refuzat să comenteze situația.
18:40
Elevii claselor a IV-a și-au demonstrat astăzi cunoștințele la proba matematică în cadrul testării naționale în învățământul primar. Unii copii s-au pregătit mult timp, chiar și în timpul vacanței de Paști, pentru a obține rezultate pe măsură. Echipa noastră a mers la un liceu din capitală pentru a vedea cum s-au descurcat elevii. Cu ce impresii au ieșit de la testare, vedeți în reportajul ce urmează.
Acum 8 ore
16:20
Prezentat de Călin Jucovschi
16:10
Activistul Victor Pleșcanov, ținut în detenție ilegală la Tiraspol timp de aproape doi ani după ce a condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a arborat drapelul ucrainean, a fost eliberat. Așa-numitul decret de grațiere a fost semnat ieri de șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, transmite Asociația Promo-LEX.
16:10
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a cerut astăzi, la Tiraspol, eliberarea necondiționată a tuturor cetățenilor moldoveni, deținuți ilegal în stânga Nistrului. De asemenea, oficialul a pus în discuție problema fermierilor cu terenuri agricole după traseul Râbnița - Tiraspol, dar a menționat și problemele școlilor cu predare în limba română din regiunea separatistă. Subiectele au fost dezbătute în cadrul celei de-a doua rundă de negocieri în formatul 1+1. Serebrian s-a întâlnit cu reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev.
16:10
Acuzațiile șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, împotriva fostului membru al Comisiei Vetting, Tatiana Răducanu, nu au temei. Este opinia președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă. Acesta a menționat aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, că după mai multe verificări s-a constatat că Răducanu a votat pentru ridicarea imunității juristului Aureliu Colenco. Mai mult, Chirtoacă afirmă că Dragalin ar fi încălcat legea atunci când a inițiat respectivul proces penal. Șefa Procuraturii Anticorupție nu a fost de găsit la telefon pentru o reacție.
16:10
Natalia Reaboi este mama a doi copii, unul dintre care a fost diagnosticat cu amiotrofie musculară spinală. Femeia a demonstrat că este capabilă să meargă până la capătul lumii luptând pentru fiul ei
Ieri
22:20
Судебное заседание по делу бывшего президента Игоря Додона, который находится под следствием по обвинению в коррупции и получении незаконного финансирования для Партии социалистов от организованной преступной группы, было отложено. Два свидетеля обвинения должны были быть заслушаны сегодня, но не смогли прийти в суд. Не явился и Игорь Додон, подАвший ходатайство о рассмотрении дела в его отсутствие. Однако суд постановил, что экс-президент должен явиться на слушания, хотя они и были отложены.
22:20
После вступления в должность некоторые мэры назначают своих родственников директорами местных учреждений. Они становятся директорами детских садов или библиотек. Это широко распространенное явление в Молдове, говорит глава Национального органа по неподкупности Лилиан Кишка, который отчитался в парламенте о работе НОН за прошлый год.
22:20
Более 150 производителей и дистрибьюторов продуктов питания представлены с сегодняшнего дня и до воскресенья, 19 мая, на выставке "Regatul gustului". Чтобы привлечь как можно больше людей, организаторы превратили выставочную площадку в настоящий городок. Наша съемочная группа пообщалась с первыми посетителями.
22:10
Парламентская группа "Виктория-Победа", состоящая из девяти депутатов, связанных с беглым Иланом Шором, НЕ сможет работать в законодательном органе. Юридический отдел парламента утверждает, что группа, о появлении которой было объявлено сегодня на пленарном заседании, противоречит положениям Конституционного суда. Ограничение касается пятерых членов бывшей партии "Шор", которые теперь числятся в списке неаффилированных членов парламента - Регины Апостоловой, Вадима Фотеску, Петру Жардана, Марины Таубер и Дениса Уланова.
20:50
Meciul amical Moldova - Ucraina din 11 iunie a stârnit un interes enorm din partea fanilor și în consecință există toate premisele ca această partidă să se joace cu casa închisă.
20:50
20:40
Odată ajunși în funcție, unii primari își instalează rudele în fotolii de director la grădiniță sau la bibliotecă. „Este un fenomen răspândit”, spune șeful Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, care a prezentat în Parlament raportul pentru activitate în anul trecut.
20:40
Un auto service din Chișinău a luat foc în această dimineață. Flăcările au cuprins o suprafață de 50 de metri pătrați. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
20:40
Prezentat de Vlada Tomescu
20:30
În premieră, mai multe posturi de televiziune au primit interdicția de a difuza timp de o zi publicitate. Este vorba despre PRO TV Chișinău, Canal Regional, 7 TV și Cinema 1.
20:30
Parlamentul a votat pentru demisia Tatianei Răducanu din funcția de membru al Comisiei de pre-vetting și vetting.
20:20
Referendumul republican constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova va avea loc pe 20 octombrie curent. Decizia a fost aprobată cu puțin timp în urmă de către majoritatea parlamentară, cu 56 de voturi.
20:20
Grupul parlamentar „Victoria-Pobeda”, format din nouă deputați afiliați fugarului Ilan Șor, NU va putea să-și desfășoare activitatea în legislativ. Direcția juridică a Parlamentului afirmă că grupul „Victoria-Pobeda”, a cărui apariție a fost anunțată astăzi în plen, contravine prevederilor Curții Constituționale. Restricția îi vizează pe cinci deputați ai fostului Partid Șor, declarat în afara legii, care figurează acum ca deputați neafiliați - Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Marina Tauber și Denis Ulanov.
20:20
Uniunea Europeană va sancționa presa rusească, fiind considerată o rețea de propagandă a Kremlinului. Sunt vizate patru instituții - Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta. Sancțiunile aprobate la Bruxelles includ și interzicerea finanțării de către Rusia a mass-media, ONG-urilor și partidelor politice din Uniunea Europeană.
20:20
Președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat azi în orașul Harkov, după ce anterior și-a anulat vizitele externe programate pentru această săptămână. Zelenski a descris situația din regiune ca fiind „extrem de dificilă, dar sub control”, în timp ce Rusia încearcă să preia ofensiva dincolo de zonele de graniță, scrie Reuters.
18:20
Un centru pentru refugiați din Cărpineni, raionul Hâncești, a fost renovat datorită unui proiect susținut de Republica Cehă. A fost schimbat acoperișul clădirii, a fost instalat un parc fotovoltaic și s-au procurat saltele noi pentru refugiați. Organizatorii proiectului și donatorii externi spun că toate s-au făcut pentru confortul celor care au fugit de război și se află în dificultate.
18:20
Peste 150 de producători și distribuitori de produse alimentare sunt prezenți de astăzi, până duminică, 19 mai, la expoziția „Regatul gustului”. Pentru a atrage cât mai mulți oameni, organizatorii au transformat teritoriul expozițional într-un... oraș. Aici și-au găsit locul trei mari platforme de desfacere. Cu primii vizitatori a discutat echipa noastră de filmare.
18:20
Prezentat de Vasile Luchianu
18:10
Vladislav Gribincea poate fi judecător la Curtea Supremă de Justiție. Raportul Comisiei de evaluare externă în privința acestuia a fost aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.
16:30
Violențe și dezastru în Noua Caledonie. Sute de persoane au fost arestate, mai mulți oameni au fost uciși, zeci de mașini au fost incendiate, iar drumurile sunt baricadate în urma izbucnirii unor proteste care au scăpat de sub control în ultimele zile. Orașul Nouméa, fostul Port-de-France, care este capitala acestui teritoriu francez de peste mări, este devastat în proporţie de 80%, spun localnicii. Peste tot sunt doar incendii, fum și distrugere.
16:30
Prezentat de Călin Jucovschi
16:20
Guvernul are un nou concept pentru programa școlară, care să le dea elevilor deprinderi de viață. Vor fi introduse noi discipline, iar cele existente vor fi îmbunătățite, a precizat astăzi secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru. Curriculumul național ar putea fi revizuit până în 2028, cel târziu.
16:20
Republica Moldova poate să se dezvolte economic doar dacă își asigură securitatea energetică, iar în ultimii doi ani țara noastră a făcut pași importanți. Declarații în acest sens a făcut ministrul Energiei, Victor Parlicov, la „Forumul gazelor”, desfășurat la Chișinău. Evenimentul, organizat în premieră, a adunat peste o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice de la Chișinău și București.
16:10
Fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Acest lucru l-a confirmat pentru Jurnal TV șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, care a precizat că Șor deține cetățenia rusă încă de la începutul anului curent. Președinția nu a reacționat, deocamdată, dar a promis ca va emite pe parcursul zile un comunicat.
16:10
Deputații transfugi și cei din fostul Partid Șor au constituit grupul parlamentar „Victoria - Pobeda”. Anunțul a fost făcut de deputatul Vasile Bolea, fost socialist, care acum este președintele acestui grup parlamentar. Vicepreședinte este Reghina Apostolova, iar funcția de secretar i-a revenit Marinei Tauber.
16:10
Ședința de judecată în dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este cercetat pentru corupție și acceptarea finanțării ilegale a PSRM din partea unui grup criminal organizat, a fost amânată. Astăzi urmau să fie audiați doi martori ai acuzării, dar aceștia au fost în imposibilitate de a se prezenta în instanță. Nu a venit nici Igor Dodon, care a depus o cerere de examinare a dosarului în lipsa sa. Instanța a decis însă că fostul președinte trebuie să se prezinte în ședință, deși aceasta a fost amânată.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.