Leul se apreciază față de euro și dolar

Radio Chisinau, 30 aprilie 2024 09:35

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi un curs valutar oficial de 19 lei și 09 bani pentru un euro, în scădere cu șase bani, transmite MOLDPRES.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 12 ore
21:10
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală invită publicul, pe 18 mai, în intervalul orelor 10.00-22.00, la unul din cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor – „Noaptea Europeană a Muzeelor”, informează Moldpres.
20:50
Teatrul Național ”Eugene Ionesco” readuce în scenă vineri, 17 mai, la ora 18.30, spectacolul ”Regele Lear” de William Shakespeare, în regia lui Mihai Țărnă, informează Moldpres.
20:35
Rusia a închis miercuri o bază militară din Azerbaidjan, unde erau dislocați aproape 2.000 de soldați ai săi, după ce forțele azere au recucerit zona anul trecut, în pofida unei misiuni rusești de doi ani pentru a preveni un război între Azerbaidjan și Armenia, relatează Reuters, citat de Agerpres.
20:15
Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) a organizat astăzi un eveniment în care a anunțat programul de activitățile pentru marcarea Zilei Sportivului și a Mișcării Olimpice - Starturi Olimpice 2024 și a prezentat sportivii deținători ai statutului de calificați la Jocurile Olimpice, Paris 2024, transmite Moldpres.
19:55
Republica Moldova este încurajată să treacă cât mai curând posibil la rețeaua ecologică de arii protejate Natura 2000, aliniindu-se astfel la standardele care se aplică în Uniunea Europeană. Perspectivele procesului de trecere au fost discutate de către specialiștii de mediu la o conferință la Chișinău, transmite IPN.
19:40
În perioada lunilor ianuarie-aprilie ale anului 2024 la bugetul de stat au fost încasate venituri administrate de Serviciul Vamal în valoare de 11 810 690,5 mii lei (peste 11,8 miliarde lei), ceea ce constituie 30,9 % din sarcina bugetară anuală și cu 854 916 mii lei mai mult (+7,8%) decât în perioada analogică a anului 2023, informează Serviciul Vamal.
19:20
Șefa statului va efectua, în perioada 17-18 mai, o vizită de lucru în Republica Federală Germania. Vizita subliniază angajamentul continuu al Republicii Moldova și al Germaniei pentru consolidarea relațiilor bilaterale în contextul aderării țării noastre la Uniunea Europeană, transmite Președinția.
19:05
Deputații din majoritatea parlamentară au votat proiectul ce se referă la organizarea referendumului republican constituțional privind integrarea europeană a Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
18:45
Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei a fost completat cu un nou membru. Ion Lapteacru a fost numit de Parlament în funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei. Proiectul de hotărâre a fost votat de 56 de deputați, informează un comunicat al Parlamentului.
18:30
Proiectul de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală, elaborat de deputatele Fracțiunii PAS, Liliana Grosu și Ana Racu,  a fost adoptat de Parlament. Scopul inițiativei este ajustarea cadrului normativ depășit în domeniul sănătății mintale, care va contribui la integrarea aspectelor legate de sănătatea mintală în politicile publice. Noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile persoanelor cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului. 
18:10
Crearea grupului „Victoria-Pobeda”, anunțat astăzi în Parlament, format din deputații ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional, încălcând prevederile Curții Constituționale, transmite Radio Chișinău.
17:55
Lucrările de construcție care produc zgomot vor fi interzise în blocurile locativeîn zilele de duminică și de sărbătoare nelucrătoare, precum și în zilele de luni până sâmbătă între orele 18.00 – 08.00. Un proiect de modificare a Legii cu privire la locuințe, elaborat de către deputatul PAS Vasile Grădinaru, a fost votat de Parlament în prima lectură, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
17:40
Parlamentul a audiat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, raportul de activitate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru anul 2023. Informația a fost prezentată de către directorul instituției, Lilian Chișca.
Acum 24 ore
17:15
Numărul pasagerilor deserviți de Aeroportul Internațional Chișinău a crescut cu 44% în luna aprilie curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, aerogara a încheiat luna aprilie cu un trafic total de 242.505 pasageri îmbarcați și debarcați. Prognozele la acest aspect au fost confirmate în proporție de 101%, transmite Moldpres.
16:55
Ministerul Culturii anunță lansarea concursului pentru finanțarea din bugetul de stat a proiectelor pentru traducere/editare a cărții naționale în străinătate pentru anul 2024. Bugetul total pentru finanțarea proiectelor pentru traducere/editare a cărții naționale în străinătate în anul 2024 este de 1 mln. lei. Valoarea totală acordată unui proiect de traducere/editare – până la 300 mii lei.
16:40
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de 17 mai 2024.
16:20
Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.
16:05
Juraj Cintula, bărbatul acuzat de tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico, a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), a anunțat jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi, citat de publicația independentă rusă Meduza.
15:45
Au fost demarate și desfășurate lucrări de reparație capitală a drumului național R26 Bender – Căușeni – Cimișlia, km 23,821 – km 46,308, infomrează Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”.
15:30
Scandalul privind demisia membrei Comisiei Vetting ridică anumite semne de întrebare și contravin reformarea justiției, a atenționat comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de Vârf, de la Radio Chișinău. 
15:15
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, astăzi, cu Simon Springett, Coordonatorul Rezident al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Moldova, care își încheie mandatul în Republica Moldova, transmite un comunicat al Președinției.
15:00
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au realizat Ghidul alegătorului român la secțiile de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024.
14:35
Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat astăzi raportul Comisiei de evaluare externă a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Vladislav Gribincea, transmite IPN.
14:20
În perioada 17 mai - 1 iulie, traficul rutier pe strada Alba Iulia din sectorul Buiucani al capitalei va fi suspendat parțial pe benzi, informează MOLDPRES.
14:00
Parlamentul urmează să dezbată proiectul referitor la desfășurarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care ar urma  să aibă loc pe 20 octombrie. Deputații din grupul socialist-comunist au cerut excluderea proiectului de lege de pe ordinea de zi și au îndemnat la boicotarea referendumului, transmite Radio Chișinău.
13:45
Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care nu erau de acord cu mai multe prevederi din Codul Electoral. Printre normele contestate se numără cele ce se referă la discreția de a organiza secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, dar și la discreția de a tipări buletinele de vot într-o altă limbă decât în română, transmite IPN.
13:30
Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.
13:10
Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul Parlamentului a luat act și a votat cererea de demisie a Tatianei Răducanu din cele două comisii de evaluare a judecătorilor și procurorilor. Totuși, membrii Comisiei urmează să o audieze la acest subiect pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, autoarea scrisorii apărute în spațiul public prin care Tatiana Răducanu este acuzată de faptul că este apropiată și a executat comenzile lui Platon și Șor, transmite Radio Chișinău.
12:55
La 16 mai 1812 a avut loc raptul Basarabiei și anexarea ei la Imperiul Rus. Atunci a fost semnat la București Tratatul de pace ruso-turc în urma căruia, partea de Est a Moldovei a fost anexată la Imperiul Țarist.
12:40
În Parlamentul de la Chișinău a fost creat un nou grup parlamentar – „Victorie-Pobeda”. Anunțul a fost făcut în debutul ședinței legislativului de astăzi de către fostul deputat socialist, în prezent neafiliat, Vasile Bolea, care urmează să îndeplinească și funcția de președinte al acestui grup.
12:25
Comisia Pre-Vetting a anunțat astăzi că „a luat act de declarațiile publice recente ale Procuraturii Anticorupție cu privire la Tatiana Răducanu, membră a Comisiei” și precizează că a luat act “de intenția exprimată de Răducanu de a-și da demisia în contextul declarațiilor menționate”, comunică MOLDPRES.
12:00
La 15 mai 2024, colegiul penal al Curții de Apel Chișinău, a menținut sentința primei instanțe din 23 septembrie 2022, prin care inculpatul ex-judecător Gheorghe Marchitan, a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii - pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii (art. 307 alin.(1) din Codul penal), transmite un comunicat al Procuraturii Anticorupție.
11:55
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în calitate de partener strategic, sprijină organizarea concertului de muzică clasică ,,Harpa lui David’’. Concertul este un proiect dezvoltat de Filarmonica Municipală Cahul și Primăria municipiului Cahul, având și o susținere semnificativă din partea mediului de afaceri local. Evenimentul are un dublu obiectiv: promovarea muzicii clasice în zona de sud a Republicii Moldova și o componentă caritabilă.
11:45
Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș. Acest statut i-a fost atribuit printr-un proiect de lege votat astăzi de Parlament în lectură finală, transmite IPN.
11:30
Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum toponimele, elementele naturale, zonele istorice și culturale, vor fi scrise în limba română. În ariile locuite de minorități naționale și dacă există o cerere suficientă, denumirile geografice se vor indica în română și în limbile minoritare vorbite de către locuitori. Acest lucru este stipulat în Legea cu privire la denumirile geografice, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.
11:10
Moda este mai mult decât hainele pe care le purtăm sau tendințele care vin și pleacă. Ea reprezintă o formă de exprimare personală, un mijloc prin care ne putem arăta creativitatea, stilul și identitatea. În acest an descoperă moda într-o nouă lumină la „Fashion Formula 2024”.
10:55
Sărbătoarea tradițiilor românești începe la Chișinău vineri, 17 mai, la Grădina Botanică, unde vor fi prezenți zeci de meșteșugari din România și Republica Moldova. Timp de trei zile, Festivalul Tradițiilor Românești – ediția a doua, organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, va oferi publicului un program bogat, cu ateliere, muzică și dansuri populare.
10:45
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu cinci bani și are o cotație oficială de 19 lei și 28 de bani, transmite MOLDPRES.
10:40
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu cinci bani și are o cotație oficială de 19 lei și 28 de bani, transmite MOLDPRES.
10:20
Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, a confirmat pe rețeaua socială X că blocul comunitar a decis să interzică Izvestia, Rosiskaia Gazeta, RIA Novosti, precum și site-ul deja închis de la Praga Voice of Europe, în condițiile în care autoritățile din mai multe țări suspectează un instrument de interferență rusă în procesele politice europene, scrie BBC.
10:05
Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 16 mai 2024. Deputații vor examina proiectul de hotărâre referitor la desfășurarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană.
09:45
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu l-a primit miercuri pe ministrul pentru afaceri europene al Ungariei, János Bóka, aflat în vizită în România, în perspectiva preluării de către Ungaria a mandatului Președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, context în care Bucureștiul și Budapesta au desfășurat consultări politice bilaterale privind teme de interes major precum finalizarea aderării României la Schengen și organizarea primelor Conferințe interguvernamentale de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
09:25
Circa 550 de profesori vor evalua testele de bacalaureat în sesiunea 2024. Aceștia vor fi repartizați în 18 comisii republicane de evaluare, constituirea cărora a fost aprobată astăzi de Comisia Națională de Examene. Testele rezolvate vor fi verificate în patru centre republicane de evaluare din municipiul Chișinău, începând cu data de 4 iunie, transmite MOLDPRES.
09:05
Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) a organizat astăzi un eveniment în care a anunțat programul de activitățile pentru marcarea Zilei Sportivului și a Mișcării Olimpice - Starturi Olimpice 2024 și a prezentat sportivii deținători ai statutului de calificați la Jocurile Olimpice, Paris 2024, transmite MOLDPRES.
08:50
La Chișinău sunt în plină desfășurare Zilele Literaturii Românei. Până pe 18 mai, cititorii se vor întâlni cu scriitori importanți din Republica Moldova și din România. Evenimentul este găzduit de Editura Cartier și Muzeul Național al Literaturii Române.
08:30
Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Deputații vor examina proiectul referitor la desfășurarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
08:15
Un act josnic care are menirea să zădărnicească evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor. Este reacția vicepreședintelui Comisiei juridice a Parlamentului, Vasile Grădinaru, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Tatiana Răducanu, fostă membră a comisiilor de pre-vetting și vetting, ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, spune că scandalul care o vizează pe Tatiana Răducanu ar fi pus la cale de șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care și-ar dori stoparea procesului de evaluare a procurorilor, notează IPN.
07:55
Premierul pro-rus al Slovaciei Robert Fico a fost împușcat în stradă, miercuri, în localitatea Handlova. Incidentul s-a produs în fața Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul în ședință, când premierul a venit în mijlocul oamenilor. Fico a fost transportat la spital și operat de urgență, viața sa fiind pusă în pericol.
Ieri
21:10
Douăzeci și patru de mii de copii s-au născut în anul 2023, cu circa 3000 sau 11% mai puțini față de anul 2022. Din numărul copiilor născuți-vii, 50,9% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 104 băieți la 100 fete, transmite IPN cu referire la Biroul Național de Statistică.
20:50
Șoferii prinși băuți sau drogați la volan pot rămâne până la 10 ani fără permis auto, conform unei legi adoptate marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. De asemenea, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. Proiectul a fost inițiat după accidentul de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți de un șofer aflat sub influența drogurilor.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.