OCDE şi-a îmbunătăţit estimările de creştere pentru economia mondială în 2024, graţie în special SUA

TVR Moldova, 2 mai 2024 13:40

Economia mondială creşte mai rapid decât se estima în urmă cu câteva luni, graţie dinamismului relansării din SUA, în timp ce inflaţia se îndreaptă mai rapid decât se preconiza spre ţintele băncilor centrale, a anunţat, joi, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 6 ore
23:10
Înotătorul Constantin Malachi a fost pe val la un turneu internațional de natație, desfășurat la Viena. Reprezentantul Republicii Moldova și-a adjudecat trei medalii de aur.
Acum 8 ore
22:50
Un eveniment dedicat gurmanzilor şi celor pasionați de gastronomie are loc la Chişinău. Expoziţia Food & Drinks a adunat zeci de producători din Republica Moldova şi specialişti din domeniul alimentar. Mulţi dintre vizitatorii care au trecut prin pavilioanele centrului de expoziţii au plecat acasă cu portofelele goale.
22:40
În contextul Zilelor Libertății Presei, Asociația Media-Guard, a organizat joi, 16 mai, a doua ediție a show-ului jurnalistic „Reporter Hit”. La ediția din acest an, jurnaliști din nouă redacții au prezentat creativ și amuzant fapte și date reale pe care le-au descoperit documentând subiecte de interes public.
22:30
Armata ucraineană a reuşit să oprească în mare parte ofensiva rusă declanşată săptămâna trecută în nordul regiunii Harkov. Președintele Volodymyr Zelenskyy a anunţat că potrivit rapoartelor primite ieri de pe front, atacurile ruşilor sunt respinse cu succes, iar intensitatea acestora a scăzut.
22:10
Italia va ajuta Republica Moldova să-şi armonizeze legislaţia şi politicile din domeniul agrar cu cele ale Uniunii Europene.
21:50
Preţul gazelor naturale ar putea scădea semnificativ în Republica Moldova dacă pe piaţă ar fi mai mulţi furnizori. Despre această oportunitate dar şi alte avantaje ale liberalizării pieţei, proces ce va începe anul viitor, s-a discutat astăzi la un forum de afaceri organizat, în premieră, de Ministerul Energiei. Evenimentul a reunit peste 100 de participanţi.
21:40
Elevii din Republica Moldova vor studia după un nou program educaţional. Tehnologiile Informaţionale, Educaţia Antreprenorială şi Arta sunt doar câteva dintre disciplinele pe care s-ar putea pune mai mult accent, în următorii ani. Conceptul a fost prezentat astăzi de reprezentanţii Ministerului Educației și va fi supus consultărilor publice până în august. Unele modificări vor fi introduse în toate şcolile din ţară, pe când altele vor fi opţionale.
21:20
"Aeroportul Internațional Chișinău" a fost inclus în lista bunurilor ce nu pot fi privatizate, conform Legii privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului.
21:10
Condiţiile de acreditare a şcolilor auto din Republica Moldova ar putea fi revizuite. Astfel, autorităţile nu exclud că ar putea amenda şcolile ce eliberează, pe bandă rulantă, certificate de absolvire unor cursanţi nepregătiţi, care pică apoi la examene. Datele Ministerului Educaţiei arată că doar jumătate dintre candidații înscriși la Agenţia Servicii Publice promovează, din prima încercare, proba teoretică pentru permisul auto și doar 23 la sută, proba practică.
Acum 12 ore
20:50
O nouă schemă infracţională cu droguri a fost descoperită de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Doi cetăţeni ai Ucrainei au fost reţinuţi, iar valoarea drogurilor găsite la ei este de aproape două milioane de lei.
20:30
Vladislav Gribincea se află tot mai aproape de o funcţie de judecător la Curtea Supremă de Justiţie.
20:10
Fugarul Ilan Şor a anunțat că a primit cetăţenia Federaţiei Ruse. Șeful Interpol Chișinău a precizat că actul de identitate rus i-a fost eliberat lui Șor la sfârșitul lunii ianuarie. Între timp, nouă deputați afiliați oligarhului au constituit grupul parlamentar Victoria/Pobeda. Experții spun că Șor își reconfirmă astfel loialitatea față de Kremlin. Iar prin obținerea cetățeniei ruse încearcă să se asigure că nu va fi extrădat autorităților Republcii Moldova.
19:50
Alerte cu bombă, la trei licee din Chişinău. Oamenii legii au fost anunţaţi de către directorul unei instituţii de învăţământ că ar fi fost sunat şi avertizat că în trei şcoli din sectorul Râşcani ar fi plasat explozibil. Elevii şi profesorii au fost evacuaţi, iar după două ore de căutări, poliţiştii au anunţat că alertele sunt false.
19:30
Şedinţa în dosarul "Sacoşa", în care are statut de învinuit fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, a fost amânată. Ultimii trei martori din partea acuzării, care urmau să fie audiaţi, nu s-au prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă de Justiţie. Potrivit procurorilor, ei nu se află în ţară.
19:30
Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 56 de deputați.
19:10
Fostul judecător Gheorghe Marchitan a fost recunoscut vinovat în cauza penală ,,Laundromat". Doar că acesta nu va răspunde în faţa legii, pentru că a expirat termenul de prescripţie. Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa primei instanţe, din 2022.
19:10
Cu votul a 57 de deputați, Parlamentul a stabilit în cadrul ședinței de astăzi ca în data de 20 octombrie să se desfășoare referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), inițiat de președinta R. Moldova, Maia Sandu.
18:50
Parlamentul Republicii Moldova a acceptat astăzi cererile de demisie ale Tatianei Răducanu din funcţia de membru al Comisiei Pre-Vetting şi de Evaluare Externă a Procurorilor. Preşedintele legistativului, Igor Grosu, le-a cerut procurorilor anticorupţie să vină cu dovezi concludente în legătură cu acuzaţiile lansate de Procuratura Anticorupţie la adresa magistratei. Mai multe detalii la acest subiect ştie colega mea, Svetlana Gore. Svetlana, te ascultăm.
18:30
Deputaţii urmează să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale, organizate concomitent cu referendumul constituțional privind integrarea europeană. Scrutinul ar trebui să se desfășoare în 20 octombrie. Subiectul nu a trecut fără dezbateri în plenul Parlamentului de la Chişinău.
18:10
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți astăzi împlinește 67 de ani de la fondare. Pe scena Teatrului din Bălți și-au făcut debutul actori renumiți, printre care Victor Ciutac, Grigore Grigoriu, Mihai Volontir, Iulian Codău și alții. Acum, Teatrul „Vasile Alecsandri” se mândrește cu sute de spectacole jucate, o echipă dedicată și un repertoriu variat, atât pentru maturi, cât și pentru copii. Despre personalități, parcursul instituției, provocări, dar și realizări frumoase, a discutat echipa „TeleMatinal” cu Ina Ilașciuc, director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Balți.
17:50
Republica Moldova este încurajată să treacă cât mai curând posibil la rețeaua ecologică de arii protejate Natura 2000, aliniindu-se astfel la standardele care se aplică în Uniunea Europeană. Perspectivele procesului de trecere au fost discutate de către specialiștii de mediu la o conferință la Chișinău, transmite IPN.
17:40
În perioada lunilor ianuarie-aprilie ale anului 2024 la bugetul de stat au fost încasate venituri administrate de Serviciul Vamal în valoare de 11 810 690,5 mii lei (peste 11,8 miliarde lei), ceea ce constituie 30,9 % din sarcina bugetară anuală și cu 854 916 mii lei mai mult (+7,8%) decât în perioada analogică a anului 2023, informează Serviciul Vamal al R. Moldova.
17:20
E joi, se apropie weekendul, iar colegul nostru călător Ion Railean ne invită la pas prin țară, să vizităm o vinărie din Orhei. Crama este renumită pentru vinurile sale selecte dar și bucătăria tradițională. Care este secretul unor rețete delicioase și de ce turiștii aleg să viziteze vinăria, vedem în continuare.
17:10
Volodimir Zelenski s-a deplasat la Harkov, unde s-a întâlnit cu lideri de rang înalt. „Începând de astăzi, situația din regiunea Harkov este în general sub control, soldații noștri provoacă pierderi semnificative” trupelor ruse, a declarat Zelenski.
17:10
Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei a fost completat cu un nou membru. Ion Lapteacru a fost numit de Parlament în funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei. Proiectul de hotărâre a fost votat de 56 de deputați.
17:00
Cu votul a 54 de deputați, Parlamentul Republicii Moldova a aceptat demisia din funcția de membru a Comisiei de Evaluare Externă a procurorilor şi a Comisiei Pre-Vetting. Două proiecte de hotărâre care prevăd acest lucru au fost adoptate, astăzi, de legislativ.
16:50
Ne-am bucurat cu toții că luptătoarea Mariana Draguțan s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, ce vor avea loc în perioada 26 iulie–11 august. Eleva antrenorului Andrei Chiperi a obținut patru victorii în categoria de greutate 53 de kilograme, la turneul preolimpic de la Istanbul. În această categorie de greutate, urma să participe și luptătoarea Iulia Leorda, însă a cedat șansa de a ajunge la Jocurile Olimpice prietenei sale, Mariana Drăguțan. Despre acest gest frumos, dar și emoțiile cu care a revenit Mariana de la turneul de calificare, ne-a spus mai multe colegul nostru Alexandru Leahu.
16:40
În perioada 17-18 mai 2024, la Chișinău se va desfășura Forumul Educației România - Republica Moldova, cu genericul: „Ecosistemul educațional în lumea digitalizată”. Tema centrală a ediției a IV-a este „Profesorul față în față cu provocările diversității în educație".
16:20
Echipa TVR a ajuns la spitalul din Banska Bystrica, acolo unde premierul slovac Robert Fico se află încă la terapie intensivă, după o operaţie care a durat cinci ore.
16:20
Meșterița Cornelia Bodescu, din Bistrița-Năsăud va participa la eveniment, iar astăzi ne-a spus ce lucrări va avea și cât este de important pentru meșteri să treacă ca să-i cunoască cei de aici și ca oameni și ca meșteri.
16:10
Rusia a închis miercuri o bază militară din Azerbaidjan, unde erau dislocaţi aproape 2.000 de soldaţi ai săi, după ce forţele azere au recucerit zona anul trecut, în pofida unei misiuni ruseşti de doi ani pentru a preveni un război între Azerbaidjan şi Armenia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Acum 24 ore
15:50
Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului a vorbit în cadrul emisiunii „TeleMatinal” mai multe despre eveniment și despre cum se dezvoltă cultura vinului în Republica Moldova.
15:40
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală invită publicul, pe 18 mai, în intervalul orelor 10.00-22.00, la unul din cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor – „Noaptea Europeană a Muzeelor”, informează MOLDPRES.
15:20
Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor pentru traducere/editare a cărții naționale în străinătate pentru anul 2024. Bugetul total pentru finanțarea proiectelor pentru traducere/editare a cărții naționale în străinătate în anul 2024 este de 1 mln. lei. Valoarea totală acordată unui proiect de traducere/editare – până la 300 mii lei.
15:10
Poliția Republicii Moldova anunță șoferii, că în perioada 17 mai - 1 iulie inclusiv, va fi suspendat parțial pe benzi traficul rutier pe str. Alba Iulia din sectorul Buiucani al capitalei.
14:50
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declarat astăzi admisibile cinci dosare ale candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), comunică moldpres.
14:40
Parlamentul a audiat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, raportul de activitate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru anul 2023. Informația a fost prezentată de către directorul instituției, Lilian Chișca.
14:40
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au realizat Ghidul alegătorului român la secțiile de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024. La scrutin pot participa și românii din Republica Moldova.
14:20
Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare pe o cauză penală pornită în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de vânat ilegal (art. 233 alin.(1) din Codul penal).
14:10
Î. S. „Administrația de Stat a Drumurilor” informează despre demararea și desfășurarea lucrărilor de reparație capitală a drumului național R26 Bender – Căușeni – Cimișlia, km 23,821 – km 46,308. Acest traseu, situat în sudul-estul Moldovei, are o importanță strategică și constituie un coridor important pentru tranzitul de la Punctele de Trecere a Frontierei de la Tudora și Palanca și accesul către zona de sud a țării, portul Giurgiulești, PTF Giurgiulești – Galați, PTF Cahul-Oance și PTF Leova-Bumbăta.
14:10
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, astăzi, cu Simon Springett, Coordonatorul Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în Moldova, care își încheie mandatul în R. Moldova.
13:50
Un tânăr cu dublă cetățenie (MD/RO) de 31 de ani a vrut să plece în Marea Britanie cu 130 de pachete de țigări, fără a le declara controlului vamal.
13:40
Juraj Cintula, bărbatul acuzat de tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico, a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), a anunțat jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi, citat de publicația independentă rusă Meduza.
13:30
Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.
13:20
Aeroportul Internațional Chișinău anunță că a încheiat luna aprilie cu un trafic total de 242.505 de pasageri îmbarcați și debarcați. Prognozele la acest aspect au fost confirmate în proporție de 101%.
13:10
Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.
12:50
La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida. Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală.
12:40
Comisia Pre-Vetting a anunțat astăzi că „a luat act de declarațiile publice recente ale Procuraturii Anticorupție cu privire la Tatiana Răducanu, membră a Comisiei” și precizează că a luat act “de intenția exprimată de Răducanu de a-și da demisia în contextul declarațiilor menționate”, comunică MOLDPRES.
12:40
LA 16 mai 1812 a avut loc raptul Basarabiei şi anexarea ei la Imperiul Rus. Atunci a fost semnat la Bucureşti Tratatul de pace ruso-turc în urma căruia, partea de Est a Moldovei a fost anexată la Imperiul Ţarist,.
12:20
În perioada 15-16 mai curent, Serviciul Vamal găzduiește misiunea de monitorizare a Uniunii Europene privind Programul de Recunoaștere Reciprocă a Agenților Economici Autorizați (AEO) între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.