Demisii masive la Curtea de Apel Chișinău: 20 de judecători au depus cereri de demisie

Radio Moldova, 2 mai 2024 18:20

Val de demisii la Curtea de Apel Chișinău. 20 de magistrați au depus cereri de demisii din funcție. Informația a fost confirmată pentru Compania „Teleradio-Moldova” de către președintele interimar al CSM Sergiu Caraman.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 4 ore
22:50
Statul va putea împrumuta bani online, fără intermediari, direct de la cetățeni, anunță ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Potrivit oficialului, o platformă web care să ofere această posibilitate este dezvoltată în prezent. de autoritățile Republicii Moldova. Mecanismul, conceput în baza experienței țării vecine, România, urmează să fie lansat până la sfârșitul lunii iulie.
22:30
Trei persoane au fost ucise, iar numărul persoanelor rănite într-un atac aerian rusesc asupra orașului Harkov a crescut la 28. Rușii au folosit bombe aeriene ghidate în atac, informează șeful Administrației militare a regiunii Harkiv (OMA), Oleg Siniehubov, pe Telegram.
22:30
Statul va putea împrumuta bani online, fără intermediari, direct de la cetățeni, anunță ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Potrivit oficialului, o platformă web care să ofere această posibilitate este dezvoltată la moment de autoritățile Republicii Moldova. Mecanismul, conceput în baza experienței țării vecine, România, urmează să fie lansat până la sfârșitul lunii iulie.
Acum 6 ore
21:10
20 de aparate de anestezie de ultimă generație vor ajunge în 12 instituții medicale din Republica Moldova. Echipamentul medical a fost oferit de Biroul de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu suportul financiar al Guvernului Germaniei și cel al Irlandei. Valoarea donației de ridică la 484 de mii de dolari.
20:30
Trei candidați care au aspirat la fotoliul de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au picat vetting-ul. Este vorba despre avocata Rodica Chirtoacă, procurorul Ion Tețcu și judecătorul de la Curtea de Apel Bălți Andrian Ciobanu. Nu a promovat evaluarea externă nici magistratul CSJ în exercițiu, Anatolie Țurcan. Comisia Vetting anunță că niciunul din cei patru candidați nu corespund criteriilor de integritate.
19:20
Consiliul Europei este un actor de neînlocuit și un formator de standarde pentru democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului. Declarația a fost făcută de șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, la cea de-a 133-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
Acum 8 ore
18:50
Sistemul informațional în care sunt înregistrate cartelele medicale electronice va fi perfecționat în timpul apropiat pentru a facilita munca medicilor, dar și pentru a reduce timpul de așteptare al pacienților. Declarația a fost făcută de șeful Catedrei Medicină primară de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău, Ghenadie Curocichin, la cel de-al V-lea Congres al Medicilor de Familie din Republica Moldova.
18:20
În acest an electoral, Republica Moldova va asista la încercări de dezbinare care nu au mai existat în istoria independentă a țării, consideră directorul Institutului pentru Inițiative Strategice și fostul vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski. Într-un interviu pentru postul național de radio el a spus că, la această etapă țara noastră se află la o răscruce, dar peste câțiva ani, va arăta altfel. Până atunci, însă, instituțiile statului vor trebui să demonstreze capacități de a apăra votul cetățenilor, susține el.
18:20
Prunele produse în Republica Moldova în 2023 au fost exportate în proporție de aproximativ 50 la sută. Tot anul trecut, producția medie de prune a ajuns la 8 tone la hectar – cel mai înalt nivel de până acum, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță. El susține că aceste fructe s-au vândut cel mai mult pe piața europeană, la un preț record. În același timp, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că fermierii din țara noastră au posibilitatea să-și crească atât suprafețele de cultivare, cât și cantitățile pentru export, însă trebuie să acorde mai multă atenție calității.
18:10
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Germania, cu președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, și cu cancelarul federal, Olaf Scholz. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-germane și despre cursul de integrare europeană al Republicii Moldova. Cancelarul Olaf Scholz s-a declarat impresionant de realizările țării în drumul spre eurointegrare. „Demonstrează voință și rezistență într-un mediu dificil”, a scris oficialul german pe rețelele de socializare.
Acum 12 ore
17:10
Evoluția reformei justiției din Republica Moldova, perspectiva unui pericol de ordin militar pentru țara noastră, precum și opinia experților, despre parteneriatul de securitate și apărare între Uniunea Europeană și Republica Moldova - sunt printre principalele subiecte abordate de presă.
17:00
Consiliul Europei a adoptat astăzi, 17 mai, primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor juridice privind democrația în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (AI), scrie Agerpres.
17:00
După votul din Parlament privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale și a referendumului, Comisia Electorală Centrală urmează să înceapă procedurile necesare pentru buna organizare și desfășurare a scrutinelor din toamna acestui an. Un prim pas în acest sens este pregătirea pentru rectificarea bugetară, ulterior urmează un plan calendaristic și o trecere în revistă a tuturor actelor normative care urmează a fi puse în aplicare pentru organizarea acestor scrutine. Precizările au fost făcute la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
16:30
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) denunță noi intenții de destabilizare a situației în Zona de Securitate. Autoritățile de la Chișinău anunță că au fost informate în seara zilei de 16 mai, la doar câteva ore după încheierea ședinței CUC, că forțe rusești de „menținere a păcii” intenționează să efectueze „manevre de verificare prin mișcarea capacităților tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare”, în perioada 17 mai – 17 iunie. Chișinăul condamnă „inițiativa”, calificând-o drept „inoportună” și „abuzivă”.
16:20
Premierul slovac, Robert Fico, grav rănit miercuri prin împușcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou și starea sa se menține gravă, potrivit declarațiilor directoarei spitalului unde este internat și ale ministrului de interne Robert Kalinak, transmit agențiile AFP și TASR, citate de Agerpres.
15:00
Republica Moldova va condamna Federația Rusă pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Parlamentul de la Chișinău pregătește o declarație în acest sens, a anunțat speakerul Igor Grosu, pe 17 mai. Oficialul susține că documentul va fi adoptat „în viitorul apropiat”.
13:30
Inspectoratul de Mediu din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre. Momentan, în toată țara activează puțin peste 200 de inspectori, dar ar fi nevoie de cel puțin 287, a menționat șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Cei mai mulți inspectori de mediu sunt la Chișinău și la Bălți, în timp ce la Basarabeasca nu există niciunul. În majoritatea raioanelor, activează câte trei inspectori.
13:10
Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că se va opune prin veto legii privind agenții străini care a fost votată în ultima lectură la începutul săptămânii și care a declanșat proteste masive la Tbilisi.
12:50
Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană s-au întrunit la Tighina, la sediul Misiunii OSCE din Republica Moldova. Potrivit Biroului politici de reintegrare, vicepremierul Oleg Serebrian a prezentat, în mesajul său de la începutul întruniri, problemele cu care se confruntă fermierii din raionul Dubăsari și instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
12:20
Aproximativ 40% din localitățile Republicii Moldova nu sunt conectate la rețelele publice de apă și canalizare, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, Andrei Spînu. Totodată, oficialul a anunțat că obiectivul autorităților este ca până în 2030 toate localitățile din țară să aibă acces la aceste servicii.
Acum 24 ore
12:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a început, astăzi, 17 mai, tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi și parțiale, care vor avea loc duminică, 19 mai.
11:50
Ministerul Afacerilor Interne de la Praga lansează un proiect pilot menit să faciliteze întoarcerea voluntară a refugiaților în Ucraina. Instituția precizează că la proiect pot lua parte străinii care s-au refugiat în Cehia din cauza războiului din Ucraina. Autoritățile cehe dau asigurări că inițiativa „nu are nicio legătură cu serviciul militar al ucrainenilor”.
11:00
Un milion 128 de mii de locuințe și aproximativ un milion 650 de mii de persoane, au fost recenzate până ieri, 16 mai, a anunțat, într-un briefing, directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.Printre raioanele care au cele mai multe persoane și locuințe recenzate sunt Călărași, Anenii Noi și Soroca. La celălalt pol se află municipiile Chișinău și Bălți, unde se înregistrează ritmuri mai lente de recenzare.
11:00
Încă un grup infracțional, care ar fi adus mașini de lux și piese auto prin contrabandă, în Republica Moldova, din Uniunea Europeană și Marea Britanie, a fost destructurat. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că valoarea bunurilor ajunge la circa 14 milioane lei.
10:40
În Olanda, noua coaliție condusă de extrema dreaptă promite deja măsuri împotriva migranților. Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate, nu va fi el însuși prim-ministru , ci va conduce coaliția, care a adoptat un program de guvernare foarte dur, corespunzând promisiunilor făcute în timpul campaniei electorale.
10:30
Soarta Grupului „Victorie” format de deputații din fosta fracțiune parlamentară Șor și deputații neafiliați; evoluția reformei justiției din Republica Moldova, perspectiva unui pericol de ordin militar pentru țara noastră, precum și opinia experților, despre parteneriatul de securitate și apărare între Uniunea Europeană și Republica Moldova - sunt printre subiectele trecute în revista presei.
10:30
Presa internațională continuă să relateze despre situația complicată în care s-a pomenit armata ucraineană pe câmpul de luptă din cauza întârzierii sprijinului militar occidental. Publicațiile străine urmăresc în același timp vizita pe care o face în China președintele Rusiei, războiul ruso-ucrainean fiind principalul subiect abordat la Beijing de liderii celor două țări. În fine, agențiile internaționale de presă descriu efectele politice pe care le are deja tentativa de asasinare a premierului Slovaciei, care continuă să se afle în stare gravă în spital. Relatează Lidia Petrenco.
09:50
Decizia pe care o vor lua cetățenii Republicii Moldova la referendumul constituțional din 20 octombrie va fi cea mai importantă de la independența Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, la postul de televiziune TV8.
09:40
La fel ca Republica Moldova, Estonia sărbătorește Ziua Familiei, pentru a scoate în evidență importanța instituției familiale, provocările pe care le au familiile dar și cum sunt susținute de stat. Despre cum funcționează sistemul de susținere a familiilor în Estonia și ce lecții poate oferi Republicii Moldova, ne relatează Victor Guzun, fost ambasador la Tallinn.
09:30
Activistul civic Victor Pleșcanov, încarcerat în iunie 2022 ilegal de așa numitele structuri de forță de la Tiraspol, a fost eliberat din închisoare. Informația a fost confirmată de Biroul politici de reintegrare, care a salutat decizia. Autoritățile constituționale de la Chișinău fac apel la Tiraspol să dea curs solicitărilor și pe alte cazuri individuale de rezonanță.
08:20
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc pe 20 octombrie. Decizia a fost aprobată în ședința plenară a Parlamentului din 16 mai, cu votul a 56 de deputați. Inițiativa legislativă a fost adoptată pe fondul criticilor opoziției parlamentare. În semn de protest deputata Marina Tauber și fostul socialist Vasile Bolea au blocat tribuna Parlamentului, iar președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca, a fost nevoită să prezinte proiectul de la locul său.
08:20
Recent, influența revistă Foreign Review punea întrebarea dacă NATO ar supraviețui fără America. Dacă Trump se retrage din NATO, așa cum a tot amenințat, Alianța s-ar destrăma, cel mai probabil.
Ieri
23:20
Președinta Maia Sandu nu a efectuat nicio vizită în regiunea transnistreană în timpul mandatul său din cauza regimului separatist de la Tiraspol. Iar, atât timp cât nu poate avea întruniri cu cetățenii de acolo, nu are niciun motiv să meargă în localitățile din stânga Nistrului, a declarat șefa statului într-o emisiune de la postul de televiziune TV8. Pentru persoanele cu funcție de răspundere din Republica Moldova au fost create niște restricții, iar în cazul încălcării acestora ar putea exista acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței țării noastre, a accentuat Maia Sandu.
22:00
Ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen, a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 750 de milioane de euro, potrivit serviciului de presă al MAE danez. Agenția Ukrinform a făcut cunoscut mai devreme că șeful biroului prezidențial ucrainean Andri Iermak și șefa guvernului danez Mette Frederiksen au discutat despre ajutorul militar pentru Ucraina și viitorul Summit global pentru pace ce urmează să aibă loc în Elveția.
20:50
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este așteptată, în perioada 17-18 mai, în Germania. Pe agenda șefei statului figurează întrevederi cu liderii germani: președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, cancelarul federal, Olaf Scholz și cu președinta Bundestagului, Bärbel Bas. În cadrul vizitei oficiale, președinta Maia Sandu urmează să primească inclusiv un premiu, în valoare de 25 de mii de euro. Distincția recunoaște angajamentul ferm al președintei față de valorile democratice, anunță Președinția. Potrivit sursei, banii vor fi donați.
20:30
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc pe 20 octombrie. Decizia a fost aprobată în ședința plenară a Parlamentului din 16 mai, cu votul a 56 de deputați. Inițiativa legislativă a fost adoptată pe fondul criticilor opoziției parlamentare. În semn de protest deputata Marina Tauber și fostul socialist Vasile Bolea au blocat tribuna Parlamentului, iar președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca, a fost nevoită să prezinte proiectul de la locul său.
19:40
Tot mai puțini copii se nasc în Republica Moldova, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut numărul acestora a scăzut cu aproximativ trei mii, față de 2022. Specialiștii spun că factorii principali ar fi căsătoriile la o vârstă mai înaintată, dar și exodul populației. Urmările acestei situații sunt îngrijorătoare, precizează specialiștii.
19:20
Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat, că a primit amenințări după tentativa de asasinat a omologului său slovac, Robert Fico. Presa poloneză scrie că măsurile de protecție ale șefului guvernului de la Varșovia vor fi consolidate, scrie Reuters.
19:10
Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe data de 20 octombrie. Cetățenii, chemați la urnele de vot, vor răspunde la următoarea întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”. Decizia a fost luată în ședința plenară din 16 mai pe fondul criticilor opoziției.
18:10
„Stare perpetuă de război și pace” (Perpetual War/Peace) este titlul unui documentar video realizat de un jurnalist român. Remus Cernea este corespondent de război al Newsweek România și a fost mai multe luni prezent în Ucraina documentând războiul declanșat acolo de Rusia. Fost parlamentar, Remus Cernea spune că a ales să devină corespondent de război pentru a putea surprinde în mod direct evenimentele tragice care au loc în Ucraina. „Rusia este un pericol permanent pentru umanitate, este un pericol pentru toți vecinii săi, inclusiv România și Republica Moldova” afirmă jurnalistul.
17:40
Parlamentul a aprobat demisia Tatianei Răducanu din funcția de membră a comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Două proiecte de hotărâre care prevăd acest lucru au fost adoptate în ședința de astăzi a Legislativului.
17:20
Tatiana Răducanu, membra Comisiilor Pre-vetting și Vetting, vizată într-un proces penal inițiat de Procuratura Anticorupție a decis să demisioneze din aceste funcții „pentru a-și păstra demnitatea și statutul de judecător în demisie pe care îl are”, dar și pentru a evita degenerarea acestei controverse. Într-o scrisoare expediată presei, ea afirmă că vettingul în justiție este o reformă care trebuie să continue și este cea mai eficientă metoda de a scăpa de persoanele compromise din acest domeniu.
16:40
Tatiana Răducanu, membra Comisiilor Pre-vetting și Vetting, vizată într-un proces penal inițiat de Procuratura Anticorupție a decis să demisioneze din aceste funcții „pentru a-și păstra demnitatea și statutul de judecător în demisie pe care îl are”, dar și pentru a evita degenerarea acestei controverse. Într-o scrisoare expediată presei, ea afirmă că vettingul în justiție este o reformă care trebuie să continue și este cea mai eficientă metoda de a scăpa de persoanele compromise din acest domeniu.
16:30
Guvernul francez a anunțat interzicerea aplicației TikTok pe insula Noua Caledonie pentru a face față revoltelor care se amplifică pe teritoriul său insular de peste mări din Pacific. Premierul Franței, Gabriel Attal, a declarat că populara aplicație de partajare va fi închisă ca parte a stării de urgență care include desfășurarea armatei și instituirea stării de asediu pe insula cu aproximativ 270.000 de locuitori, transmite Politico.
16:20
Serviciile specializate de sănătate mintală și intervențiile care trebuie să atragă atenție asupra respectării drepturilor și libertăților persoanelor cu probleme de sănătate mintală vor fi îmbunătățite. Parlamentul a adoptat un proiect de lege în acest sens.
16:10
Aeroportul Internațional Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Amendamentul înaintat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, la Proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost votat în două lecturi de 55 de deputați. Inițiativa legislativă mai prevede că APP va putea soluționa dificultățile apărute în procesul de desfășurare a licitațiilor pentru selectarea spațiilor comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț pentru zona sterilă din incinta instituției.
15:50
Se împlinesc 12 luni de când Regatul Țărilor de Jos și-a deschis ambasadă la Chișinău. În această perioadă au avut loc mai multe evenimente importante, cu impact asupra cooperării între țările noastre. Într-un interviu pentru Radio Moldova, ambasadorul Fred Duijn, a punctat cum au evoluat în acest an relațiile moldo-olandeze.
15:20
Noua Zeelandă a anunțat un nou pachet de sancțiuni care vizează 28 de cetățeni ruși și 14 întreprinderi din Rusia, a declarat ministrul de Externe al Noii Zeelande, Winston Peters. Potrivit acestuia, măsurile restrictive afectează întreprinderile și cetățenii ruși care ar fi furnizat sprijin strategic pentru invazia Rusiei în Ucraina.
14:30
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a prezintat joi, 16 mai, conceptul noului curriculum național. Autoritățile propun două perspective de schimbări. Disciplinele existente nu vor fi reduse, însă vor fi integrate cu noi discipline. Astfel, elevii din Republica Moldova ar putea studia, începând cu 2027, educația antreprenorială, ecologică, pentru media, sănătate și altele. A doua perspectivă vizează școlile care vor alege implementarea noilor modele a planului cadru, de alternativă. În acest caz, unele discipline vor fi comasate, iar altele noi vor fi introduse.
14:00
Lucrările de construcție care produc zgomot vor fi interzise în blocurile locative în zilele de duminică și de sărbătoare nelucrătoare, precum și în zilele de luni până sâmbătă între orele 18:00 – 08:00. Proiectul de lege, elaborat de deputați ai partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost votat, pe 16 mai, în prima lectură.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.