Agenția Națională a Arhivelor prezintă filmul documentar „Războiul este suferință” dezvăluind urmările tragice ale celui de-Al Doilea Război Mondial

TVR Moldova, 7 mai 2024 21:30

Vieți spulberate şi destine distruse. Aşa poate fi descris, în numai câteva cuvinte, un război. În apropierea zilei de 9 mai, Agenția Națională a Arhivelor a prezentat un scurt film documentar, intitulat "Războiul este suferință", care prezintă urmarile tragice ale celui de-Al Doilea Război Mondial, văzute prin ochii veteranilor și familiilor lor. Cu această ocazie, istoricii au demontat și unele falsuri legate de cea mai devastatoare conflagrație globală de până acum.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 4 ore
21:10
Visul a devenit realitate pentru fotbaliștii clubului FC Petrocub, care au ajuns, în premieră, campioni ai Republicii Moldova. Au fost momente feerice pe stadionul din Hîncești, unde sportivii antrenați de Andrei Martin au încheiat, aseară, campionatul cu o victorie categorică, în prezenţa suporterilor.
20:40
Un târg al producătorilor locali a avut loc astăzi, într-un parc din cartierul Sculeni din Chişinău. În corturi şi la tarabele amenajate, comercianţii au vândut fructe, legume, produse de panificaţie şi alte bunătăţi. Oamenii au profitat de vremea frumoasă şi au venit la cumpărături. Deşi spun că preţurile sunt puţin mai mari decât în pieţe sau magazine, calitatea şi gustul contează.
Acum 6 ore
20:10
Anul trecut, prunele din Republica Moldova au fost exportate în 33 de țări, un adevărat record. Totodată, cultivatorii autohtoni au obținut și cea mai bogată recoltă la hectar de până acum. Asta arată o analiză făcută Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul".
19:40
Viaţa locuitorilor din Chişinău este pusă deseori în pericol din cauza clădirilor vechi. Mai multe bucăţi mari de tencuială au căzut, zilele trecute, de pe sediul Bibliotecii Publice de Drept. Se ruinează şi Biblioteca "Bogdan Petriceicu Haşdeu". Reprezentanţii Primăriei spun că Ministerul Culturii ar trebuie să se ocupe de reparaţie. În replică, responsabilii Ministerului susţin că pot interveni doar dacă municipalitatea vine cu un proiect de restaurare.
19:10
Sute de oameni au venit astăzi în parcul "Valea Morilor" din Chişinău, pentru o plimbare în aer liber, dar şi pentru a petrecere timpul distractiv alături de cei mici. Ateliere de creaţie şi de meşteşugărit, concerte şi alte activităţi s-au desfăşurat în contextul Zilei Internaţionale a Familiei.
18:40
Despre Europa şi proiectele Uniunii Europene s-a vorbit, în acest weekend, la Bălţi şi la Cahul. La nordul ţării a fost inaugurat Orăşelul european, iar oamenii au făcut coadă la standurile țărilor membre UE. Au fost activități pentru toate vârstele - cei mici s-au distrat, iar cei mai mari au participat la diverse concursuri, inclusiv educative.
Acum 8 ore
18:10
Prin muzică, omul își manifestă trăirile și sentimentele față de familie și locurile unde te-ai născut. Recent, tânărul interpret Vasile Hariton a lansat un cântec dedicat oamenilor dragi.
17:40
Comisia Electorală Centrală a luat act, în ședința de astăzi, de datele din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024, la situația din 3 mai 2024, prezentate de concurenții electorali.
17:10
Pentru cei care își doresc altceva decât un mic dejun obișnuit, colega noastră Betty Turculeț vine cu o alternativă interesantă - ouăle poșate. Asta înseamnă că ouăle sunt sparte direct în apa fierbinte, rezultând o delicată combinație de gălbenuș cremos și albuș moale. Iar pe lângă faptul că sunt gustoase, mai sunt și sănătoase. Pare o rețetă simplă, dar sunt niște trucuri pe care e bine să le cunoaștem.
16:50
Un elicopter al preşedinţiei Iranului a fost implicat duminică într-un accident în nord-vestul ţării şi încă nu este clar dacă la bordul aparatului se afla preşedintele Ebrahim Raisi, relatează agenţiile internaţionale de presă.
16:40
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare video pe Instagram.
Acum 12 ore
16:10
Jurnalistul, scriitorul și fotograful Ștefan Susai ne-a spus ce îl impresionează cel mai mult la oamenii pe care îi întâlnește în satele din Republica Moldova.
15:40
Pe cel puțin patru pagini de Facebook - „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” - create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.
15:10
La Leipzig, șefa statului a primit premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, oferit sub patronajul Președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoțit de 25000 de euro, sumă pe care Președinta Maia Sandu o va dona.
14:40
Foarte curând începe sezonul estival, iar agențiile de turism se întrec deja în oferte.
14:10
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție, după ce reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au acuzat-o că ar pune piedici la înfăptuirea reformei în justiție, în contextul în care, acum patru zile, în spaţiul public a apărut scrisoarea semnată de Veronica Dragalin în care se invoca faptul că Tatiana Răducanu ar avea legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cu oligarhul Ilan Şor şi cu avocatul acestuia, Aureliu Colenco.
13:40
Boxerul ucrainean Oleksandr Usik l-a învins la puncte pe britanicul Tyson Fury, într-un meci având ca miză unificarea titlurilor mondiale la categoria grea, disputat duminică la Riad, informează AFP.
13:10
Denumirea poate că ați auzit-o, dar nu știu câți au încercat-o. Guacamole - un simbol al gastronomiei mexicane, este un sos plin de savoare, de care mulți se îndrăgostesc de la prima gustare. Colega noastră Betty Turculeţ a pregătit pentru noi rețeta originală, care se face destul de rapid. Așadar, atenție la ingrediente! Dacă le aveți la frigider, puteți să gătiți și voi, împreună cu Betty.
12:40
Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, care s-a opus prin veto legii criticate a „influenţei străine”, i-a cerut sâmbătă preşedintelui francez, Emmanuel Macron, să vină la Tbilisi pentru a „scoate definitiv Caucazul (…) de sub influenţa rusă”, notează AFP.
12:10
În perioada 17-18 mai, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat în Republica Federală Germania. Această vizită subliniază angajamentul Moldovei și al Germaniei de a consolida relațiile bilaterale și de avansa parcursul european al Republicii Moldova.
11:40
La sigur că în această perioadă cei mici au poftit și mai mult la dulciuri, prăjituri, cozonaci, băuturi acidulate și alte plăceri care fac rău dinților, . astfel că ar fi nevoie și de la o vizită la stomatolog, măcar una de rutină. Cum îi pregătim emoțional pe cei mici de o vizită la stomatolog și cum îi învățăm să respecte rutina zilnică de îngrijire a danturii, aflăm dintr-un reportaj.
Acum 24 ore
11:10
Forțele ucrainene sunt pe poziții mai sigure, în special în regiunea Harkov, a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în mesajul său din noaptea de sâmbătă spre duminică.
10:40
În escapadele sale prin republică, Alexandru Leahu a fost și pe la Grătiești, o localiate situată la doar câțiva kilometri de Chișinău, dar care are și o istorie frumoasă.
10:10
Există tendința occidentală de a vedea conducerea lui Vladimir Putin ca pe-o tragedie greacă clasică, plină de jocuri de putere ateniene, populată de eroi defectuoși și aroganți și dependentă de sclipiri de intervenție divină. Acest lucru flatează în mod nejustificat Kremlinul. Un ghid mai util decât Sofocle este, după părerea mea, Harold Pinter, maestrul comediei pasiv-agresive, scrie publicistul Roger Boyes într-un editorial din The Times.
09:40
Astăzi, 19 mai 2024 au loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia și Salcia, raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru alegerea primarului în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova.
09:10
Președintele Georgiei a declarat veto împotriva controversatei legi a agenților străini. Marți, parlamentul a aprobat proiectul, în ciuda contestării de către opoziție, a organizațiilor neguvernamentale și a altor membri ai societății civile. Potrivit proiectului legislativ, organizațiile trebuie să anunțe dacă finanțarea externă depășește 20%. În caz contrar, pot fi considerate drept agenți ai unor puteri străine. Opoziția președintelui poate fi depășită, prin vot, de legislativ.
Ieri
21:10
Ambasadorul Croaţiei pentru Republica Moldova şi România, Excelenţa Sa, Marija Kapitanović, a acordat un interviu pentru TVR MOLDOVA. În cadrul acestuia oficialul a vorbit despre experienţa Croației privind integrarea europeană și fondurile de preaderare pe care UE le are de oferit R. Moldovei pentru a ajuta Moldova să-și dezvolte infrastructura și alte domenii sensibile.
20:40
Parcul "Valea Morilor" din Chișinău a fost, astăzi, locul de întâlnire pentru sute de iubitori ai modului sănătos de viața. Oameni, de toate vârstele, au celebrat "Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice", prin concursuri şi diverse probe. Principala provocare a fost o cursă simbolică de alergare, pe o distanţă de aproape trei kilometri.
20:10
A curs vinul din belşug, aseară, la ediţia de primăvară a "Vernisajului Vinului". Festivalul s-a desfăşurat, tradiţional, la Palatul Republicii din Chişinău, iar vizitatorii din ţară şi de peste hotare nu s-au lăsat aşteptaţi. A fost o bună ocazie pentru zecile de vinificatori basarabeni să-şi promoveze licorile alese.
19:40
Grădină Botanică din Chișinău s-a transformat într-un leagăn al folclorului şi al datinilor strămoşeşti. Artişti şi meşteri populari din toate zonele României şi din Republica Moldova participă la Festivalul Tradițiilor Românești. Vizitatorii au parte de concerte în aer liber, expoziţii, mâncăruri alese şi pot discuta cu meşterii populari.
19:10
Şi-au unit forţele pentru a găsi soluţii la problemele din învăţământ. Zeci de profesori din Republica Moldova şi din România participă la un Forum al Educaţiei, care se desfăşoară la Chişinău. Evenimentul e o platformă de discuţii şi schimb de experienţă. Iar tema reuniunii din acest an este "Profesorul față în față cu provocările diversității în educație".
18:40
O dată în an, muzeele din Republica Moldova au program prelungit şi intrare liberă pentru doritori. Asta se întâmplă în mai multe ţări, în Noaptea Europeană a Muzeelor. La Chişinău, fiecare instituţie a pregătit şi un program special pentru vizitatori. Astfel că oamenii îşi pot lua porţia de cultură pentru un an întreg.
18:10
Rusia a acuzat sâmbătă Kievul că a atacat cu bombe ghidate franceze Hammer şi cu rachete anti-radar americane HARM regiunea rusă Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, transmite AFP, scrie Agerpres.ro
17:40
După o săptămână productivă de muncă, merităm și noi să ne odihnim plăcut şi frumos. Și pentru că se apropie weekendul, venim și cu recomandări de evenimente și activități interesante ce vor avea loc la sfârșit de săptămână.
17:10
La Buzău, a avut loc cea de-a șaptea ediție a Zilelor Alexandru Marghiloman, manifestare cultural-științifică ce se desfășoară anual, la Chișinău și la Buzău. De curând, a fost inaugurat un nou edificiu din domeniul Marghiloman. La eveniment a fost și echipa TVR Moldova. Imagini și impresii, în următorul reportaj.
16:40
Nu ne trebuie ocazii anume și niciodată nu e în plus să ne amintim de marii oameni de cultură, care ne-au lăsat o moștenire artistică impresionantă. Colegul nostru Anatol Fornea a stat la o cafea cu două nume importante ale culturii noastre - scriitorul Emilian Galaicu-Păun și pictorul Anatol Danilișin.
16:10
Angajații Poliției de Frontieră documentează doi străini pentru deținerea și folosirea actelor oficiale falsificate. Incidentele au fost notificate astăzi,18 mai 2024, în punctul de trecere a frontierei Cahul.
15:40
O carte bună, de cele mai multe ori, vine din propriile trăiri ale autorului. Vorbim în continuare despre romanul „Actorul anonim”, semnat de scriitorul, pedagogul și publicistul Aurelian Silvestru, o carte scrisă în pandemie, chiar pe patul de spital. Recent, la Salonul Internațional de Carte din Torino, romanul a fost lansat în limba italiană. Despre eveniment și cum a fost primită cartea, a discutat echipa „TeleMatinal” cu Aurelian Silvestru.
15:10
O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat sâmbătă dimineață la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe. Pentru operațiunile de căutare și salvare au fost alertate echipaje ale Autorităţii Navale Române, Poliția de Frontieră și două nave comerciale aflate în zonă. Trei membri ai echipajului sunt dați dispăruți, scrie Digi24.ro
14:40
Tania Cergă este o artistă care, deși apare mai rar în public, știe să impresioneze și să fie mereu o prezență memorabilă. De talent, nu mai vorbim. Acum, pregătește un eveniment de lansarea a albumului „Sunt de ajuns”, care va avea loc pe 21 mai.
14:10
Reprezentanții Biroului pentru integrare europeană (BIE) și ai Președinției Republicii Moldova au participat la sesiunea "Ucraina și Republica Moldova în pregătirea pentru negocierile de aderare la UE: realizări, provocări și necesități”, organizată în cadrul Grupului Tallinn la Vilnius, Lituania. Evenimentul, desfășurat pe 16 mai, a reunit oficiali și experți din statele membre ale Uniunii Europene pentru a discuta progresul și provocările legate de extinderea UE.
13:40
„Muzeele pentru educație și cercetareˮ – este genericul din acest an al activităților dedicate Zilei Internațională a Muzeelor, care este marcată pe 18 mai. Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Turnul de Apă, își va deschide ușile pentru publicul larg la ora 12.00, cu un program de expoziții și momente artistice, transmite IPN.
13:10
Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, pe 21 mai. Delegația de la Chișinău va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
12:40
E frumos afară, vreme numai bună pentru un picnic, împreună cu cei dragi. Cum transformăm ieșirile în natură în amintiri frumoase, aflăm din următorul material realizat de echipa „TeleMatinal”.
12:10
Anual, la 18 mai, în Republica Moldova și în întreaga comunitate europeană este este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor.
11:40
Forţele ruse au capturat zeci de civili în oraşul de graniţă Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofiţer de poliţie regional acuzând că cei capturaţi au fost folosiţi ca „scuturi umane”, relatează CNN, scrie Digi24.ro
11:10
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 57 908 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 30 560 traversări persoane.
10:40
MEDICUL ALERGOLOG TORIA BROCOVSCHI, ne-a spus cum ne dăm seama că e o alergie, cum acționăm în cazul simptomelor dar și cum ne protejăm.
10:10
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu care se confruntă Ucraina: noul asalt al Rusiei, ajutorul occidental, lipsa soldaţilor pe front, armistiţiul olimpic, invitaţia adresată Chinei pentru a participa la summitul păcii. Iată principalele puncte ale acestui interviu exclusiv, transmite Agerpres.
09:40
„Federația Rusă este un pericol pentru UE, datorită chiar conducerii Federației Ruse. Să nu uităm că Putin regretă dispariția Uniunii Sovietice și că tot ceea ce face la ora actuală este pentru reinstituirea suveranității Moscovei supra fostelor teritorii sovietice. Cea mai mare frică a lui Putin fiind când și cum va preda puterea, ” a subliniat Ion Petrescu, colonel în rezervă, analist militar din România, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.