Trei falsuri într-un minut. Ministrul rus de Externe dezinformează, din nou, despre UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană

Radio Chisinau, 25 aprilie 2024 18:10

Într-un interviu pe care Serghei Lavrov l-a acordat șefilor posturilor de radio rusești din Moscova, șeful diplomației rusești a afirmat că găgăuzii sunt privați de drepturi și de subsidiile care li se cuvin prin lege, iar același lucru se întâmplă și cu cetățenii din stânga Nistrului. Totodată, spune Lavrov, autoritățile R. Moldova și-ar dori să suprime militar regiunea transnistreană. Toate aceste afirmații sunt false, nu sunt susținute de nicio declarație sau document și reprezintă narațiuni false ale Kremlinului, scrie stopfals.md.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum o oră
00:10
Slujba de Înviere oficiată de ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău
Acum 4 ore
21:30
Bucurie și emoție la Aeroportul Internațional Chișinău. Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în Republica Moldova, fiind întâmpinată de ierarhii Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu Părintele Mitropolit Petru, care au fost însoțiți de reprezentanții eparhiilor, consilieri și protopopi, dar și de credincioși care au venit să participe la acest moment solemn.
Acum 6 ore
19:15
Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Petru, adresează enoriașilor un mesaj cu ocazia sărbătorilor de Paști.
Acum 8 ore
18:45
Președintele României, Klaus Iohannis, a postat un mesaj, în Sâmbătă Mare, îndemnând la „conviețuire în pace și iubirea aproapelui”.
18:15
E vremea mesajelor de Paște către familie, prieteni, colegi apropiați. HotNews a venit cu o selecție de mesaje, urări, felicitări de Paște pe care le puteți trimite în aceste zile.
17:45
Un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a avertizat cu privire la amenințarea pe care Moscova o reprezintă pentru alte națiuni din Europa, spunând că „rușii ar putea cuceri Țările Baltice în șapte zile” dacă aliații nu fac față Rusiei acum, scrie Newsweek, citat de Digi24.
17:15
Șase cetățeni cubanezi au încercat să ajungă în România, prin trecere ilegală din R. Moldova, înotând peste râul Prut. Planul acestora a fost deconspirat de către polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD, după implementarea unor acțiuni specifice de securitate la frontiera de stat, informează Poliția de Frontieră.
Acum 12 ore
16:45
Scopul principal al campaniei de război a Rusiei în Ucraina pentru acest an este ocuparea completă a regiunilor Donețk și Lugansk, se arată în cel mai recent raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), scrie agenția de presă Ukrinform, citată de Radio Chișinău.
16:20
De Noaptea Învierii peste 450 de pompieri și salvatori din cadrul IGSU cu 160 de unități de tehnică vor fi la datorie pentru prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor de risc, informează un comunicat al IGSU.
15:15
După tragedia de anul trecut de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), au fost reglementate procedurile operaționale standard și au fost dezvoltate mecanisme eficiente de supraveghere a persoanelor inadmisibile pe teritoriul țării. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru MOLDPRES.
14:45
În anul 2023, producția locală de ouă a atins valoarea de 1,179 miliarde de lei. Doar în anul 2022, moldovenii au consumat un total de 604 milioane ouă. Cifrele au fost prezentate vineri, 3 mai a.c, de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, în ajunul sărbătorilor pascale, transmite MOLDPRES.
14:45
Biblioteca Națională a Republicii Moldova desfășoară, în perioada 8-31 mai 2024 „Zilele Europei 2024 la Biblioteca Națională”. Activitățile fac parte din cadrul Zilei Europei 2024 în Moldova cu genericul „LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”, organizată de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, anunță Biblioteca Națională.
14:15
Potrivit unui raport Eurostat, citat de G4Media, România este unul dintre țările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană.
13:45
Președinta Maia Sandu a lansat un apel pentru concetățenii noștri aflați la muncă sau studii peste hotare și care au revenit acasă cu ocazia sărbătorilor pascale.
13:15
„Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, va săvârși în acest an slujba de Înviere la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe Ștefan cel Mare și Sfânt, din Chișinău. Cu această ocazie, sunt așteptați toți credincioșii care vor să participe la Sfânta Liturghie, pentru a ne bucura împreună de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, anunță Mitropolia Basarabiei.
13:00
Creștinii Ortodocși din toată lumea sunt în așteptarea minunii coborârii Sfintei Lumini la Biserica Sfântului Mormânt.
12:45
Aproape fiecare țară are obiceiuri și tradiții legate de ziua de Paște sau de prima zi de după această Sărbătoare. De pildă jamaicanii sparg ouă în Vinerea Mare în zori. Pun albușul într-un pahar cu apă, iar după răsăritul soarelui căldura creează diverse forme în amestecul format. În aceste forme îți poți citi viitorul, spun localnicii, relatează HotNews.
12:15
Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de 4 și 5 mai 2024, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse de sezon și cele cu tematică pascală.
Acum 24 ore
11:45
Rep. Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa (FACE), semnat la Paris în 1990. Decretul prezidențial privind promulgarea legii care prevede acest lucru a fost publicat în numărul de vineri, 3 mai a.c., al Monitorului Oficial al RM, transmite Radio Chișinău.
11:15
Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Veniamin, a transmis enoriașilor un mesaj cu ocazia sărbătorilor pascale.
10:50
Grupul de vârstă care cel mai mult migrează în ultima perioadă este de la 25 la 34 de ani. Republica Moldova are oameni în vârstă aptă de muncă, doar că aceștia nu se află în țară. Dintre cei aflați acum în țară, într-un viitor apropiat, mai mult de jumătate vor fi peste hotare. Sunt declarații făcute de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul unei emisiuni, transmite IPN.
10:25
Tragedia din 2 mai 2014 la Odesa, unde într-un incendiu din Casa sindicatelor au ars de vii și intoxicați de fum 42 de oameni, a fost provocată de Rusia, care și acum dorește să pună mâna pe acest oraș-port sudic și să lipsească Ucraina de ieșire la mare. Atunci, planul era să urmeze joncțiunea cu „transnistria” și escaladarea României și a țărilor est-europene care au aderat la NATO, transmite IPN cu referință la gordonua.com, care citează o postare pe FB a Victoriei Siumar, deputat în Rada Supremă, ex-secretar al Consiliului de securitate a Ucrainei.
10:05
Kremlinul a calificat drept o escaladare directă și periculoasă a tensiunilor din jurul conflictului din Ucraina după ce ministrul britanic de externe, David Cameron, a spus că Ucraina ar putea folosi armele britanice împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, dacă va dori acest lucru, relatează Reuters, citat de News.ro.
09:45
Ieri a fost inaugurată, după reparație capitală, secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și pus în funcțiune aparatul de angiografie biplanară. La eveniment au participat Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, administrația și personalul medical al instituției, informează Ministerul Sănătății.
09:25
Casa Națională de Asigurări Sociale informează că a fost executată finanțarea pensiilor și alocațiilor sociale a beneficiarilor care dețin carduri bancare. Valoarea finanțării a constituit suma de 1707.9 milioane lei. Totodată a fost executată și finanțarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare totală de 236,4 milioane lei.
09:10
Sâmbăta Mare pică anul acesta pe 4 mai și reprezintă ziua în care trupul lui Iisus Hristos a fost pus în mormânt. Este de asemenea ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creștinii ortodocși se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului. În ultima zi din Postul Paștelui sunt urmate mai multe tradiții și obiceiuri și, tot astăzi, ajunge în țară Lumina Sfântă de la Ierusalim.
Ieri
21:35
Isus Hristos a fost răstignit la Ierusalim în jurul anului 30 al erei care-i poartă numele, iar Pilat din Pont – pe atunci prefect (sau guvernator) roman al Iudeii, colonie romană din anul 63 înainte de Hristos – a prezidat procesul lui Isus și a dat ordinul de executare a sentinței, relatează G4Media.
21:20
La Centrul de Informare al Uniunii Europene „Europe Café” din Chișinău a fost inaugurată astăzi o expoziție de fotografie dedicată împlinirii a 20 de ani de la aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană. Expoziția cuprinde 10 bannere. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Slovaciei în Republica Moldova, informează MOLDPRES.
21:00
Parlamentul francez a acceptat joi să creeze o comisie de anchetă pentru a investiga violența sexuală și de gen în cinematografie și în alte sectoare culturale, după mai multe acuzații recente. Actrița Judith Godreche a susținut acest lucru într-un discurs ținut în februarie în fața Senatului, potrivit AFP, transmite News.ro și G4Media.
20:40
Festivalul portului popular ,,Ia Românească în fiecare casă” se va desfășura la 27 iunie în orașul Bălți din Republica Moldova.
20:35
Uniunea Europeană a condamnat ferm vineri campania de atacuri cibernetice împotriva Partidului Social-Democrat (SPD) la guvernare în Germania, și cele asupra instituțiilor cehe, imputate unui grup „controlat de Rusia”, a declarat vineri șeful diplomației UE, Josep Borrell, în timp ce Consiliul Atlanticului de Nord, organismul de luare a deciziilor în NATO, s-a declarat dispus să acționeze în fața acestor amenințări, transmite Agerpres, la care face referire G4Media.
20:20
La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viață din țările care au ieșit de pe orbita URSS pentru a se alătura Uniunii Europene urmează să le devanseze pe cele ale țărilor din sudul blocului comunitar, transmite Bloomberg, citată de Agerpres și G4Media.
20:05
În preajma marelui praznic al Învierii Domnului, ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a avut o întrevedere cu Doamna Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova. Această întâlnire, care a avut loc astăzi, în Vinerea cea Mare, este deja o tradiție anuală, transmite Mitropolia Basarabiei.
19:20
Primăria Chișinău va transmite în direct slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” pe toate canalele sale. Potrivit primarului general, Ion Ceban, decizia vine în urma constatării că și în acest an Televiziunea Națională nu va transmite în direct slujba de la Catedrală, așa cum se întâmpla în mod obișnuit de 30 de ani, transmite IPN.
18:55
Primul teren de acest fel este amenajat în prezent în Parcul ,,La Izvor", următoarele fiind Parcul ,,Alunelul" și pădurea-parc ,,Butoiaș", informează Primăria.
18:35
Redresarea economică a Republicii Moldova este mai lentă decât s-a anticipat, în contextul provocărilor persistente și repercusiunilor războiului Rusiei din Ucraina. Este una din concluziile experților Fondului Monetar Internațional (FMI) care au vizitat Republica Moldova în perioada 22 aprilie – 3 mai, în contextul celei de-a cincea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă și primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate, transmite IPN.
18:10
Agenția de Mediu a venit cu un apel către populație în care a cerut să se renunțe la arderea anvelopelor în noaptea de Paști. „Este important să evităm aprinderea rugurilor în noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător”, îndeamnă instituția, citată de MOLDPRES.
17:50
Focul haric sau lumina sfântă care este aprinsă în fiecare an înainte de Paști în timpul unei slujbe la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim va fi adus în Republica Moldova pe 4 mai. În acest an, Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și cei ai Mitropoliei Basarabiei vor aduce separat focul haric de la Ierusalim, scrie Europa Liberă, citată de IPN.
17:20
Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale pleacă astăzi în vacanța de Paști, care va dura zece zile. Copiii urmează să revină la ore marți, 14 mai, transmite MOLDPRES.
16:55
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat ieri, împreună cu Premierul Dorin Recean și cu vicepremierul Dumitru Alaiba, la o ședință de lucru cu echipa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Este instituția în a cărei gestiune se află nouă dintre grupurile de lucru implicate în procesul de negociere, responsabile pentru nouă capitole ale aquis-ului comunitar, informează un comunicat al Biroului pentru Integrare Europeană. 
16:35
Pentru prima dată în acest format, Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, și Cristofor Aldea Teodorovici vor cânta pe scena de la Chișinău, de Ziua Europei, anunță Delegația UE în R.Moldova.
16:20
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Libertății Presei, marcată la 3 mai. Oficiala menționează că această dată este importantă pentru oamenii care lucrează în domeniul mass-media, dar și pentru toți consumatorii de informație, transmite Biroul pentru Integrare Europeană.
15:55
În anul 2023, au fost constatate 730,7 mii de contravenții sau cu 45,5 mii (+6,6%) mai multe comparativ cu anul 2022. Din numărul total al deciziilor luate asupra cauzelor contravenționale, în majoritatea cazurilor au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale (97,7% sau în 674,4 mii de cazuri). În 2,8 mii de cazuri (0,4%) au fost luate decizii de a transmite organelor de cercetare prealabilă (penală), dat fiind faptul că în acțiunile contravențiilor se conținea indicele infracțiunii, iar în 13,1 mii de cazuri procesul contravențional a fost încetat din alte motive (1,9%). În medie la 1.000 de locuitori au revenit 268 de decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale, potrivit la Bizlaw.
15:30
Meteorologii prognozează pentru perioada 4-6 mai vreme fără precipitații, cu o mică probabilitate de instabilitate atmosferică. Pe 5 mai temperatura aerului va urca până la +22 de grade Celsius în timpul zilei, iar noaptea vor fi între +5 și +11 grade.
15:10
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că retrage din comerț un lot de banane, transmite MOLDPRES.
14:45
Cererile privind votarea la locul aflării la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai pot fi depuse începând cu 5 mai, anunță Comisia Electorală Centrală, citată de IPN. Solicitările de votare cu urna de vot mobilă se depun la biroul electoral de către alegătorii care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu pot veni în localul secției de votare.
14:30
Inspectoratul Național de Poliție anunță că a sporit prezența angajaților la serviciu pe perioada sărbătorilor pascale și vine cu o serie de recomandări în rândul populației.
14:10
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, un sobor de preoți și diaconi de la Centrul Eparhial Chișinău a oficiat o slujbă de sfințire a vinului la Combinatul de Vinuri „Mileștii Mici”.
14:00
13:45
Un flashmob de Ziua Internațională a Libertății Presei a fost organizat astăzi în fața Ambasadei Rusiei de Centrul pentru Jurnalism Independent. Jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor de media au venit să susțină ideea presei libere, care promovează adevărul. Participanții au format un rând din pancarte cu diferite mesaje, printre care: Ați trimis jurnaliști după gratii, dar nu i-ați redus la tăcere sau Ați omorât jurnaliști, dar nu ați ucis adevărul. În contextul zilei, ONG-urile de media au lansat și un memoriu privind libertatea presei în Rep. Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.