Investiții pentru securitatea energetică a R. Moldova. Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut cu BERD pentru linia electrică aeriană Bălți-Suceava

TVR Moldova, 26 aprilie 2024 19:10

O linie electrică aeriană de 400 kV va conecta localitățile Bălți și Suceava și va crește securitatea energetică a Republicii Moldova. Reteaua va fi construită cu sprijinul partenerilor externi iar Parlamentul de la Chisinau a ratificat, astăzi, acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
13:10
Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Astfel, săptămâna trecută au fost efectuate 35 de percheziții la 30 de persoane într-o schemă de obținere ilegală a terenurilor din capitală. Un președinte al Întovărășirii Pomicole și un fost specialist al Direcției funciare a Primăriei mun. Chișinău sunt cercetați de corupere pasivă și luare de mită în cadrul acestui dosar. Totodată, alte percheziții au avut loc la directorul Spitalului de Psihiatrie din Bălți, care este vizat într-un dosar de delapidare a bugetului instituției.
Acum 10 minute
13:20
Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 8 mai 2024, ora 10:00 – 10 mai 2024, ora 07:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni și str. A. Pușkin.
Acum 15 minute
13:00
În Republica Moldova, turismul ia amploare şi devenim tot mai vizibili pe harta turismului european, arată datele statistice. De asemenea, din ce în ce mai mulți membri ai diasporei aleg să-și petreacă vacanțele acasă, orientându-se către explorarea țării. Astfel, un focus important în programele guvernamentale sunt afacerile din turism. Antreprenoriatul, turismul și perspectivele de dezvoltare sunt subiectele emisiunii Obiectiv Comun de astăzi.
Acum 30 minute
13:40
Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale IGSU, în perioada 04-06 mai 2024, au fost înregistrate 45 intervenții la lichidarea focarelor de vegetație uscată, care au afectat circa 100 hectare de teren. În dimineața zilei de 6 mai, focul a nimicit 20 hectare de stuf în localitatea Dănceni, iar 15 hectare de iarba uscată au ars în raionul Ialoveni, localitatea Mileștii Noi. Mai mult, în raionul Ungheni, satul Chirileni flăcările au distrus 15 hectare de vegetație.
12:50
În perioada 9-16 mai curent, circa 400 de militari moldoveni și americani urmează să participe la exercițiul bilateral „Swift Response-2024” pe teritoriul Republicii Moldova.
Acum o oră
13:50
În cadrul vizitei de lucru la Budapesta, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a discutat despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova cu mai mulți oficiali maghiari de rang înalt. Astfel, pe parcursul zilei de luni, ea a avut întrevederi cu Istvan Jakab, vicepreședinte al Parlamentului de la Budapesta, cu Zsolt Semjén, viceprim-ministru și cu Peter Szijjarto, ministru al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei.
12:40
Reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision, Natalia Barbu, va urca marți, 7 mai, pe scena din Malmö, Suedia, în prima semifinală a concursului. Interpreta va evolua cu piesa „In the middle”, cu numărul 11 în concurs, transmite IPN.
12:40
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință pentru benzină și motorină, valabile pentru ziua de 8 mai.
12:20
Tranzitul de gaze din Rusia prin Ucraina în Europa, inclusiv în Republica Moldova, va fi sistat de la 1 ianuarie 2025, susține Banca Națională a Ucrainei, în ultimul raport privind inflația.
Acum 2 ore
12:10
În perioada 29 aprilie – 6 mai curent, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 680,8 milioane de lei (aproximativ 34 mln de euro), ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 120,6%, informează MOLDPRES.
11:50
Norvegia şi Republica Moldova au semnat marţi un memorandum de înţelegere pentru a extinde cooperarea în sectorul energetic, în ideea de a asigura aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova, ţară care încearcă să pună capăt dependenţei sale tradiţionale de Rusia, transmite Reuters.
11:40
Aproximativ 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate ar trebui să fie cheltuite pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina, a afirmat luni cancelarul german Olaf Scholz, susţinând astfel o propunere a Uniunii Europene, transmite Reuters.
11:20
În clasamentul celor mai bogate țări din luime, Republica Moldova ocupă locul 97 în anul 2023, conform datelor Fondului Monetar Internațional, publicate de Global Finance, relatează IPN.
Acum 4 ore
11:10
Sărbătoare mare și nu prea la Moscova. Urmează o săptămână plină pentru dictatorul de la Kremlin. Cu siguranță, invadatorul șef de la Kremlin va face noi declarații delirante despre Occident, Ucraina și Statele Unite. Vladimir Vladimirovici Putin începe săptămâna cu un eveniment important pentru el. Astăzi are loc „încoronarea” pentru un nou mandat de președinte al Federației Ruse.
10:50
Ca urmare a examinării unei informații operative, polițiștii au stabilit că la o tipografie din Chișinău au fost tipărite o serie de materiale cu caracter electoral.
10:40
Statele Unite şi majoritatea naţiunilor din Uniunea Europeană vor boicota ceremonia de la Kremlin de depunere a jurământului de învestitură a lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de şase ani în funcţia de preşedinte, marţi, însă se aşteaptă ca Franţa şi alte câteva state UE să trimită un emisar, în pofida unui apel din partea Kievului, transmite Reuters, citată de News.ro.
10:20
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu nouă bani și costă 19 lei și 3 bani, transmite MOLDPRES.
10:10
Are loc ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.
10:10
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis să îl achite pe fostul premier Vlad Filat în dosarul de spălare de bani, unde procurorii ceruseră o pedeapsă de 7 ani de închisoare și aplicarea unei amenzi de 12,8 milioane de lei.
09:50
Republica Moldova a intrat într-o perioadă critică pentru existența ei, pentru că apropierea guvernului de la Chișinău de Bruxelles enervează Moscova, declară într-un interviu pentru media de la București Iulian Fota, fost consilier prezidențial și fost secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul român al Afacerilor Externe, relatează IPN.
09:40
Are loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii.
09:20
Speranțele unei salvări chineze par din ce în ce mai zadarnice, notează The Economist, potrivit tvrinfo.ro.
Acum 6 ore
09:10
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 51 108 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 31 535 traversări persoane.
09:10
Astăzi simfonia a 9-a de Ludwig van Beethoven împlinește 200 de ani de la prima interpretare. Acum, ultima parte din simfonie, cunoscută ca „Oda Bucuriei” este imnul Uniunii Europene, aducând mai aproape națiunile de pe continent.
08:50
În perioada 14-18 mai la Chișinău se va desfășura o nouă ediție a Zilelor Literaturii Române. Motto-ul ediției din acest an este „Vă iubesc fără pauze”, semnat de poetul Vasile Romanciuc.
08:40
Primii piloţi ucraineni de F-16 sunt gata să intre în luptă. Cel mai probabil Kievul va putea folosi avioanele donate de Occident în a două jumătate a acestui an. Pregătirile au durat mai mult decât s-a estimat inițial deoarece ucrainenii, piloți sau tehnicieni, au fost nevoiți să învețe, în primul rând, limba engleză. Iar infrastructura bazelor aeriene ale Kievului a avut și ea nevoie de îmbunătățiri, relatează tvrinfo.ro.
08:20
Ansambluri de dans popular din Republica Moldova și România vor participa la cea de-a XXXII ediție a Festivalului-concurs de dans folcloric „La vatra horelor”, relatează InfoPrut.ro.
08:10
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a avut luni, la Budapesta, o discuție productivă cu Janos Boka, ministru pentru Afacerile UE al Ungariei. Întrevederea s-a produs în cadrul vizitei de lucru pe care oficiala de la Chișinău o efectuează în capitala maghiară cu prilejul deținerii de către Ungaria, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2024, a președinției rotative a Uniunii Europene.
07:50
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi primit, marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, relatează Agerpres.
07:40
Vreme frumoasă și astăzi, cu maxime de până la +27°C. Vântul va sufla din sud slab la moderat, iar pe alocuri vor cădea ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice.
Acum 12 ore
01:40
Astăzi se împlinesc 34 de ani de la primul eveniment rămas în istorie sub denumirea de "podul de flori". Pe 6 mai 1990 a căzut, simbolic, frontiera de pe Prut, iar peste 1 milion două sute de mii de români, de pe cele două maluri ale râului, s-au reîntâlnit și s-au îmbrățișat, după circa jumătate de secol de înstrăinare.
Acum 24 ore
22:10
Uniunea Europeană mizează pe China pentru ca aceasta să-şi folosească influenţa pe lângă Rusia astfel încât să convingă Moscova să nu mai continue războiul în Ucraina şi de asemenea să tempereze ameninţările nucleare ruseşti venite în contextul acestui război, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul unui întrevederi tripartite la Paris cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu cel francez Emmanuel Macron, relatează AFP şi Reuters, potrivit tvrinfo.ro.
21:50
Aproape 265 de mii de oameni din întreaga lume au participat ieri la renumita cursă caritabilă de alergare "Wings For Life". Potrivit organizatorilor, s-au strâns peste opt milioane de euro din donații.
21:30
Petrocub Hâncești este la o victorie distanță de a-și adjudeca primul titlul de campioană din Super Liga Republicii Moldova. Trupa lui Andrei Martin are nevoie de doar două puncte, după ce Zimbru Chișinău a dat-o-n bară în meciul cu FC Bălți.
21:10
Au rămas ore numărate până la prima semifinală a Eurovision Song Contest . În Suedia, la Malmo, vor fi soliști din 37 de ţări. Aseară, a fost ceremonia de deschidere iar organizatorii au cerut măsuri sporite de securitate din cauza amenițărilor teroriste. Reprezentanta Republicii Moldova, Natalia Barbu, va evolua mâine, 7 mai.
20:50
Proprietarii de locuințe pot beneficia de bani prin Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul rezidențial. Astfel, pot creștere nivelul de confort termic în locuințe și reduce semnificativ cheltuielile pentru energie. Guvernul a estimat un buget de 1,4 miliarde de lei pentru o perioadă de trei ani.
20:30
Un fermier din Sadova oferă acces doritorilor la plantaţia lui de căpşune. În schimbul unei taxe, vizitatorii își pot culege singuri fructele dorite. Toată lumea este mulțumită pentru că fermierul nu mai trebuie să-și ducă căpşunele la piață iar cumpăratorii îşi aleg ce vor şi iau marfă proaspătă.
19:50
Maşinile de închiriat sunt la mare căutare în această perioadă. Sute de persoane, în general, basarabeni care revin acasă din străinătate pentru sărbătorile pascale, apelează la serviciile firmelor specializate. Companiile rent-a-car se întrec în oferte, iar cele mai căutate sunt SUV-urile de mici dimensiuni.
19:30
Securitatea energetică a Republica Moldova este întărită prin majorarea stocurilor de gaz pentru situaţii de urgenţă. Până pe 1 octombrie, cantitatea depozitată va creşte cu 1,5 milioane de metri cubi. Potrivit Ministerului Energiei, jumătate din această cantitate va fi păstrată, în continuare, în România, iar cealaltă jumătate în Ucraina.
19:30
„Podul de Flori care a unit oamenii de pe cele două maluri ale Prutului în 1990 a fost, de fapt, un Pod al libertății și al „căderii” zidului dintre neamuri”, spune președintele R. Moldova, Maia Sandu.
19:10
A fost scandal aseară în centrul Chişinăului după ce doi bicicliști i-au reproșat unui şofer că a parcat ilegal pe pista dedicată lor. Şoferul şi pasagerii săi au devenit în scurt timp agresivi şi la un moment dat s-a lăsat cu îmbrânceli, iar una din bicilete a fost avariată.
18:50
A început reabilitarea şoselei naţionale Soroca-Arioneşti-Otaci, despre care se spune că e una dintre cele mai deteriorate din Republica Moldova. Companiile responsabile au avut nevoie de mai bine de opt luni pentru a-şi aduce utilajele şi a face unele lucrări de pregătire a şantierului. Localnicii sunt nemulţumiţi că reparaţia drumului decurge prea lent şi acuză constructorii că ar tergiversa lucrările. Autorităţile dau, totuşi, asigurări că agenţii economici respectă termenii contractuali.
18:30
Un incendiu izbucnit azi dimineaţă a distus aproape douăzeci de hectare de stufăriş, în jurul lacului din localitatea Dănceni, raionul Ialoveni. Vântul a dus fumul şi cenuşa în multe gospodării din apropiere iar localnicii cred că focul a fost provocat intenţionat şi spun ca nu este prima oară când se întâmplă aşa ceva. Pompierii au intervenit de urgenţă şi nu au fost înregistrate victime.
18:10
Scriitoarea Lilia Calancea ne-a vorbit despre romanul „Alionușka” e o poveste scrisă sub forma unor adresări către un copil care nu s-a născut, din partea mamei acesteia, Katia.
17:40
Angajații Poliției de Frontieră au identificat în flux doi pasageri din R. Azerbaidjan, asupra cărora s-au depistat acte cu semne de falsificare. Cazurile au fost înregistrate în punctele de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe și Aeroportul Internațional Chișinău.
17:10
Jurnalistul Cătălin Ungureanu, inițiatorul proiectului, a vorbit în cadrul emisiunii „TeleMatinal” despre ideea acestui proiect și care a fost reacția din partea celor care au participat.
16:40
Cetățenii aflați în căutarea unui post de lucru sunt invitați de către autorități să participe la Târgul Locurilor de Muncă ce va avea loc miercuri, 29 mai 2024, în Chișinău.
16:10
În contextul celebrării Zilelor Europei în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în colaborare cu partenerii săi tradiționali - Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada României în Republica Moldova, Consulatele Generale ale României la Bălți și Cahul și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” organizează, în perioada 9 – 20 mai o serie de evenimente la Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni.
15:40
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, 1379 cetăţeni din Ucraina, dintre care 950 femei şi 429 bărbaţi, și-au găsit un loc de muncă în R. Moldova. Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni sunt angajaţi în mun. Chişinău (1062), UTA Găgăuzia (57), Bălţi (68).
15:10
Cei care ne urmăresc cu regularitate, au văzut un reportaj cu noi în rolurile principale, dar nu în platou, ci la o stână, unde am încercat să mulgem oile. De reușit, nu am reușit, dar cel puțin, a fost vesel și-i mulțumim încă o odată colegului nostru Alexandru Leahu, pentru provocare. Dar pentru noi, această experiență a fost o lecție de viață. Ne-a făcut să înțelegem munca grea a unui om pasionat de ceea ce face. Din următorul reportaj, vom cunoaște povestea lui Dumitru Cazacu, din Cișmea, Orhei, care, de 30 de ani, face un ban cinstit acasă.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.