ÎPS Petru va oficia Slujba de Înviere la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din centrul capitalei

Radio Chisinau, 4 mai 2024 13:15

„Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, va săvârși în acest an slujba de Înviere la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe Ștefan cel Mare și Sfânt, din Chișinău. Cu această ocazie, sunt așteptați toți credincioșii care vor să participe la Sfânta Liturghie, pentru a ne bucura împreună de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, anunță Mitropolia Basarabiei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 2 ore
18:30
NASA și ESA caută urme de viață străveche pe Marte cu ajutorul unui nou instrument capabil să foreze 2 metri sub suprafața planetei, pentru a căuta gheață neafectată de radiații.
Acum 4 ore
18:00
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea și întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene în fața unor potențiali dușmani, a declarat sâmbătă prim-ministrul Donald Tusk, informează AFP, scrie Agerpres.
17:30
Starea premierului slovac nu permite mutarea sa într-un spital din Bratislava Medicii care îl tratează pe premierul slovac, victimă a unei tentative de asasinat, au declarat că acesta nu va putea fi transportat în capitala țării în zilele următoare, informează BBC World Service.
17:00
Republica Moldova are cei mai mulți angajați în IT per capita din Europa, după Estonia, încă din 2021, precizează Alaiba. 
16:40
Festivalului Tradițiilor Românești se desfășoară la Grădina Botanica din Chișinău.  Cea de-a doua ediție a Festivalului va dura până duminică, 19 mai, prezentând publicului un program muzical bogat, zeci de meșteri populari, expoziții și ateliere meșteșugărești din toate zonele României. La deschiderea evenimentului au participat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) Adrian Dupu, ambasadorul României la Chișinău Cristian Leon Țurcanu, și ministrul Culturii Sergiu Prodan, transmite Radio Chișinău.
16:20
Forțele ruse au capturat zeci de civili în orașul de graniță Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofițer de poliție regional acuzând că cei capturați au fost folosiți ca „scuturi umane”, relatează CNN, la care face referire Digi24.
Acum 6 ore
15:25
Duminică, 19 mai 2024, în capitală vor fi organizate diverse activități consacrate Zilei Internaționale a Familiei, anunță Primăria.
15:00
Anual, la 18 mai, în Republica Moldova și în întreaga comunitate europeană este este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor.
14:50
Muzeografi, manageri de muzee, dar și programe inovative dezvoltate pentru a susține experiențele educative și de patrimoniu cultural au fost premiate la Gala Premiilor dedicată muzeografilor. Evenimentul a fost organizat în ajunul  Zilei Internaționale a Muzeelor, marcate anul acesta în data de 18 mai și a avut loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. La decernarea premiilor au participat oficiali guvernamentali, parteneri de dezvoltare, profesioniști din domeniu, iubitori de artă, dar și vizitatorii muzeului, transmite Ministerul Culturii.
14:35
O aeronavă de tip C-17 a Gărzii Naționale Aeriene din Carolina de Nord a aterizat  în această dimineață pe Aeroportul din Chișinău pentru a sprijini exercițiul „Scutul păcii”. Aeronava a livrat, de asemenea, echipamente medicale și de apărare pentru a fi donate Ministerului Apărării, ca parte a asistenței prin grant americane, transmite IPN.
Acum 8 ore
14:10
O navă s-a scufundat în această dimineață în Marea Neagră, în apropiere de Sfântul Gheorghe, informează Autoritatea Navală Română.
14:00
Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Ambasada Lituaniei în Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România organizează la Palatul Suțu din Bucrești, în perioada 22 mai - 30 iunie 2024, expoziția foto-documentară "Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist".
13:40
Compania ucraineană Ukrenergo raportează că, în noaptea de 17 spre 18 mai, Rusia a atacat două instalații energetice din Ucraina.
13:15
Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Ambasada Lituaniei în Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România organizează la Palatul Suțu din Bucrești, în perioada 22 mai - 30 iunie 2024, expoziția foto-documentară "Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist".
12:50
Viziunea Republicii Moldova pentru o agricultură sustenabilă a fost prezentată de vicepremierul Vladimir Bolea în cadrul celei de-a 34 sesiuni a Conferinței Regionale FAO pentru Europa, desfășurată la Roma.
12:25
Israelul a recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).
Acum 12 ore
12:00
Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, pe 21 mai. Delegația de la Chișinău va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, transmite Guvernul.
11:35
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenția France Presse, provocările cu care se confruntă Ucraina: noul asalt al Rusiei, ajutorul occidental, lipsa soldaților pe front, armistițiul olimpic, invitația adresată Chinei pentru a participa la summitul păcii.
11:15
În rezultatul controalelor ulterioare finalizate în perioada 07 – 17 mai 2024, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 3,174 mln. lei.
10:50
„Muzeele pentru educație și cercetareˮ –  este genericul din acest an al activităților dedicate Zilei Internațională a Muzeelor, care este marcată pe 18 mai. Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Turnul de Apă, își va deschide ușile pentru publicul larg la ora 12.00, cu un program de expoziții și momente artistice, transmite IPN.
10:20
Invitata emisiunii OAMENI ȘI IDEI de această dată a fost Teodora Ursu, trainer în comunicare, blogger și creatoarea cursului „Puterea Vorbirii". Teodora are peste cinci ani de experiență în acest domeniu și a vorbit la Radio Chișinău despre importanța vorbirii, dicție, cele mai întâlnite greșeli în timpul discursului public, rolul de trainer în comunicare, dar și cum să scăpăm de frica de a vorbi în fața unui public.   
09:55
Autostrada A8 va face legătura între România și Republica Moldova, constituind o adevărată premieră pentru ambele state. În luna iunie a acestui an va fi semnat contractul pentru construcția podului peste râul Prut, la Ungheni. Despre aceasta a anunțat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului român al Transporturilor, în urma unei reuniuni la Ungheni a responsabililor pentru construirea acestui pod, relatează IPN cu referință la Bugetul.ro.
09:30
Componenta Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii a informat că, în perioada 17 mai – 17 iunie curent, intenționează să efectueze manevre de verificare, prin mișcare, a capacităților tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare din zona de securitate. Anunțul a venit la câteva ore după încheierea ședinței Comisiei Unificate de Control, la care nu a fost abordat subiectul respectiv, informează Moldpres.
09:05
Republica Moldova va primi un grant în valoare de trei milioane de euro din partea Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), destinat reabilitării/construcției infrastructurii de alimentare cu apă, sanitație și igienă în 125 de școli din țară. În acest sens, astăzi a fost semnat un Plan de acțiuni, care va pune bazele parteneriatului dintre Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și UNICEF Moldova, transmite Moldpres.
Acum 24 ore
21:00
Universitatea de Stat din Moldova găzduiește, începând de astăzi, Forumul Educației România – Republica Moldova, cu genericul: „Ecosistemul educațional în lumea digitalizată”, care reunește cadre didactice din țara noastră și România, dar și profesori din Ucraina, Serbia, Ungaria. Tema centrală a ediției a IV-a este „Profesorul față în față cu provocările diversității în educație", transmite Universitatea de Stat din Republica Moldova.
20:40
Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor juridice privind democrația în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (AI).
20:20
După o perioadă rece, Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță vreme caldă, cu potențiale averse izolate.
Ieri
20:00
Începând cu 16 mai 2024, cele patru autorități de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina vor activa în comun în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni, exclusiv pe partea ucraineană.
19:45
Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării participă la reuniunea de screening explicativ organizată de Comisia Europeană pentru capitolele de negociere 25: Știință și Inovare și 26: Educație și Cultură. Evenimentul se desfășoară în format hibrid, cu participarea la Bruxelles a secretarului de stat Galina Rusu și secretarului general adjunct Ludmila Pavlov, transmite MEC.
19:25
Sprijinul oferit de organizația Crucea Roșie persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiaților, a fost discutat de prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, se arată într-un comunicat al Guvernului.
19:10
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat, vineri, legea care permite unor categorii de condamnați să servească în armată, relatează Sky News, citat de Digi24. O altă lege promulgată de Zelenski prevede amenzi mai mari pentru cei care se sustrag mobilizării în armată. 
18:55
Mihai Popșoi a participat la cea de-a 133-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Reuniunea a avut loc la Strasbourg, Republica Franceză, sub egida președinției Liechtenstein-ului și a reunit miniștrii și ambasadorii celor 46 de state membre ale Consiliului Europei și statelor observatoare, transmite Ministerul Afacerilor Externe.
18:40
„Germania este un puternic și important aliat al Republicii Moldova, în drumul spre Uniunea Europeană, democrație și prosperitate”, a menționat președinta Maia Sandu la întrevederea avută astăzi la Berlin cu cancelarul federal Olaf Scholz.
18:30
„Germania este un puternic și important aliat al Republicii Moldova, în drumul spre Uniunea Europeană, democrație și prosperitate”, a menționat președinta Maia Sandu la întrevederea avută astăzi la Berlin cu cancelarul federal Olaf Scholz.
18:15
Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu data de 27 mai 2024, avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs vor fi excluse din categoria formularelor tipizate de documente primare cu regim special, urmare a aprobării Hotărârii Guvernului nr. 229/2024, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 118-121 din 27 martie 2024, informează Serviciul Fiscal de Stat.
17:55
Banca Națională a Moldovei (BNM) se alătură pentru prima dată inițiativei europene „Noaptea Europeană a Muzeelor”, marcând un pas important în angajamentul său față de promovarea culturii și patrimoniului național, anunță Banca Națională a Moldovei.
17:40
Obținerea microcalificărilor pe tot parcursul vieții, acordate pentru experiențe de învățare obținute în termen restrâns, a fost subiectul atelierului de lucru desfășurat la Chișinău de către Organizația Internațională a Muncii prin intermediul proiectului „Angajarea incluzivă și productivă în Moldova”, cu asistența financiară a Secretariatului de Stat Elvețian pentru Afaceri Economice, transmite un comunicat al Ministerului Muncii și Cercetării.
17:20
Comisia Electorală Centrală (CEC) a început, astăzi, tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi și parțiale, care vor avea duminică, 19 mai 2024.
17:05
Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană de la Chișinău și Tiraspol, Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev, s-au întâlnit în cadrul unei ședințe de lucru desfășurate la sediul din or. Bender al Misiunii OSCE în Republica Moldova, transmite un comunicat al Guvernului.
16:45
În prima zi a vizitei sale în Germania, președinta Rep. Moldova Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele federal Frank-Walter Steinmeier în care cei doi oficiali au confirmat că își doresc să aprofundeze relațiile dintre cele două țări.
16:45
185 de elevi din Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău au susținut, astăzi 17 mai, testul la matematică, din cadrul testării naționale în învățământul primar, în format digital. Elevii au rezolvat la calculator, pe o platformă specializată, un test la matematică, în format digital, constituit din 14 itemi. Durata examenului a fost de 60 de minute, transmite Ministerul Educației și Cercetării.
16:30
În prima zi a vizitei sale în Germania, președinta Rep. Moldova Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele federal Frank-Walter Steinmeier în care cei doi oficiali au confirmat că își doresc să aprofundeze relațiile dintre cele două țări.
16:05
În perioada 17-19 mai, la Grădina Botanică din Chișinău se va desfășura „Festivalul Tradițiilor Românești”, cel mai amplu eveniment destinat promovării tradițiilor populare românești în Republica Moldova. Șefa serviciului comunicare al Departamentului pentru Relația cu R.Moldova (DRRM), Mirela Olteanu, a fost invitata emisiunii OAMENI ȘI IDEI de la Radio Chișinău, unde a vorbit despre acest festival și a declarat că „evenimentul este o celebrare autentică a bogatei moșteniri culturale a României la Chișinău, unde comunitățile se adună pentru a împărtăși și sărbători patrimoniul și frumusețea tradițiilor locale”.     
15:50
Un inspector vamal din cadrul Postului Vamal Tudora este cercetat pentru corupere pasivă, fiind denunțat la CNA pentru pretinderea sistematică a mijloacelor financiare ilicite de la un voluntar care acorda servicii de transport pentru refugiații din Ucraina, se arată într-un comunicat emis de Centrul Național Anticorupție.
15:35
Ieri, 16 mai 2024, a avut loc masa rotundă cu tema „Inovare și responsabilitate socială în industria alimentară prin colaborare cu Banca de Alimente”. Evenimentul a avut drept scop prezentarea bunelor practici de parteneriat dintre sectorul de afaceri și Banca de Alimente din Moldova, care asigură redistribuirea la timp a surplusului de produse alimentare către cantinele sociale din țară, precum și către alte organizații ce oferă alimentație persoanelor vulberabile. Totodată, în cadrul mesei rotunde au fost discutate noile modificări la cadrul normativ cu privire la prevenirea pierderii și risipei de alimente, transmite Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
15:15
Parlamentul Republicii Moldova a stabilit data de 20 octombrie 2024 pentru desfășurarea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Totodată, în aceiași zi, în Republica Moldova se va desfășura referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". În cadrul ședinței de joi, 16 mai 2024, Legislativul a aprobat două proiecte de hotărâre în acest sens, informează Comisia Electorală Centrală.
15:00
În perioada 1 martie-15 mai 2024, potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, au fost recepționate 263 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență. Dintre acestea, 260 au fost aprobate. Cei mai mulți solicitanți sunt din raionul Cantemir, precizează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
14:40
Patru servicii media de televiziune care au înregistrat devieri ale nivelului sunetului între emisiuni și publicitate au fost amendate cu 29 000 de lei, în urma unei ședințe de ieri a Consiliului Audiovizualului, informează un comunicat al Consiliului Audiovizualului.
14:25
Universitatea de Stat din Moldova a găzduit conferința științifică internațională privind statul de drept și reziliența economică în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Evenimentul, care a avut loc ieri, 16 mai, a reunit invitați care au discutat diverse aspecte legate de importanța reformelor economice și juridice necesare pentru integrarea europeană a țării. Participanții au evidențiat, de asemenea, provocările și oportunitățile pe care le întâmpină Republica Moldova în acest proces complex, transmite Ministerul Finanțelor.
14:05
Avocatul Sergiu Băieșu, propus de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor, a promovat evaluarea Comisiei Vetting. Potrivit Comisiei, acesta întrunește criteriile de integritate financiară și etică prevăzute în Legea 26/2022, conform căreia a fost evaluat, informează un comunicat al Comisiei Vetting.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.