Reacția Guvernului, după ce Guțul a participat, alături de Șor și Tauber, la parada de la Moscova

Radio Moldova, 9 mai 2024 19:50

„Au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul, decât alături de moldoveni, celebrând pacea” – așa a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, participarea bașcanei Evghenia Guțul, a oligarhului fugar Ilan Șor și a deputatei Marina Tauber, la parada militară de la Moscova, găzduită pe 9 mai de Vladimir Putin. Consilierul premierului Dorin Recean susține că guvernatoarea Autonomiei găgăuze a plecat la Moscova din propria inițiativă. „Nu a reprezentat Republica Moldova”, a precizat Daniel Vodă pentru presă, pe 9 mai.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 15 minute
08:50
Spania trimite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include un lot de tancuri Leopard și rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, anunță ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov. Oficialul ucrainean a precizat că miercuri seară a avut o convorbire telefonică cu omologul său spaniol, Margarita Robles, unde i-a mulțumit pentru ajutor.
Acum o oră
08:10
Anual, pe 23 mai este marcată Ziua Parlamentului Republicii Moldova - instituția reprezentativă supremă a țării noastre. Legislativul de la Chișinău este compus din 101 deputați aleși pentru o perioadă de patru ani. Actualul legislativ este succesorul Sovietului Suprem al RSS Moldovenești. Deputații sunt aleși prin vot universal, secret și liber exprimat
Acum 2 ore
07:10
Speakerul Igor Grosu pleacă la București, unde va participa la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor. Șeful Legislativului de la Chișinău împreună cu președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, vor susține un discurs referitor la integrarea europeană a țării noastre și Ucrainei în actualul context european.
Acum 12 ore
22:40
Când Uniunea Europeană ar urma să demareze negocierile de aderare cu Republica Moldova; Detalii despre cariera și averea primelor trei judecătoare înaintate pentru numirea la Curtea Supremă de Justiție, precum și primul caz de trombocitopenie asociat cu imunizarea Covid-19, înregistrat în Republica Moldova - sunt printre principalele teme abordate de presă.
21:00
Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat miercuri după-amiază oficial desfășurarea alegerilor legislative în data de 4 iulie, un scrutin riscant pentru conservatorii săi, care riscă astfel să piardă guvernarea după ce au fost 14 ani la putere, transmit agențiile internaționale de presă.
Acum 24 ore
19:20
Liderul rus Vladimir Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland, a spus șeful armatei din Suedia, Micael Bydén, potrivit Politico, într-un moment în care tot mai mulți oficiali și analiști avertizează asupra unei posibile intenții a Rusiei de a provoca statele NATO.
19:20
The Dossier Center a publicat o investigație despre noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov. Jurnaliștii au obținut acces la arhiva de e-mailuri a oficialului și au discutat cu surse apropiate acestuia. Arhiva conține atât corespondența de serviciu, cât și cea personală. În ea se regăsește inclusiv propria constituție a lui Belousov, care cuprinde rugăciuni, principii de viață și cele zece porunci biblice. Moldova 1 a discutat cu unul dintre autorii investigației, Ilya Rojdestvenski.
18:50
Un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a fost pus sub învinuire într-o cauză penală privind construcția drumului Leova-Bumbăta, a anunțat șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Reprezentanții Administrației au confirmat pentru redacția noastră că au fost audiați de procurori, dar susțin că lucrările au fost efectuate transparent.
18:10
Orașul Ialoveni ar putea deveni în scurt timp municipiu. Primul pas în acest sens a fost făcut de Consiliul orășenesc din localitate, care l-a împuternicit pe primarul Sergiu Armașu să înainteze Parlamentului o astfel de solicitare. În același timp, reprezentanții Parlamentului și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova susțin că inițiativa consilierilor de la Ialoveni este bună, dar nu va aduce schimbări majore oamenilor.
18:10
Un nou sondaj al companiei IMAS prezentat azi confirmă că Maia Sandu, Igor Dodon și Ion Ceban sunt favoriții cursei prezidențiale. Dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri prezidențiale pentru Maia Sandu ar putea obține în primul tur 35,2 %, fiind urmată la mare distanță de Igor Dodon cu 16,2 la sută și Ion Ceban cu 5,9 %. Datele se apropie de cele din alte sondaje recente, numai că IMAS este prima companie sociologică care estimează că Maia Sandu ar putea să nu obțină un nou mandat, dacă se va duela în turul 2 cu Igor Dodon. Datele sunt puse la îndoială de unii analiști politici, alții însă le văd ca pe un semnal pentru actuala președintă și echipa sa.
17:50
În premieră, a fost creat Serviciul de asistență medicală stomatologică sub anestezie generală pentru persoanele cu nevoi speciale, copii și adulți, în condiții de staționar. Acesta va fi funcțional de la 1 iunie, anunță Ministerul Sănătății.
17:10
7,5 kilograme de articole confecționate din metale prețioase au fost confiscate de Serviciul Fiscal de Stat în urma mai multor controale efectuate în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024, la 25 agenți economici. Potrivit instituției, verificările au avut drept scop monitorizarea activității comercianților în vederea respectării eliberării bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declarării tuturor veniturilor și comercializării articolelor în baza licenței.
17:10
Avocata Martina Čierna, care a fost repartizată din oficiu atacatorului Juraj Cintula, a refuzat să-l reprezinte. Schimbarea a intervenit la patru zile după ce Tribunalul Penal Specializat l-a arestat preventiv pe atacator. Informația că avocatul nu va continua să-l apere pe asasin a fost confirmată de Martina Čierna pentru portalul Startitup, potrivit ta3.com.
17:00
Eforturile susținute de Republica Moldova pentru a asigura securitatea energetică și importanța adoptării strategiilor și soluțiilor inovatoare pentru a face față provocărilor actuale și viitoare din sectorul energetic au fost subliniate de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la „Power Summit 2024”, care se desfășoară la Atena.
16:20
Principesa Margareta, aflată într-o vizită în Luxembrug, a vorbit despre integrarea europeană a R. Moldova și trupele ilegale rusești staționate în regiunea transnistreană. Discursul a fost rostit la Institutul Pierre Werner, unde Majestatea Sa a reiterat importanța sprijinului european pentru țara noastră De asemenea, s-a referit la situația critică și precară din Reăublica Moldova, țară afectată de tehnicile de destabilizare ale Rusiei
16:10
Fermierii care vor face parte din cele zece camere agricole regionale vor avea acces la servicii de consultanță, consiliere și formare continuă în procesul dezvoltării afacerilor agricole. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova, acestea vor contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. În timp ce unii agricultori se uită cu scepticism la acest proiect, alții apreciază inițiativa.
16:10
Șeful Armatei Române, Gheorghiță Vlad, a avertizat, miercuri, că există riscul „escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară”, iar România trebuie să accelereze înzestrarea forțelor de apărare. Întrebat despre un astfel de scenariu și dacă există vreo amenințare directă la adresa țării noastre, președintele Klaus Iohannis a spus că, din informațiile pe care le are, „România este o țară sigură. Românii nu trebuie să se teamă”, transmite Hotnews.ro.
16:00
Prin realizarea coridoarelor de solidaritate, Uniunea Europeană (UE) a investit în infrastructuri de transport în Republica Moldova, România, Ungaria, Slovacia, Polonia, și Ucraina, ancorând cele două țări care au început negocierile de aderare la UE în piața unică și în spațiul de transport al UE. Asta a declarat, miercuri, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.
14:30
Fermierii care vor face parte din cele zece camere agricole regionale vor avea acces la servicii de consultanță, consiliere și formare continuă în procesul dezvoltării afacerilor agricole. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova, acestea vor contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. În timp ce unii agricultori se uită cu scepticism la acest proiect, alții apreciază inițiativa.
13:30
Deschiderea oficială a negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană depinde de cât de repede țara noastră își va îndeplini temele pentru acasă. Negociatorul șef al Republicii Moldova privind procesul de aderare, Cristina Gherasimov, a declarat de la Bruxelles că există deschidere deplină din partea țărilor europene pentru a acționa în mod accelerat în deschiderea negocierilor, iar guvernarea de la Chișinău face tot posibilul să îndeplinească cele două măsuri rămase restante. Este vorba despre numirea unui procuror general, dar și evaluarea vetting privind numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție.
13:10
Fondurile din veniturile din activele Băncii Rusiei înghețate în țările UE vor deveni disponibile pentru transfer în Ucraina din iulie 2024, plățile urmând să fie efectuate de două ori pe an, a anunțat Comisia Europeană marți, 21 mai. Din fondurile primite, 90% este planificat a fi alocate pentru ajutoare militare, 10% vor fi trimise la bugetul UE pentru sprijinul pe termen lung al Ucrainei, transmite Deutsche Welle.
11:30
Aproximativ o sută de turiști au fost evacuați din Noua Caledonie, un arhipelag francez din Pacific scufundat de o săptămână într-o criză politică și de securitate, a anunțat miercuri reprezentantul Franței la fața locului, notează AFP, potrivit Agerpres.
11:20
Fructele moldovenești sunt foarte apreciate pe piața internațională, iar acest lucru îl demonstrează exporturile record de anul trecut, a declarat președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, Vitalie Gorincioi. Potrivit lui, agricultorii trebuie să studieze piața și să cunoască ce produse sunt solicitate peste hotare.
10:50
Consiliul Europei a recomandat Georgiei să abroge legea cu privire la „agenții străini”, recent adoptată de Parlamentul georgian, care a declanșat ample manifestații în țară, relatează AFP.
10:40
Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a granițelor apelor teritoriale rusești din Marea Baltică, potrivit unui proiect de lege făcut public de Guvernul de la Moscova.
10:30
Publicațiile străine reflectă eforturile întreprinse de RM și Ucraina de a se integra în UE. Totodată, presa internațională comentează pe larg exercițiile nucleare tactice începute de Rusia la frontiera cu Ucraina, în timp ce Kievul cere mai multă libertate aliaților NATO pentru a folosi armele occidentale împotriva inamicului. Mai multe publicații relatează despre decizia Uniunii Europene de a trimite Kievului veniturile provenite din activele rusești înghețate pe teritoriul blocului comunitar. Cauzele accidentului de elicopter în care a murit președintele Iranului sunt în continuare analizate de presa străină. Amănunte are Lidia Petrenco.
10:30
Mai multe explozii au avut loc la un depozit de artificii din India, după o greșeală a unor muncitori, scrie Digi24.ro.
10:10
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, va întreprinde, în perioada 23-24 mai, o vizită oficială la București.
10:00
Circa 40 de delegații străine participă, astăzi și mâine, la cel de-al XIX-lea Congres al Curților Constituționale Europene, care va avea loc la Chișinău. În cadrul evenimentului, oaspeții vor vizita Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova, informează Curtea Constituțională într-un comunicat.
Ieri
07:00
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 22 mai.
21 mai 2024
22:50
Pe 2 iunie va avea loc turul doi al alegerilor locale noi în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni și în orașul Bucovăț, raionul Strășeni, anunță Comisia Electorală Centrală.
22:10
Mai multe persoane au fost evacuate din locuințe și nevoite să doarmă în mașini, după ce cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani care a zguduit, luni, zona din jurul vulcanului Campi Flegrei, aflat în apropiere de Napoli, Italia, relatează The Guardian, citat de news.ro.
21:30
Armata rusă a anunțat marți că a început în apropiere de Ucraina exerciții militare privind utilizarea armelor nucleare tactice, exerciții ordonate la începutul lunii mai de președintele Vladimir Putin, dând asigurări că este vorba despre un răspuns la „amenințările” occidentale, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.
20:00
Accesul neautorizat în instituțiile de învățământ și ultragierea personalului didactic ar putea fi sancționate, în Republica Moldova. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că va propune Parlamentului modificarea Codului Contravențional cu două articole noi, care să prevadă acest lucru. Solicitarea vine după ce directoarea unei școli din raionul Drochia, care se presupune că ar fi fost hărțuită, a fost găsită strangulată în sala de sport a instituției educaționale pe care o conducea. Federația Sindicală a Educației și Științei susține, la rândul său, că statul ar trebui să asigure cadrele didactice nu doar cu protecție juridică, dar și cu ore asigurate de consiliere individuală și de terapie.
19:50
Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au avut marți o discuție telefonică. Președintele ucrainean a anunțat, după discuția telefonică, că România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, transmite Ukrainska Pravda.
19:40
Pe 2 iunie va avea loc turul doi al alegerilor locale noi în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni și în orașul Bucovăț, raionul Strășeni, anunță Comisia Electorală Centrală.
19:30
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis, astăzi, să expedieze Comisiei de evaluare a procurorilor lista subiecților ce urmează să fie evaluați din cadrul Procuraturii Anticorupție. Aceasta a fost întocmită de Procuratura Generală și nu a fost făcută publică deocamdată.
17:40
Rata inflației, în scădereRata inflației este în scădere pentru a șaptea lună consecutiv, potrivit guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, care a prezentat al doilea raport în acest subiect. Conform noilor prognoze, rata inflației medii anuale va constitui 5 la sută în 2024 și 4,6 la sută anul viitor. În același timp, oamenii spun că prețurile la produse sunt mari în comparație cu salariile pe care le primesc. Detalii AICI
17:20
Republica Moldova este prima țară care semnează un parteneriat pentru pace și securitate, cu Uniunea Europeană. Oficialii europeni și cei de la Chișinău declară că documentul, semnat astăzi, 21 mai, la Bruxelles, va ajuta Republica Moldova să-și consolideze domeniul apărării, să-și sporească securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice ale Republicii Moldova. Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, susține că acordul reflectă dinamica relațiilor dintre Republica Moldova și UE pe domeniul apărării și securității.
17:00
Oficialii europeni nu au confirmat, dar nici nu au infirmat că negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor începe cu Republica Moldova în data de 25 iunie, așa cum se vehiculează în presă. Premierul Dorin Recean confirmă că există asemenea obiectiv, însă pe de altă parte, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, afirmă că mai avem de lucru.
16:40
Cinci polițiști de investigație au fost decorați de ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham PAUL, cu medalia franceză de securitate internă pentru contribuția la încheierea cu succes a unei operațiuni speciale de destructurare a unei organizații criminale care își desfășura activitatea în Republica Moldova, Franța și România.
16:40
Procuratura Anticorupție (PA) a contestat la Curtea de Apel Chișinău, sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai 2024 prin care instanța a hotărât că fapta incriminată lui Vladimir Filat nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani, acesta fiind reabilitat.
14:00
Cetățenii români vor putea călători în Turcia în baza cărții de identitate, pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, notează Agerpres.
13:50
Uniunea Europeană este deschisă să sprijine în continuare Republica Moldova și agenda de reforme pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o discuție, la Bruxelles, cu premierul Dorin Recean. La rândul său șeful Executivului de la Chișinău a subliniat că susținerea pe care Republica Moldova o primește la Bruxelles reconfirmă progresul înregistrat în mai multe domenii cheie.
13:20
Producția globală de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice ar putea fi unul dintre motive. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului, astfel aceasta a atins cel mai scăzut nivel din 1962. Și Republica Moldova a produs o cantitate mai mică de struguri și, respectiv, de vin, susțin responsabilii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
13:10
Europa se confruntă cu vreme extremă. Grindina și ploile torențiale au inundat străzile din Polonia, Olanda și Franța, cauzând pagube semnificative. În orașul Dresda din estul Germaniei, un fulger a lovit zece persoane, care au fost transportate la spital.
12:40
Prim-ministrul Dorin Recean, aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, a avut o întrevedere cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. Construirea unei economii dezvoltate, reziliente și competitive, care să asigure creșterea economică și accesul la piața internă a Uniunii Europene (UE) – a fost principala temă de discuție abordată de cei doi oficiali, potrivit Guvernului.
12:30
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a efectuat o vizită neanunțată la Kiev, pentru a șaptea oară de la începutul războiului. În legătură cu actuala ofensivă a trupelor ruse, șefa diplomației de la Berlin a cerut transferul urgent de sisteme suplimentare de apărare aeriană către Ucraina pentru a se proteja împotriva rachetelor și dronelor rusești.
12:00
Aderarea la Uniunea Europeană (UE) este singura opțiune pe care o are Republica Moldova acum, când Federația Rusă tinde să-și refacă imperiul, iar țara noastră poate să devină foarte ușor următoarea victimă, dacă Ucraina nu va fi ajutată și va pierde războiul. Declarația aparține ambasadorului Danemarcei în Republica Moldova, Soren Jensen, și a fost făcută la emisiunea „Dimensiunea Diplomatică” de la Moldova 1.
11:30
Dosarul fondatorului Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, care a trecut evaluarea externă din perspectiva integrității financiare și etice, a fost declarat inadmisibil la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Se întâmplă după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că dosarul depus ar fi incomplet. În rezultat, CSM a anunțat pe 21 mai că a admis șase din cele opt dosare depuse de candidații care au aspirat la funcții în CSJ.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.