38 de ani de la explozia de la Cernobîl. În mai multe localităţi din R. Moldova au fost organizate evenimente de comemorare a celor care au avut de suferit în urma catastrofei

TVR Moldova, 26 aprilie 2024 18:50

Se împlinesc 38 de ani de la explozia reactorului patru al Centralei nucleare de la Cernobîl. Accidentul, unul dintre cel mai grave din istoria nucleară civilă, a avut urmări devastatoare atât pentru localnici, cât şi pentru salvatori. Printre cei care au intervenit la lichidarea consecinţelor avariei au fost şi mii de locuitori ai Republicii Moldova. Astăzi, în mai multe localităţi din ţară au fost organizate evenimente de comemorare a celor care au avut de suferit în urma acestei catastrofe.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 10 minute
18:10
RADU BALICA, manager colectare fonduri și PR ne-a spus cum se pot implica oamenii în sprijinirea acestei cauze caritabile.
Acum 30 minute
17:50
Șeful diplomației Republicii Moldova Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Regatului Norvegiei, Espen Barth Eide.
Acum o oră
17:40
În weekend peste 2800 de șoferi au fost sancționați de agenții de patrulare, după ce au ignorat prevederile regulamentului circulației rutiere.
17:20
În data de 8 mai, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Româno-Britanice” din municipiul Galați, România vor găzdui Consiliul Regional al Elevilor din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova. Acești tineri entuziaști vor experimenta o serie de activități educaționale deosebite și vor descoperi locuri inedite ale orașului Galați.
Acum 2 ore
17:10
Astrologul Lucia Palii ne-a spus prin ce este caracterizată luna mai și care este energia astrelor.
16:50
Președintele Maia Sandu spune că e la fel ca "un milion” de cetățeni ai Republicii Moldova, și cetățean al României. Bunicii săi au avut pașapoarte românești și a fost important să-și redobândească cetățenia românească "acum 13 - 15 ani”, a declarat Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat jurnalistului rus, Iurii Dudi.
16:50
Probabil, mulți îl cunosc datorită vocii cu care a dublat filmele și serialele difuzate la Televiziunea Națională sau după rolurile din spectacolele de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Vorbim despre actorul Valentin Zorilă, un adevărat om al artei. Îi place să cânte la chitară, iar în copilărie era pasionat și de desen. Să-l cunoaștem mai bine, la rubrica „Excelența prin cultură”.
16:40
Suntem în Săptămâna Luminată și ne bucurăm că afară e cald, frumos și ar fi bine să profităm de vremea plăcută. Am pregătit o listă de evenimente și activități interesante, ca să mai luați o pauză și să mergeți, fie la o expoziție, fie la un spectacol sau la un concert deosebit.
16:20
Echipele AMU au deservit 16856 solicitări, inclusiv la 2400 copii, în perioada 29 aprilie-6 mai. După acordarea primului ajutor medical la etapa de prespital 6616 pacienți, dintre care 5199 adulți și 1417 copii au fost transportați la spital.
Acum 4 ore
16:10
Vizita de două zile a președintelui chinez în Franța se încheie în această seară cu o excursie în Pirinei. A fost un program intens în care cei doi șefi de stat au avut de multe ori posibilitatea să își vorbească direct. Au discutat despre sprijinul constant al Chinei pentru Vladimir Putin, în contextul în care Franța a cerut în mod repetat Beijingului să își folosească influența pentru a opri agresiunea Rusiei în Ucraina. Această temă, dar și cele economice, au revenit în discuția privată de aseară, de după dineul oficial.
15:50
„LUPII lui Alex Calancea” sunt într-un turneu de lansare a noului album „LELEA” - o colecție inedită de cântece, cu chiote, strigături de joc, precum și melodii mai triste. Albumul conține 18 piese, compoziții originale, dar și piese folclorice vechi, re-interpretate într-o nouă manieră artistică. Iar recent, au lansat și un videoclip emoționant.
15:40
Opozanta în exil Iulia Navalnaia l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin „mincinos, hoţ, asasin”, în contextul în care liderul de la Kremlin tocmai a depus jurământul de la începutul celui de al cincilea mandat, relatează AFP.
15:20
Astăzi, 7 mai își sărbătorește ziua de naștere Petre Popa, scriitor și director al Teatrului „Veniamim Apostol” din Soroca. Noi am vrut să-i transmitem gânduri și urări de bine, astfel că am luat legătura cu domnia sa.
15:10
Primăria municipiului Chişinău informează că începând de miercuri, 8 mai 2024, va fi limitat accesul automobilelor pe teritoriul Cimitirului „Sf. Lazăr” din str. Doina, 189.
14:50
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează agenții economici, importatori de fructe și legume proaspete, despre obligația respectării prevederilor Ordinului nr.256 din 08.08.2022 cu privire la aplicarea unor măsuri la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete provenite din import.
14:40
În rezultatul controalelor ulterioare finalizate în perioada 22 aprilie - 3 mai 2024, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 1,303 mln. lei, informează Serviciul Vamal al R. Moldova.
14:40
Norvegia oferă un ajutor suplimentar pentru Rep. Moldova în valoare de 350 de milioane de coroane, echivalentul a circa 30 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul de la Oslo în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu, cu ocazia primei vizite oficiale în Norvegia a unui președinte al Rep. Moldova. În discursurile lor, cei doi oficiali s-au referit la războiul hibrid fără precedent pe care Federația Rusă îl duce în întreaga Europă, cu precădere în Rep. Moldova unde încearcă să destabilizeze situația politică și să devieze procesele democratice.
14:30
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un Cod Galben de intsabilitate atmosferică, valabil astăzi în intervalul orar 14:00 - 23:00.
14:20
Două luni de la lansarea Campaniei "Siguranță prin Recensământul Armelor: Controlează, Raportează, Protejează". Mai multe arme și muniții deţinute ilegal au fost predate benevol de cetățeni, informează Poliția R. Moldova.
Acum 6 ore
14:10
La această oră se înregistrează valori crescute de trafic la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, intrare în România.
13:50
În cadrul vizitei de lucru la Budapesta, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a discutat despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova cu mai mulți oficiali maghiari de rang înalt. Astfel, pe parcursul zilei de luni, ea a avut întrevederi cu Istvan Jakab, vicepreședinte al Parlamentului de la Budapesta, cu Zsolt Semjén, viceprim-ministru și cu Peter Szijjarto, ministru al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei.
13:40
Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale IGSU, în perioada 04-06 mai 2024, au fost înregistrate 45 intervenții la lichidarea focarelor de vegetație uscată, care au afectat circa 100 hectare de teren. În dimineața zilei de 6 mai, focul a nimicit 20 hectare de stuf în localitatea Dănceni, iar 15 hectare de iarba uscată au ars în raionul Ialoveni, localitatea Mileștii Noi. Mai mult, în raionul Ungheni, satul Chirileni flăcările au distrus 15 hectare de vegetație.
13:20
Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 8 mai 2024, ora 10:00 – 10 mai 2024, ora 07:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni și str. A. Pușkin.
13:10
Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Astfel, săptămâna trecută au fost efectuate 35 de percheziții la 30 de persoane într-o schemă de obținere ilegală a terenurilor din capitală. Un președinte al Întovărășirii Pomicole și un fost specialist al Direcției funciare a Primăriei mun. Chișinău sunt cercetați de corupere pasivă și luare de mită în cadrul acestui dosar. Totodată, alte percheziții au avut loc la directorul Spitalului de Psihiatrie din Bălți, care este vizat într-un dosar de delapidare a bugetului instituției.
13:00
În Republica Moldova, turismul ia amploare şi devenim tot mai vizibili pe harta turismului european, arată datele statistice. De asemenea, din ce în ce mai mulți membri ai diasporei aleg să-și petreacă vacanțele acasă, orientându-se către explorarea țării. Astfel, un focus important în programele guvernamentale sunt afacerile din turism. Antreprenoriatul, turismul și perspectivele de dezvoltare sunt subiectele emisiunii Obiectiv Comun de astăzi.
12:50
În perioada 9-16 mai curent, circa 400 de militari moldoveni și americani urmează să participe la exercițiul bilateral „Swift Response-2024” pe teritoriul Republicii Moldova.
12:40
Reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision, Natalia Barbu, va urca marți, 7 mai, pe scena din Malmö, Suedia, în prima semifinală a concursului. Interpreta va evolua cu piesa „In the middle”, cu numărul 11 în concurs, transmite IPN.
12:40
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință pentru benzină și motorină, valabile pentru ziua de 8 mai.
12:20
Tranzitul de gaze din Rusia prin Ucraina în Europa, inclusiv în Republica Moldova, va fi sistat de la 1 ianuarie 2025, susține Banca Națională a Ucrainei, în ultimul raport privind inflația.
Acum 8 ore
12:10
În perioada 29 aprilie – 6 mai curent, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 680,8 milioane de lei (aproximativ 34 mln de euro), ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 120,6%, informează MOLDPRES.
11:50
Norvegia şi Republica Moldova au semnat marţi un memorandum de înţelegere pentru a extinde cooperarea în sectorul energetic, în ideea de a asigura aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova, ţară care încearcă să pună capăt dependenţei sale tradiţionale de Rusia, transmite Reuters.
11:40
Aproximativ 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate ar trebui să fie cheltuite pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina, a afirmat luni cancelarul german Olaf Scholz, susţinând astfel o propunere a Uniunii Europene, transmite Reuters.
11:20
În clasamentul celor mai bogate țări din luime, Republica Moldova ocupă locul 97 în anul 2023, conform datelor Fondului Monetar Internațional, publicate de Global Finance, relatează IPN.
11:10
Sărbătoare mare și nu prea la Moscova. Urmează o săptămână plină pentru dictatorul de la Kremlin. Cu siguranță, invadatorul șef de la Kremlin va face noi declarații delirante despre Occident, Ucraina și Statele Unite. Vladimir Vladimirovici Putin începe săptămâna cu un eveniment important pentru el. Astăzi are loc „încoronarea” pentru un nou mandat de președinte al Federației Ruse.
10:50
Ca urmare a examinării unei informații operative, polițiștii au stabilit că la o tipografie din Chișinău au fost tipărite o serie de materiale cu caracter electoral.
10:40
Statele Unite şi majoritatea naţiunilor din Uniunea Europeană vor boicota ceremonia de la Kremlin de depunere a jurământului de învestitură a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de şase ani în funcţia de preşedinte, marţi, însă se aşteaptă ca Franţa şi alte câteva state UE să trimită un emisar, în pofida unui apel din partea Kievului, transmite Reuters, citată de News.ro.
10:20
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu nouă bani și costă 19 lei și 3 bani, transmite MOLDPRES.
Acum 12 ore
10:10
Are loc ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.
10:10
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis să îl achite pe fostul premier Vlad Filat în dosarul de spălare de bani, unde procurorii ceruseră o pedeapsă de 7 ani de închisoare și aplicarea unei amenzi de 12,8 milioane de lei.
09:50
Republica Moldova a intrat într-o perioadă critică pentru existența ei, pentru că apropierea guvernului de la Chișinău de Bruxelles enervează Moscova, declară într-un interviu pentru media de la București Iulian Fota, fost consilier prezidențial și fost secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul român al Afacerilor Externe, relatează IPN.
09:40
Are loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii.
09:20
Speranțele unei salvări chineze par din ce în ce mai zadarnice, notează The Economist, potrivit tvrinfo.ro.
09:10
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 51 108 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 31 535 traversări persoane.
09:10
Astăzi simfonia a 9-a de Ludwig van Beethoven împlinește 200 de ani de la prima interpretare. Acum, ultima parte din simfonie, cunoscută ca „Oda Bucuriei” este imnul Uniunii Europene, aducând mai aproape națiunile de pe continent.
08:50
În perioada 14-18 mai la Chișinău se va desfășura o nouă ediție a Zilelor Literaturii Române. Motto-ul ediției din acest an este „Vă iubesc fără pauze”, semnat de poetul Vasile Romanciuc.
08:40
Primii piloţi ucraineni de F-16 sunt gata să intre în luptă. Cel mai probabil Kievul va putea folosi avioanele donate de Occident în a două jumătate a acestui an. Pregătirile au durat mai mult decât s-a estimat inițial deoarece ucrainenii, piloți sau tehnicieni, au fost nevoiți să învețe, în primul rând, limba engleză. Iar infrastructura bazelor aeriene ale Kievului a avut și ea nevoie de îmbunătățiri, relatează tvrinfo.ro.
08:20
Ansambluri de dans popular din Republica Moldova și România vor participa la cea de-a XXXII ediție a Festivalului-concurs de dans folcloric „La vatra horelor”, relatează InfoPrut.ro.
08:10
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a avut luni, la Budapesta, o discuție productivă cu Janos Boka, ministru pentru Afacerile UE al Ungariei. Întrevederea s-a produs în cadrul vizitei de lucru pe care oficiala de la Chișinău o efectuează în capitala maghiară cu prilejul deținerii de către Ungaria, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2024, a președinției rotative a Uniunii Europene.
07:50
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi primit, marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, relatează Agerpres.
07:40
Vreme frumoasă și astăzi, cu maxime de până la +27°C. Vântul va sufla din sud slab la moderat, iar pe alocuri vor cădea ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.