Interviu ÎN CONTEXT// Vitalie Rapcea: Elaborarea Strategiei de Mobilitate este tergiversată, deși ar spori eficiența logistică în transport

Moldova1, 2 mai 2024 11:50

Autoritățile tergiversează elaborearea Strategiei de Mobilitate, care ar defini pe termen lung politica Guvernului în domeniu și ar identifica soluții de eficientizare a transportului și infrastructurii, dar și de conectivitate cu rețelele internaționale. Directorul de program la Centrul Analitic „Expert-Grup”, Vitalie Rapcea, a comunicat în emisiunea „ÎN CONTEXT” că ar putea fi utilizate metode alternative pentru a îmbunătăți performanța logistică și a fluidiza traficul de pasageri și mărfuri, cum ar fi transportul naval sau feroviar în locul celui rutier, precum și exploatarea accesului la Dunăre și Marea Neagră.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 8 ore
22:20
Tot mai mulți francezi aleg să-și facă studiile în România. În căutarea unei diplome recunoscute la nivel european, cei aproape o mie de tineri sunt bucuroși să fie studenți la Universitatea de Medicină din Iași. Ei au oportunitatea să studieze și în limba franceză. Studenții spun că le place limba română și că le este ușor să-i înțeleagă pe profesori.
22:00
Importanța istorică, valoarea arhitecturală și culturală a monumentelor de patrimoniu din Republica Cehă poate fi descoperită în premieră la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău. Aici a fost inaugurată expoziția „Castele cehe în inima Moldovei", organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Republicii Cehe și Ambasada Cehiei la Chișinău.
21:30
Reforma justiției – unul din cele mai ambițioase angajamente asumate de Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană – avansează cu pași mici, recunoaște președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului susține că de vină ar fi, inclusiv, rezistența „oamenilor corupți” din sistem. Maia Sandu a dat asigurări, în cadrul unei emisiuni de la postul TV8, că procesul de reformare a justiției va continua, în ciuda rezistenței.
21:20
Președinta Maia Sandu va efectua o vizită în Germania în perioada 17-18 mai. Pe agenda șefei statului figurează întrevederi cu liderii germani printre care: președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, cancelarul federal, Olaf Scholz și președinta Bundestagului, Bärbel Bas. De asemenea, în cadrul vizitei Maia Sandu urmează să primească inclusiv un premiu, în valoare de 25 de mii de euro, care vor fi donați. Distincția recunoaște angajamentul ferm al președintei față de valorile democratice.
21:20
Primarii din Republica Moldova se opun amalgamării voluntare deoarece consideră că acest proces ar crea mai multe probleme cetățenilor decât beneficii. În același timp, directorul executiv al Congresului Autoritățile Locale din Moldova, Viorel Furdui, susține că acest proces este unul necesar însă nu trebuie de realizat în grabă, iar autoritățile centrale trebuie revadă fondurile alocate. Reforma administrativ teritorială a fost dezbătuta de mai mulți aleși locali la emisiunea „Bună seara”, de la Moldova 1.
21:00
Nicio școală auto din Republica Moldova nu întrunește criteriile necesare de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B. Cel puțin asta susține Ministerul Educației și Cercetării, după ce a efectuat, în premieră, o analiză a calității serviciilor prestate de școlile auto din țara noastră. De cealaltă parte, reprezentanții școlilor auto menționează că emoțiile candidaților și lipsa instituțiilor de pregătire a instructorilor determină numărul mic de persoane care susțin examenele auto.
20:40
Răspândirea unor mituri despre impactul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană este pentru opinia publică un fenomen toxic, bazat pe fobii care nu au raționalizare. Opinia aparține expertului de la Centrul Analitic „Expert-Grup”, Alexandru Zgardan, și a fost exprimată pentru Moldova 1. Potrivit lui, situația poate fi depășită prin campanii de informare deoarece țara noastră nu are altă cale decât speranța unui viitor european.
Acum 12 ore
19:50
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc pe 20 octombrie. Decizia a fost aprobată în ședința plenară a Parlamentului din 16 mai, cu votul a 56 de deputați. Inițiativa legislativă a fost adoptată pe fondul criticilor opoziției parlamentare. În semn de protest deputata Marina Tauber și fostul socialist Vasile Bolea au blocat tribuna Parlamentului, iar președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca, a fost nevoită să prezinte proiectul de la locul său.
19:40
Decizia a fost aprobată în ședința plenară a Parlamentului din 16 mai, cu votul a 56 de deputați. Inițiativa legislativă a fost adoptată pe fondul criticilor opoziției parlamentare. În semn de protest deputata Marina Tauber și Vasile Bolea au blocat tribuna Parlamentului, iar președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca, a fost nevoită să prezinte proiectul de la locul său.
19:10
Piața națională de gaze este în proces de liberalizare. Ministrul Victor Parlicov a declarat la Forumul Gazelor Naturale că „de la monopol, la piață liberă - că am înregistrat progrese în ultimii ani”. La reuniune, au participat și oameni de afaceri din România, interesați de Republica Moldova.
19:00
Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe data de 20 octombrie. Cetățenii, chemați la urnele de vot, vor răspunde la următoarea întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”. Decizia a fost luată în ședința plenară din 16 mai pe fondul criticilor opoziției.
18:40
Se nasc tot mai puțini copii în Republica Moldova. Asta arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut s-au născut cu aproximativ trei mii de copii mai puțin decât în 2022. Specialiștii spun că factorii principali ar fi căsătoriile la o vârstă mai mare și exodul populației, iar urmările acestei situații sunt îngrijorătoare.
18:10
Echipa națională de fotbal feminin "sub 16 ani" a Republicii Moldova a început în forță turneul de dezvoltare UEFA, pe care îl găzduiește. Micile noastre "tricolore" au învins semenele lor din Insulele Feroe cu 5:1 în meciul disputat pe stadionul Zimbru din Chișinău.
18:10
În ciuda embargoului petrolier impus Rusiei la începutul anului 2023, petrolul rusesc continuă să circule către Uniunea Europeană, dar sub etichetare turcească. Acest lucru a fost relatat miercuri, 15 mai, de ediția americană a publicației Politico, citată de DW.
18:00
Echipa națională de fotbal feminin "sub 16 ani" a Republicii Moldova a început în forță turneul de dezvoltare UEFA, pe care îl găzduiește. Micile noastre "tricolore" au învins semenele lor din Insulele Feroe cu 5:1 în meciul disputat pe stadionul Zimbru din Chișinău.
17:40
Parlamentul a luat act de cererea de demisie a Tatianei Răducanu din funcția de membrul al Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Două proiecte de hotărâre care prevăd acest lucru au fost adoptate de Legislativ.
17:30
Grupul parlamentar „Victoria-Pobeda”, format din nouă deputați afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, nu își vor putea desfășura activitatea în Legislativul țării în noul format anunțat astăzi. Direcția juridică a Parlamentului, în urma unei analize, a constatat că acesta contravine prevederilor Curții Constituționale cu privire la interzicerea aderării la fracțiuni și asocierii în grupuri parlamentare pentru deputații fostului Partid „ȘOR”, scos în afara legii.
17:20
Grupul parlamentar „Victoria-Pobeda” , format din nouă deputați afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, nu va putea activa în Parlamentul Republicii Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful Legislativului, Igor Grosu, în cadrul ședinței din 16 mai. Potrivit acestuia, Direcția juridică a Legislativului a analizat informația privind crearea noului grup parlamentar și a constatat că acesta contravine prevederilor Curții Constituționale ce țin interzicerea aderării la fracțiuni și asocierii în grupuri parlamentare pentru deputații fostului Partid „ȘOR”, declarat neconstituțional
17:20
Gazda turneului final al Campionatului European de fotbal din această vară, echipa națională a Germaniei, și-a anunțat lotul pentru competiție. Selecționerul Julian Nagelsmann a lăsat acasă jucători cu renume, dar, în schimb, a inclus în el câteva tinere vedete. EURO 2024 va fi transmis în direct și în exclusivitate de postul public de televiziune Moldova 1, începând cu 14 iunie.
17:20
Tatiana Răducanu, membra Comisiilor Pre-vetting și Vetting, vizată într-un proces penal inițiat de Procuratura Anticorupție a decis să demisioneze din aceste funcții „pentru a-și păstra demnitatea și statutul de judecător în demisie pe care îl are”, dar și pentru a evita degenerarea acestei controverse. Într-o scrisoare expediată presei, ea afirmă că vettingul în justiție este o reformă care trebuie să continue și este cea mai eficientă metoda de a scăpa de persoanele compromise din acest domeniu.
16:40
Comisia Europeană, împreună cu Republica Moldova, Ucraina, România și SUA, inaugurează joi punctul de trecere a frontierei moldo-ucraineană modernizat din Reni, Ucraina. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, acest lucru va accelera trecerea frontierei în ambele direcții și va permite mărfurilor transportate pe cale rutieră să ajungă mai repede la destinație.
16:30
Cetățenii Republicii Moldova vizați de sancțiunile internaționale ar putea fi trași la răspundere penală. Deputații din partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au vot, pe 16 mai, un proiect de lege în acest sens, în lectura a doua. Inițiativa legislativă a fost criticată de opoziția parlamentară. Deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au propus în debutul ședinței plenare retragerea proiectului de pe ordinea de zi. Aceștia au acuzat guvernarea de un „atac” împotriva democrației.
16:10
Aeroportul Internațional Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Amendamentul înaintat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, la Proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost votat în două lecturi de 55 de deputați. Inițiativa legislativă mai prevede că APP va putea soluționa dificultățile apărute în procesul de desfășurare a licitațiilor pentru selectarea spațiilor comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț pentru zona sterilă din incinta instituției.
Acum 24 ore
15:30
Traficul rutier pe strada Alba Iulia din sectorul Buiucani al capitalei va fi suspendat parțial pe benzi în perioada 17 mai-1 iulie, anunță Inspectoratul General al Poliției.
14:50
Trebuie să oferim pachete legislative care ar determina familiile, mai ales cele cu copii, să rămână acasă și acestea ar fi facilități la locul de muncă, indemnizații mai mari, concedii flexibile, constată Alexandra Ermolenco, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Prezentă în platoul de la Moldova 1, Alexandra Ermolenco a relevat că facilitățile oferite la pachet pentru cetățeni vor reconcilia viața profesională cu cea personală.
14:50
Ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, a acuzat armata rusă de detenții arbitrare și execuții ale civililor în orașul Vovceansk din regiunea Harkov (nord-est), ținta unui asalt rusesc de o săptămână, relatează AFP.
14:40
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a prezintat joi, 16 mai, conceptul noului curriculum național. Autoritățile propun două perspective de schimbări. Disciplinele existente nu vor fi reduse, însă vor fi integrate cu noi discipline. Astfel, elevii din Republica Moldova ar putea studia, începând cu 2027, educația antreprenorială, ecologică, pentru media, sănătate și altele. A doua perspectivă vizează școlile care vor alege implementarea noilor modele a planului cadru, de alternativă. În acest caz, unele discipline vor fi comasate, iar altele noi vor fi introduse.
13:50
Nouă deputați afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au constituit grupul parlamentar Victoria-Pobeda. Anunțul a fost făcut de Vasile Bolea care va fi președintele acestui grup. Inițiativa nu a fost lăsată fără replică.
13:20
Nouă deputați afiliați oligarhului fugar Șor au constituit grupul parlamentar Victoria-Pobeda. Anunțul a fost făcut de Vasile Bolea care va fi președintele acestui grup. Inițiativa nu a fost lăsată fără replică.
13:00
Premierul Slovaciei, Robert Fico, rănit prin împușcare, este în continuare în stare gravă, dar stabilă după intervenția chirurgicală la care a fost supus după ce un bărbat în vârstă de 71 de ani a încercat să-l asasineze din motiv că nu este de acord cu politica Guvernului. Potrivit presei internaționale, Fico a fost rănit de cinci gloanțe.
13:00
Corvinul Hunedoara, echipă din Liga a 2-a, au învins pe Oțelul Galați în seria penalty-urilor de departajare. Finala s-a disputat pe Stadionul Municipal din Sibiu.
12:50
Ofițerii Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații anunță o captură de droguri în valoare de aproape 2 milioane de lei și reținerea a doi cetățeni ai Ucrainei la Chișinău.
12:50
Rusia reia retorica sa față de Ucraina că trebuie denazificată, iar acum ne etichetează ca stat nazist și pe noi pentru că zicem că vorbim limba română și riscăm să fim ținta atacurilor. Amenințările din Est sunt reale și ar fi o greșeală să nu ne pregătim să ne apărăm, susține editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru. Publicistul afirmă că politica Uniunii Europene se bazează pe colaborarea cu țările care au forțe militare și ridică la alt nivel parteneriatul în apărare și securitate, iar Republica Moldova nu își încalcă neutralitatea prin măsuri de consolidare a apărării, cum ar fi antrenarea armatei.
12:30
Ofițerii Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații anunță o captură de droguri în valoare de aproape 2 milioane de lei și reținerea a doi cetățeni ai Ucrainei la Chișinău.
12:10
UPDATE: Alertele cu bombă de la liceele „Natalia Gheorghiu”, „Ștefan cel Mare” și „Alecu Russo” din capitală s-au dovedit a fi false.
12:00
Incendiu matinal la un auto service de pe strada Calea Basarabiei 16/1 din capitală. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), flăcările s-au răspândit pe suprafața de aproximativ 50 metri pătrați, acestea au distrus utilajul tehnic, dar și un automobil.
12:00
Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău a obținut statutul de oraș. Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă, ce prevede modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova în vederea atribuirii comunei Stăuceni a statutului de localitate urbană.
11:20
Alerte cu bombă în trei instituții de învățământ din capitală. Elevii și profesorii au fost evacuați, iar zona a fost încercuită. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova de către șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco.
11:10
Parlamentul va stabili astăzi, 16 mai, data alegerilor prezidențiale. Ordinea de zi a fost completată la propunerea deputatei din fracțiunea partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca. Parlamentarii propun ca scrutinul să se desfășoare la toamnă, pe data de 20 octombrie. Pentru includerea subiectului pe ordinea de zi au votat 57 de parlamentari – 56 reprezentanți ai PAS și un deputat neafiliat – din 86 prezenți în plen. În aceeași zi, pe 20 octombrie, ar urma să se desfășoare și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), inițiat de președinta țării, Maia Sandu, la sfârșitul anului trecut. Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi cu scandal. Opoziția a cerut retragerea acestuia. „Nu avem nevoie de acest referendum, la această etapă”, au declarat deputați din opoziția parlamentară.
11:00
Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse, încă de la începutul acestui an.
11:00
Incendiu matinal la un auto service de pe strada Calea Basarabiei 16/1 din capitală. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), flăcările s-au răspândit pe suprafața de aproximativ 50 metri pătrați, acestea au distrus utilajul tehnic, dar și un automobil.
10:30
Guvernul Republicii Moldova întreprinde măsuri pentru susținerea familiilor și încurajarea formării acestora. În cadrul emisiunii „Bună Dimineața”, deputata Marina Morozova, a subliniat importanța familiei în societatea noastră, dar și a prezentat politici și inițiative concrete ale guvernului pentru sprijinirea familiilor tinere.
10:10
Deputații urmează să stabilească data referendumului republican constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Conform proiectului de hotărâre publicat pe site-ul Legislativului, aceasta ar fi stabilită pentru 20 octombrie.
10:10
Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, anunță a primit cetățenia Federației Ruse. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor ruși. Informația a fost confirmată pentru Compania „Teleradio-Moldova” de șeful Interpol Moldova. Viorel Țentiu a precizat că fugarul Ilan Șor deține cetățenia rusă din 1 ianuarie 2024.
09:50
Un inspector feroviar și un reparator care lucrau pentru Căile Ferate Ucrainene au fost uciși de bombardamentele rusești asupra infrastructurii feroviare civile din regiunea Dnipropetrovsk, scrie The Kyiv Independent.
09:30
Uniunea Europeană a interzis patru surse media din Federația Rusă, după ce autoritățile din mai multe țări au suspectat un instrument de interferență rusă în procesele politice europene. Decizia a fost confirmată de Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei Europene pentru Valori și Transparență. Potrivit oficialei europene, au fost interzise următoarele publicații: Izvestia, Rosiskaia Gazeta, Praga Voice of Europe, precum și agenția pro-Kremlin RIA Novosti.
09:10
Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum de înțelegere în domeniul agriculturii. Acesta are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între țara noastră și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală.
08:30
Prețurile la produsele petroliere continuă ritmul descrescător. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri la carburanți pentru joi, 16 mai.
07:30
Vremea se menține răcoroasă și joi, 16 mai. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), cerul va fi variabil, iar precipitații nu sunt prognozate. Temperatura maximă a aerului va oscila între 14 și 19 grade Celsius.
07:10
Finlanda, țară care a intrat de un an în NATO, după decenii de neutralitate, intenționează să își schimbe regulile de recrutare pentru a permite ca mii de rezerviști să ajute la patrularea frontierei sale cu Rusia în cazul în care ar exista un val brusc de imigranți, a declarat miercuri guvernul de la Helsinki, relatează Reuters.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.