Importanța pregătirii spirituale prin post Înainte de Înviere

Albasat, 19 aprilie 2024 23:50

Înaintea sărbătorii Învierii, postul devine o parte crucială a pregătirii spirituale și fizice a credincioșilor. Această perioadă de abstinență și rugăciune are un scop profund în tradiția creștină, oferind oportunitatea de a ne purifica sufletul și trupul înainte de a celebra evenimentul central al credinței creștine. Astfel, postul nu este... The post Importanța pregătirii spirituale prin post Înainte de Înviere appeared first on ALBASAT.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Albasat

Acum 5 minute
11:10
O societate care respectă și protejează jurnaliștii este una care îmbrățișează adevărul și valorile europene. Atunci când democrația este amenințată de elementele unui război hibrid – dezinformarea și propaganda, societatea se bazează o presă liberă și independentă, care să furnizeze informații veridice și imparțiale. Declarații în acest sens au fost... The post Dorin Recean: Încurajez cetățenii și instituțiile să continue să sprijine presa independentă appeared first on ALBASAT.
Acum 15 minute
11:00
Cererile privind votarea la locul aflării la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai  pot fi depuse începând cu 5 mai, anunță Comisia Electorală Centrală, citată de IPN. Solicitările de votare cu urna de vot mobilă se depun la biroul electoral de către alegătorii care din motive de sănătate... The post Din 5 mai alegătorii pot solicita votarea la locul aflării appeared first on ALBASAT.
Acum o oră
10:40
Numărul de alegători, înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3 296 783, anunță Comisia Electorală Centrală, citată de IPN. Dintre aceștia, 2 735 721 cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Potrivit CEC, diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova,... The post Peste 3,2 milioane de persoane sunt înscrise în Registrul de Stat al Alegătorilor appeared first on ALBASAT.
10:30
Tinerii au posibilitatea să aplice la programe municipale de suport antreprenorial. Primăria Chișinău a lansat procesul de înscriere la programul municipal de educație antreprenorială, programul „Start-up pentru Tineri și Migranți” și Incubatorul municipal de afaceri, transmite IPN. Dosarele pentru programul municipal de educație antreprenorială pot fi depuse până pe 31... The post A fost lansată înscrierea pentru programe municipale destinate tinerilor antreprenori appeared first on ALBASAT.
Acum 2 ore
10:00
Rusia consideră că orice ucrainean fugar înseamnă un soldat mai puțin împotriva sa și îi ajută pe ucraineni să scape de război, inclusiv prin Moldova și România. Rușii s-au organizat să-i ajute pe fugari să se mute în alte state UE, ca de exemplu Germania, care a declarat că ucrainenii... The post Ucraina le cere fiilor săi apărare appeared first on ALBASAT.
Acum 4 ore
08:50
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7539 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5394 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2620 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.5964 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6205 D.S.T. 960 XDR 1 23.3273 Denar macedonian 807 MKD 10 3.0771 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 03.05.2024 appeared first on ALBASAT.
Acum 24 ore
22:10
The post Transmisie în DIRECT: Participarea la Drumul Crucii la Nisporeni în Joia Patimilor appeared first on ALBASAT.
20:40
Natura dezlănțuită atacă Europa cu fenomene meteo extreme. În Germania, autoritățile au emis un cod roșu de furtuni puternice de joi după-amiază, de la ora 15, până vineri dimineață, la ora 4. În Italia a fost emis cod portocaliu de vijelii în regiunile Lazio și Campania de joi până vineri... The post Vijelii și furtuni în Europa: cod roșu în Germania appeared first on ALBASAT.
20:40
Veste bună pentru persoanele care suferă de diabet tip 2. Schema de tratament va fi înlocuită cu una mai convenabilă. Danemarca va începe să ofere pacienţilor care suferă de diabet de tip 2 medicamente mai ieftine, înainte de a prescrie aşa-numitele medicamente GLP-1, cum ar fi Ozempic al Novo Nordisk,... The post Schimbare în tratamentul diabeticilor: Prima țară din UE adoptă noua schemă de medicamentație appeared first on ALBASAT.
20:10
Zimbru Chișinău și Petrocub Hâncești s-au calificat în finala Cupei Moldovei la fotbal. Formația din capitală a eliminat deținătoarea în exercițiu a trofeului, Sheriff Tiraspol cu scorul general de 2-1, transmite IPN. După ce au câștigat pe teren propriu cu 1-0, Zimbru a terminat la egalitate meciul din deplasare, scor... The post Zimbru Chișinău și Petrocub Hâncești s-au calificat în finala Cupei Moldovei la fotbal appeared first on ALBASAT.
20:10
Accesul în terminalul aeroportuar din Chișinău este permis doar pentru pasageri și personalul autorizat până în data de 16 mai. Poliția de Frontieră precizează că a suplinit numărul de personal și de echipamente speciale de control pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor, transmite IPN.  ... The post Accesul în terminalul aeroportuar din Chișinău este restricționat până pe 16 mai appeared first on ALBASAT.
12:30
În ultimii 10 ani s-a redus dramatic numărul de studenți în universitățile din țară – de la 78 de mii la 42 de mii de studenți la licență. În ultimii 5 ani numărul studenților se stabilizează. Totuși, mai mult de 43 de mii de studenți sistemul educațional nu poate genera... The post Universitățile pot miza pe admiterea a maximum 14 mii de studenți în anul I appeared first on ALBASAT.
12:30
Un bărbat de 67 de ani din satul Todirești, raionul Anenii Noi, a murit la spitalul raional, unde a fost dus cu arsuri pe toată suprafața corpului. Mai devreme în gospodăria bărbatului s-a produs o deflagrație, iar fiul acestuia, în vârstă de 38 de ani, a fost găsit mort, având... The post Fiu înjunghiat mortal, tată decedat în urma unei deflagrații appeared first on ALBASAT.
11:50
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7564 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5496 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2652 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6096 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6184 D.S.T. 960 XDR 1 23.3597 Denar macedonian 807 MKD 10 3.0872 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 02.05.2024 appeared first on ALBASAT.
11:50
Joia premergătoare Paștilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este ziua care amintește despre spălarea picioarelor și Cina cea de Taină. În a cincea zi a Săptămânii Patimilor, în biserici se fac rugăciuni, atât dimineața, cât și seara, transmite IPN. În Joia Mare creștinii sunt așteptați la Liturghia Sfântului... The post Joia Mare sau Joia Neagră – ziua care amintește despre Cina cea de Taină appeared first on ALBASAT.
11:50
În Joia Patimilor, pe 2 mai 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, se va efectua Drumul Crucii la ora 21:30. Această tradiție binecuvântată are loc în seara zilei de joi, în săptămâna patimilor, reprezentând un moment de comemorare și reflectare pentru preoți, credincioși și oficialități. Evenimentul... The post Astazi la Nisporeni va avea loc Drumul Crucii: o tradiție anuală de comemorare în Joia Patimilor appeared first on ALBASAT.
11:50
La aproape 33 de ani de la independență, Republica Moldova face un pas important spre modernizarea infrastructurii sale de control la frontiere. Un Ghid cuprinzător cu Standarde Tehnice de Referință pentru Serviciul Vamal, elaborat cu sprijinul Programului USAID Moldova Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), va contribui semnificativ la... The post În premieră standarde clare pentru construcția și renovarea Posturilor Vamale de Frontieră ale Republicii Moldova appeared first on ALBASAT.
11:50
Consumatorii casnici și o parte din consumatorii non-casnici conectați la rețelele de joasă presiune vor plăti pentru gaze un tarif de 12 154 de lei pentru o mie metri cubi (12,1 lei/m3) sau cu 1244 de lei pentru o mie de metri cubi mai puțin ca acum.  Tariful a fost... The post Gazul se ieftinește din 3 mai appeared first on ALBASAT.
11:50
În jur de 70 de locuri de parcare sunt amenajate în Piața Marii Adunări Naționale pentru conducătorii auto care vor veni la slujba din Noaptea Învierii la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului”, anunță Primăria capitalei. Șoferii vor putea lăsa automobilele și pe străzile adiacente, pe locurile de parcare stradală. De asemenea,... The post 70 de locuri de parcare sunt amenajate în PMAN pentru Noaptea Învierii appeared first on ALBASAT.
Mai mult de 2 zile în urmă
08:10
Toate informațiile despre drumurile publice vor fi stocate într-un registru electronic. Sistemul va centraliza toate informațiile relevante despre drumurile publice într-o singură bază de date. Potrivit autorităților, astfel va fi permis accesul rapid și eficient la informații actualizate privind starea drumurilor și condițiile de circulație. Guvernul a aprobat instituirea sistemului... The post Informațiile despre drumurile publice vor fi stocate într-un registru electronic appeared first on ALBASAT.
30 aprilie 2024
21:40
În Republica Moldova a fost lansată aplicația „Deaf Info Center”, dedicată persoanelor cu deficiențe de auz. Descărcând-o de pe App Store sau din magazinul Google Play, persoanele hipoacuzice vor avea acces la informație și servicii esențiale într-un mod adaptat și accesibil, transmite IPN. „Această aplicație permite persoanelor cu deficiențe de... The post A fost lansată aplicația „Deaf Info Center” pentru persoanele cu deficiențe de auz appeared first on ALBASAT.
21:30
Consiliul Rectorilor din Moldova cere abrogarea hotărârii de Guvern privind plasarea în câmpul muncii a absolvenților instituțiilor de învățământ, și anume solicită să fie exclusă prevederea prin care studenții trebuie să întoarcă banii cheltuiți pentru studii dacă nu sunt de acord să se integreze în câmpul muncii. Potrivit președintelui Consiliului... The post Consiliul Rectorilor cere anularea prevederilor care îi obligă pe absolvenți să întoarcă banii pentru studii dacă nu profesează appeared first on ALBASAT.
21:20
Un târg tematic cu produse pascale va fi organizatîn scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” pe 1-4 mai, pe aleea vizavi de strada Mitropolit Varlaam, transmite IPN. Primăria Chișinău amintește că în perioada: 27 aprilie-4 mai, târguri tematice cu produse pascale sunt organizate în toate sectoarele orașului. În zilele de 12... The post Târg pascal în scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” appeared first on ALBASAT.
18:00
În Republica Moldova pe 1 mai este marcată Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii. În această zi, bugetarii au liber, 1 mai fiind declarată zi de sărbătoare nelucrătoare, transmite IPN. „Pe data de 1 mai sărbătorim Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii. Pe această cale mulțumim fiecărui om care muncește,... The post 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii appeared first on ALBASAT.
08:50
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7587 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5603 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2705 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6202 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6320 D.S.T. 960 XDR 1 23.4823 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1016 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 30.04.2024 appeared first on ALBASAT.
29 aprilie 2024
23:20
În atmosfera îmbietoare a cooperării și a prieteniei, I.P. Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Vărzărești a găzduit cu succes cea de-a II-a ediție a activității extrașcolare transfrontaliere, sub genericul anului: „Educația pentru sustenabilitate – eficiența și calitatea durabilă a procesului de învățământ”. Evenimentul a reunit elevi din clasele a VII-a... The post Călătorie educațională: întâlnirea elevilor din Vărzărești și Țuțora appeared first on ALBASAT.
15:30
Astăzi, Radu Marian, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și președintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe, s-a aflat într-o vizită de lucru în raionul Nisporeni, alături de Vasile Porţevschi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și vicepreședinte al comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.În cadrul ședinței inițiale desfășurate la... The post Radu Marian și Vasile Porţevschi în vizită la Consiliul Raional Nisporeni appeared first on ALBASAT.
12:50
Zilnic peste 2600 de apeluri efectuate la numărul de urgență 112 sunt apeluri care nu justifică o urgență. Acest număr reprezintă aproximativ 42% din numărul total de apeluri înregistrate la numărul 112, fiind vorba despre cetățeni care fac glume, farse, pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a solicita diverse informații... The post Circa 42% din sunetele la 112 nu sunt urgențe: Apelarea nejustificată poate costa o viață! appeared first on ALBASAT.
12:00
Ansamblul de dans „Phoenix” din Nisporeni a demonstrat excelența sa artistică la Festival-Concurs Național de dans “RITMURI DE APRIL”, desfășurat la Nisporeni pe 27 aprilie 2024. Organizat de către Asociația „Moldova și minoritățile sale naționale”, Club UNESCO, acest festival-concurs a fost un eveniment deosebit, dedicat Zilei Mondiale a Dansului și... The post Glorie pentru ansamblul de dans „Phoenix” din Nisporeni la Festival-Concursul Național „RITMURI DE APRIL” appeared first on ALBASAT.
11:00
Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala RepubliciiMoldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istoriceale României.Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrulGuvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus WernerIohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc... The post Tradițiile românești se sărbătoresc la Chișinău appeared first on ALBASAT.
09:00
Ieri, 28 aprilie, s-au împlinit zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Pe parcursul acestor 10 ani, spațiul Schengen a fost vizitat fără viză de 2 156 882 cetățeni ai Republicii Moldova, care au efectuat 31 248 082 călătorii, adică în medie peste 15 călătorii per... The post Zece ani de liber în UE pentru Moldova! appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7616 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5684 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2761 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6225 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6379 D.S.T. 960 XDR 1 23.5200 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1104 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 29.04.2024 appeared first on ALBASAT.
26 aprilie 2024
22:10
În acest weekend, mai exact sâmbătă, 27 aprilie, orașul Nisporeni va fi gazda unui eveniment cultural deosebit: Festivalul-Concurs Național de Dans „RITMURI DE APRIL”. Locația desfășurării este Centrul de Cultură Tineret „Luceafărul” de pe strada Suveranității nr.4. Programul evenimentului este astfel stabilit: Intrarea este liberă pentru toți cei pasionați de... The post Când și unde să ajungi pentru a vedea „RITMURI DE APRIL” – detaliile evenimentului din Nisporeni appeared first on ALBASAT.
19:00
Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost votat în lectură finală de Parlament. Deputații au acceptat mai multe amendamente, printre care și includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale... The post Pilotarea votului prin corespondență a fost votată în lectură finală appeared first on ALBASAT.
18:40
În cei 10 ani de când cetățenii Republicii Moldova au obținut dreptul de a merge în țările Uniunii Europene fără vize, s-au înregistrat peste 31 de milioane de călătorii. În total în această perioadă, mai bine de 2,1 milioane de cetățeni moldoveni au călătorit în UE fără a solicita viză.... The post Peste 31 mln călătorii s-au făcut în 10 ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE appeared first on ALBASAT.
16:20
Astăzi, pe 26 aprilie, marcăm 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, unul dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie. În memoria victimelor, un eveniment de comemorare a avut loc la Nisporeni, aducându-se omagiu eroilor de sacrificiu care și-au pus viața în pericol pentru a salva vieți.... The post 38 de ani de la tragedia nucleară de la Cernobîl: Nisporeni comemorează appeared first on ALBASAT.
16:00
Gazele naturale ar putea să se ieftinească. Într-un demers depus de „Moldovagaz” la ANRE, pentru consumatorii casnici se solicită micșorarea tarifului până la 12,2 lei pentru un metru cub de gaze, ceea reprezintă o scădere de 8,9%, transmite IPN. Potrivit proiectului de calcul transmis Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică,... The post Moldovagaz propune ANRE ieftinirea gazului. Pentru consumatorii casnici – cu 1 leu appeared first on ALBASAT.
15:40
La Nisporeni, Ziua Drapelului a fost marcată cu solemnitate. Reprezentanții și angajații administrației publice locale s-au adunat lângă monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul orașului pentru a sărbători ziua drapelului de stat. Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie... The post Ziua drapelului a fost marcată la Nisporeni appeared first on ALBASAT.
13:40
Înaintea sărbătorii Învierii, postul devine o parte crucială a pregătirii spirituale și fizice a credincioșilor. Această perioadă de abstinență și rugăciune are un scop profund în tradiția creștină, oferind oportunitatea de a ne purifica sufletul și trupul înainte de a celebra evenimentul central al credinței creștine. Astfel, postul nu este... The post Pasul către Înviere: întărirea spirituală prin Postul Paștelui/Emisiune TV appeared first on ALBASAT.
12:30
O femeie din municipiul Cahul a fost reținută după ce ar fi comandat asasinarea fostului soț contra sumei de 20 de mii de euro. Potrivit cerințelor suspectei, fostul consort urma să fie otrăvit. Așa-zisul asasin era de fapt agent sub acoperire, infiltrat în operațiune de ofițerii de investigație, transmite IPN.... The post 20 de mii de euro pentru asasinarea fostului soț appeared first on ALBASAT.
08:40
Tentativa grupului Șor de a introduce în țară sume mari de bani prin intermediul unor persoane terțe cade sub incidența legii privind contrabandă în interesul unui grup criminal organizat. O spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru, după ce oamenii legii au stopat introducerea în țară a peste 20 de milioane de... The post Vasile Grădinaru despre perchezițiile de la Aeroport: contrabandă în interesul unui grup criminal organizat appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7604 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5695 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2766 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6321 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6449 D.S.T. 960 XDR 1 23.5539 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1131 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 26.04.2024 appeared first on ALBASAT.
25 aprilie 2024
15:50
Trei bărbați din Nisporeni – fiu, tată și bunic – au fost reținuți, fiind suspectați că au impus o femeie cu dizabilități să cerșească timp de 16 ani. Începând cu anul 2008, victima, care nu are picioare, ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, dar... The post Femeie cu dizabilitate, impusă să cerșească în străinătate timp de 16 ani appeared first on ALBASAT.
15:20
Ziua Europei va fi marcată în acest an în Republica Moldova cu genericul: „Libertate, pace, prosperitate – Europa ești tu!”. În capitală, Orășelul European este organizat pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. 18 state membre ale Uniunii Europene s-au pregătit să împărtășească cu vizitatorii tradițiile lor culturale și... The post Orășelul European va fi organizat la Chișinău pe 9 mai și la Bălți pe 19 mai appeared first on ALBASAT.
10:50
The post Urmărește în direct: Dezbateri și decizii la şedinţa consiliului orăşenesc Nisporeni appeared first on ALBASAT.
09:00
11 companii private din Republica Moldova s-au alăturat Ministerului Educației și vor susține financiar crearea rețelei școlilor model. Declarația a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării, potrivit căruia business-ul a acceptat să investească în instituțiile de învățământ din Republica Moldova 17 milioane de lei, bani ce vor fi utilizați... The post Dan Perciun: 11 companii s-au angajat să învestească 17 milioane de lei în școlile model appeared first on ALBASAT.
08:50
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7580 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5653 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2729 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6315 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6448 D.S.T. 960 XDR 1 23.5608 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1101 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 25.04.2024 appeared first on ALBASAT.
24 aprilie 2024
16:20
The post LIVE/Solidaritate împotriva manipulării: Nisporeni se unește împotriva evenimentului politic al lui Ilan Șor în Rusia appeared first on ALBASAT.
10:50
O tânără de 19 ani a murit după ce s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului. Accidentul s-a produs între localitățile Pereni și Pașcani din raionul Hâncești, transmite IPN. „Preliminar, polițiștii au stabilit că o tânără de 19 ani, fiind la volanul unui Peugeot, ar fi pierdut... The post O tânără de 19 ani a murit după ce s-a izbit cu mașina într-un copac appeared first on ALBASAT.
10:40
Cauza penală în privința bașcanei UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, și a unei secretare din cadrul Oficiului central al fostului partid politic Șor a fost trimisă în instanța de judecată. Celor două le este incriminată acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal... The post Evghenia Guțul, trimisă pe banca acuzaților appeared first on ALBASAT.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.